Quantcast
Άρση μέτρων: Τα σενάρια για σχολεία και μετακινήσεις εκτός νομού - Πώς θα γίνεται η μετάβαση στα χιονοδρομικά - enikonomia.gr
share

Άρση μέτρων: Τα σενάρια για σχολεία και μετακινήσεις εκτός νομού – Πώς θα γίνεται η μετάβαση στα χιονοδρομικά

δημοσιεύτηκε:

Την Παρασκευή αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων το θέμα των χιονοδρομικών κέντρων και συγκεκριμένα το εάν και πότε θα μπορέσουν να λειτουργήσουν. Η πιο πιθανή ημερομηνία είναι η 1η Φεβρουαρίου, αν και δεν έχει αποκλειστεί και το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 25 Ιανουαρίου, ανάλογα βέβαια και με την εξέλιξη της πανδημίας και τους κρίσιμους δείκτες αυτής. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην χαθεί εντελώς η σεζόν για τα 21 χιονοδρομικά κέντρα, κάτι το οποίο θα επιφέρει τεράστιο οικονομικό πλήγμα στις επιχειρήσεις που σχετίζονται με αυτά, όπως έχουν επισημάνει πολλές φορές εκπρόσωποι του κλάδου.
Αν ανοίξουν τα χιονοδρομικά, αυτό αυτομάτως θα σημαίνει ότι πρέπει να αρθεί η απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό, το οποίο έως τώρα βρίσκεται σε ισχύ. Μοναδικές εξαιρέσεις μετακίνησης τώρα είναι για λόγους εργασίας ή υγείας. Προκειμένου ωστόσο να αποφευχθούν φαινόμενα έντονης κινητικότητας και “άσκοπων” μετακινήσεων και γενικότερων εξορμήσεων προς την επαρχία με την πρόφαση μετάβασης σε χιονοδρομικά, στην κυβέρνηση εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν ειδικές προϋποθέσεις μετακίνησης. Τι σημαίνει αυτό; Η επίσκεψη σε χιονοδρομικό να γίνεται με την επίδειξη αποδεικτικού εγγράφου, e- mail ή sms από τα χιονοδρομικά, είτε με κάποιο αποδεικτικό κράτησης σε ξενοδοχείο. Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστούν περίπου 10 ημέρες είτε για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων είτε για να συζητηθεί η άρση της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό, προκειμένου να αξιολογηθεί το “αποτύπωμα” από το συνδυαστικό άνοιγμα του λιανεμπορίου και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Στην κυβέρνηση εξετάζουν προσεκτικά τα δεδομένα και στόχος της είναι το κάθε βήμα για άρση των μέτρων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό, προκειμένου να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα. Σχετικά με τη συζήτηση που γίνεται γύρω από το άνοιγμα των χιονοδρομικών και την άρση της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν σε όλους τους τόνους ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνει λόγος για τα επόμενα βήματα. Όπως λένε, θα πρέπει να μετρηθούν τα αποτελέσματα από το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και του λιανεμπορίου για να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο άρσης μέτρων. Σε αυτό το πλαίσιο, κρίσιμη θεωρείται η συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών αυτή την Παρασκευή, όπου αναμένεται να γίνει μια πρώτη συζήτηση για τα χιονοδρομικά, να εξεταστεί το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ ίσως από την ερχόμενη εβδομάδα και να επαναλειτουργήσουν οι σχολές οδηγών.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται τα πράγματα να αλλάξουν. Δηλαδή, να προηγηθεί η επανέναρξη της δια ζώσης εκπαίδευσης σε γυμνάσια και λύκεια την 1η Φεβρουαρίου εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν, και μετά να συζητηθεί το άνοιγμα και άλλων δραστηριοτήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η υπουργός Παιδείας μετά τη συνάντησή της με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δήλωσε ότι :”Στόχος είναι να υπάρξει συνάντηση με τους ειδικούς για να συζητηθεί η επαναλειτουργία γυμνασίων και λυκείων. Αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης το άνοιγμα των εκπαιδευτικών δομών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η επιδίωξη είναι να γίνει συζήτηση αυτή την εβδομάδα, να τεθούν τα ζητήματα, και εν συνεχεία αφού λάβουμε τις εισηγήσεις των ειδικών θα λάβει και η κυβέρνηση της αποφάσεις της”.
Σε ό,τι αφορά την εστίαση, η συζήτηση για την επανεκκίνηση του κλάδου απέχει ακόμα χρονικά και τοποθετείται στα μέσα με τέλη Φεβρουαρίου και με λειτουργία της μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.