Quantcast
Κορονοϊός: 11 νέα κρούσματα, 84 συνολικά στην Ελλάδα - Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Κορονοϊός: 11 νέα κρούσματα, 84 συνολικά στην Ελλάδα – Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Έντεκα νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα σε 84.
Συγκεκριμένα, από τους 84, οι 81 είναι Έλληνες και τρεις ξένοι. Συνολικά, 56 ασθενείς συνδέονται με την εκδρομή στους Αγίους Τόπους, 47 ήταν στο γκρουπ και 9 κρούσματα είναι επαφές τους.
Από τους 84 ασθενείς, 27 νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, με πιο σοβαρό περιστατικό τον 66χρονο που νοσηλεύεται με βαριά πνευμονία στο νοσοκομείο του Ρίου. 57 άτομα είναι σε απομόνωση στην οικία τους.
Τέσσερα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού δεν έχουν ιστορικό έκθεσης. «Η διαδικασία επιδημιολογικής διερεύνησης και ιχνηλάτησης των επαφών των νέων κρουσμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.
Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας:
1. Ισχυρή σύσταση για την αποφυγή των μη αναγκαίων ταξιδίων και συγχρωτισμού οπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. (Ασθενείς άνω των 70 ετών, ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά προβλήματα, με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, με σακχαρώδη διαβήτη και με χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής).
2. Αναφορικά με τις ευπαθείς ομάδες, αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και απαγόρευση του μη απαραίτητου επισκεπτηρίου σε μονάδες θεραπείας στα νοσοκομεία.
3. Πρόβλεψη από τον ΕΟΠΥΥ για ανανέωση της συνταγογράφησης για ασθενείς με χρόνια νοσήματα ως και 30 Ιουνίου
4. Αναστολή πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους που περιλαμβάνουν πάνω από 1000 άτομα, όπως και του ημιμαραθωνίου της Αθήνας.
5. Αυστηρή τήρηση μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ατόμων, στις οποίες Ο κ. Τσιόδρας τόνισε επίσης η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε το ενδεχόμενο τηλεδιάσκεψης και ως παράδειγμα ανέφερε τα δημοτικά συμβούλια.
“Τις επόμενες εβδομάδες, αναμένουμε, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο και την υπόλοιπη Ευρώπη, περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα, ακόμη και κρουσμάτων όπως αυτά τα τέσσερα που ανέφερα, στα οποία δεν προσδιορίζεται σαφής πηγή έκθεσης”, υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας.

“Βρισκόμαστε εν μέσω μιας παγκόσμιας επιδημικής κρίσης, με περίπου 112.000 κρούσματα, σε 110 χώρες. Η Ελλάδα με 84 κρούσματα, τα 56 των οποίων συνδέονται με γκρουπ ταξιδιωτών δίνει τη μάχη του περιορισμού της διάδοσης της νόσου.
Παρόλο που η νόσος είναι ήπια, έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και γι αυτό και βάζει σε κίνδυνο ευπαθείς ομάδες: Ανθρώπους με χρόνια νοσήματα όπως καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, αναπνευστικές ανεπάρκειες, ογκολογικούς ασθενείς. Ποιοι άλλοι κινδυνεύουν; Οι ηλικιωμένοι. Να το πω απλά, οι παππούδες κι οι γιαγιάδες μας.
Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Είναι υποχρέωση, είναι καθήκον όλων μας, η προστασία των ευπαθών ομάδων. Εκεί δεν χωράει καμία ανευθυνότητα. Δεν μπορεί να υπάρχει “κάνω ότι θέλω και αγνοώ τις οδηγίες του κράτους και κυρίως των ειδικών”. Ζητώ από τις ευπαθείς ομάδες να κάτσουν σπίτι τους. Ζητώ από όσους έχουν συμπτώματα γρίπης να παραμείνουν στο σπίτι. Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες. Ζητώ από όλους μεγαλύτερη υπευθυνότητα για να περιοριστεί η διάδοση της νόσου στη χώρα μας. Οι επόμενοι δύο μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι” δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.