Quantcast
AP: Η Ελλάδα θα υποφέρει αν βγει από το ευρώ. Θα συμβεί το ίδιο και για την Ευρώπη; - enikonomia.gr
share

AP: Η Ελλάδα θα υποφέρει αν βγει από το ευρώ. Θα συμβεί το ίδιο και για την Ευρώπη;

δημοσιεύτηκε:

Ο ΜακΧιου αναφέρει πως «πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι μια ελληνική έξοδος από τη νομισματική ένωση του ευρώ θα ήταν μια καταστροφή» για να διευκρινίσει αμέσως πως αναφέρεται στην Ελλάδα. «Ομως για την υπόλοιπη Ευρώπη; Ισως και όχι» εκτιμά, ωστόσο παραθέτει και τις ανησυχίες που υπάρχουν για «μόνιμη ζημιά για το κοινό νόμισμα» αν μια χώρα αποχωρήσει.

Ο δημοσιογράφος του αμερικανικού πρακτορείου, προκειμένου να προβλέψει τι μπορεί να σημαίνει ένα Grexit συμβουλεύεται τον οικονομολόγο της Berenberg Bank του Λονδίνου Holger Schmieding ο οποίος προβλέπει την ύπαρξη «ενός χρονικού διαστήματος “αποπροσανατολισμού” την ώρα που οι επενδυτές θα προσπαθούν να κατανοήσουν το ποιος θα είναι ο αντίκτυπος».

Κατά τον οικονομολόγο της Berenberg Bank, «μια επικείμενη έξοδος θα θολώσει τις αγορές, κυρίως στην Ευρώπη. Τα χρηματιστήρια και ίσως και το ευρώ μπορεί να πέσουν. Και το κόστος δανεισμού για τις άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα ταρακουνήσει τα δημόσια οικονομικά, όπως αυτά της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, που τουλάχιστον προσωρινά θα δανείζονται ακριβότερα».

Παρ’ όλα αυτά, ο Schmieding δεν προβλέπει σοβαρή ζημιά σε μακροπρόθεσμο επίπεδο και απορρίπτει τη συζήτηση σύγκρισης με το ντόμινο που ακολούθησε μετά την κατάρρευση της Lehman’s Brothers. «Ο κίνδυνος για την Ευρώπη ως σύνολο είναι πάρα-πάρα πολύ μικρός, σχεδόν μηδενικός» υποστηρίζει.

Και αυτό γιατί «η διαφορά-κλειδί μεταξύ της Lehman και της Ελλάδας επικεντρώνεται στο στοιχείο της έκπληξης». Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της βρετανικής τράπεζας, «η κατάρρευση της Lehman ήταν απροσδόκητη και προκάλεσε πανικό στις αγορές, με τους επενδυτές να ανησυχούν για το ποια τράπεζα θα έπεφτε μετά».

Από την άλλη, «δεν υπάρχει καμία έκπληξη αναφορικά με την Ελλάδα. Ολοι γνωρίζουν ότι η χώρα η οποία αντιστοιχεί μόνο στο 2% περίπου της οικονομίας της ευρωζώνης, είναι σε κρίση από το 2009. Οι δανειστές είχαν πολύ χρόνο για να περιορίσουν δάνεια και επενδύσεις στην Ελλάδα. Ετσι, έχουν μικρή σύνδεση με τα εκεί οικονομικά προβλήματα» προσθέτει ο Schmieding ο οποίος εκτιμά ταυτόχρονα πως «είτε η Ελλάδα μείνει είτε φύγει, απλά το τέλος της αβεβαιότητας θα βοηθούσε: Η απόφαση είτε για το ένα είτε για το άλλο, θα ήταν καλύτερη από την τρέχουσα ακινησία».

Ο Ντέιβιντ ΜάκΧιου συνεχίζοντας την ανάλυση του η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηρίζει ότι για την υπόλοιπη Ευρώπη ένα Grexit δεν θα συνεπαγόταν τα ίδια δεινά με την Ελλάδα, αλλά τονίζει ότι «εν τέλει, κανένας δεν ξέρει στην πραγματικότητα τι θα συμβεί αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ.

Κατά τον επικεφαλής Ευρωπαίο οικονομολόγο στην Capital Economics, τον Τζόναθαν Λόινς μπορεί ο αντίκτυπος να είναι «αρκετά μικρός» δεδομένου του μεγέθους της Ελλάδας, αλλά δεν μπορεί με βεβαιότητα να πει ότι δεν θα σημειωθεί ένα αναπάντεχο διασυνοριακή διάχυση φόβου στις αγορές, κάτι που με τη σειρά του θα προκαλέσει αύξηση του κόστους δανεισμού. Μπορεί να μην είναι το ίδιο μεγάλο με τη Lehman, αλλά η ταραχή είναι πιθανή».

«Το μεγάλο ερώτημα είναι ποια θα είναι τα έμμεσα αποτελέσματα» υποστηρίζει ο Λόινς, προσθέτοντας το ερώτημα: «Θα υπάρξει διάχυση του φαινόμενου στις άλλες χώρες ή στις άλλες αγορές, στο κόστος δανεισμού, στα δημοσιονομικά κόστη στην ευρωζώνη ως σύνολο;», για να δώσει την απάντηση: «Κανείς δεν μπορεί να γνωρίσει την απάντηση, επειδή δεν μπορείς να καταλήξεις έτσι απλά σε ένα μαθηματικό συμπέρασμα για κάτι τέτοιο».

 

Πηγή: defencenet.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.