Quantcast
Μητσοτάκης: Δεν θα έχουμε lockdown – Τι είπε για τα SMS σε ανεμβολίαστους και τα τεστ σε εμβολιασμένους - enikonomia.gr
share

Μητσοτάκης: Δεν θα έχουμε lockdown – Τι είπε για τα SMS σε ανεμβολίαστους και τα τεστ σε εμβολιασμένους

δημοσιεύτηκε:

«Δεν θα έχουμε lockdown» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις για τα μέτρα με στόχο την ανάσχεση της πανδημίας.

Συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες μετά τον χαιρετισμό του στην ημερίδα που διοργάνωσε η επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα “Διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και προαγωγή του προσυμπτωματικού ελέγχου μετά την πανδημία COVID-19”, o κ. Μητσοτάκης είπε: «Αυτή είναι και η προσέγγιση όλων των χωρών που δοκιμάζονται σήμερα από την πανδημία. Δεν είμαστε οι μόνοι που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέταρτο κύμα».

«Το σημαντικό είναι να μην βλέπετε μόνο τον αριθμό των κρουσμάτων. Τα κρούσματα είναι αυξημένα και υπάρχει αυξητική τάση, αυτό δεν αμφισβητείται, όμως ταυτόχρονα είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη στα τεστ. Άρα, αυτό το οποίο μας απασχολεί περισσότερο είναι η θετικότητα και λιγότερο ο απόλυτος αριθμός των κρουσμάτων», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Για την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται σημείωσε: «Ναι έχουμε μία πίεση στο ΕΣΥ, όχι ευκαταφρόνητη, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, καμία σχέση με αυτό το οποίο είχαμε δει πέρυσι τον Νοέμβριο. Είμαστε πολύ πιο έτοιμοι αυτή τη φορά. Αλλά αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή από τη στιγμή που υπάρχει το εμβόλιο να μην πάμε σε lockdown» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης

Αναφερόμενος στο θέμα της αποστολής SMS σε ανεμβολίαστους πολίτες τόνισε ότι «χρησιμοποιούμε όλα τα μέσα που έχουμε στην διάθεσή μας συμπεριλαμβανομένης και της εξατομικευμένης επικοινωνίας για να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να κάνουν το σωστό».

Eρωτηθείς για το θέμα επέκτασης των τεστ, ο κ. Μητσοτάκης είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ξέρουμε ότι οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν με δυσκολία. Το πώς θα επεκτείνουμε το τεστ θα μας το υποδείξουν οι ειδικοί»

Μητσοτάκης: Εμβολιαστείτε αύριο κιόλας για να πάψουμε να θρηνούμε απώλειες

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε νέα έκκληση προς όσους δεν εμβολιάστηκαν να το πράξουν, για να πάψουμε να θρηνούμε απώλειες που θα μπορούσαμε να είχαμε προλάβει, ενώ ξεκαθάρισε με έμφαση ότι «η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν».

Μιλώντας το πρωί, στην ημερίδα της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα «Διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και προαγωγή του προσυμπτωματικού ελέγχου μετά την πανδημία COVID-19», ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εξαγγελία των μέτρων, από το υπουργείο Υγείας, και τόνισε ότι τα μέτρα, προσαρμόζουν τη ζωή μας στη νέα πραγματικότητα και υπηρετούν τρεις αρχές:

«Πρώτον, από τη στιγμή που έχουμε στη διάθεσή μας το εμβόλιο, η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν.

Δεύτερον, οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας δεν θα χάσουν τα δικαιώματα τα οποία απέκτησαν ακολουθώντας τις οδηγίες των επιστημόνων και της πολιτείας.

Και τρίτον, όσοι δεν θωρακίζονται ακόμα με το εμβόλιο θα πρέπει να ελέγχονται περισσότερο, με περισσότερα τεστ, ώστε να προστατεύονται και οι ίδιοι και οι γύρω τους».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η υγειονομική κρίση έχει μετατραπεί σε μία πανδημία που αφορά πρωτίστως τους ανεμβολίαστους, και επανέλαβε την έκκλησή του για εμβολιασμούς αναφέροντας:

«Θα ζητήσω λοιπόν και πάλι απ’ όσους ακόμα το σκέφτονται να εμβολιαστούν. Αύριο κιόλας. Για να πάψουμε να θρηνούμε απώλειες τις οποίες θα μπορούσαμε να είχαμε προλάβει εάν είχαμε ακόμη υψηλότερα επίπεδα εμβολιασμού. Για να μειωθεί η πίεση στα νοσοκομεία μας και για να ξεφύγουμε, επιτέλους, από αυτήν την περιπέτεια.

Και μόνο έτσι θα μπορέσουμε, μεσομακροπρόθεσμα, να χτίσουμε τελικά ένα ανθρωποκεντρικό και όχι ένα ασθενοκεντρικό σύστημα υγείας. Με πρώτο στόχο να μην νοσούν οι πολίτες και να προλαβαίνουν τον κίνδυνο».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην απώλεια της Φώφης Γεννηματά και υπογράμμισε την ανάγκη της πρόληψης, επισημαίνοντας ότι η διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και ο προσυμπτωματικός έλεγχος στη μετά-Covid εποχή αποκτά μία τραγική επικαιρότητα και επείγοντα χαρακτήρα.

«Ακριβώς για αυτό, όπως ξέρετε, έχει ήδη δρομολογηθεί ένα πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού το οποίο πήρε το όνομα της Φώφης. Θα αφορά σε πρώτη φάση γυναίκες ηλικίας από 50 έως 69 ετών, που θα ειδοποιούνται ηλεκτρονικά για το ραντεβού τους σε διάφορες δομές υγείας κι εκεί θα λειτουργούν παράλληλα και σταθμοί παροχής εξειδικευμένων συμβουλών και υποστήριξης.

Από τις αρχές του 2022, άλλωστε, αυξάνονται σημαντικά και οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις τόσο για ογκολογικές όσο και για καρδιολογικές ασθένειες. Συμπεριλαμβάνουμε βέβαια σε αυτές και τον διαβήτη και τη χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός στην πρόληψη συμπεριέλαβε και τον υγιεινό τρόπο ζωής, και αναφέρθηκε στην κυβερνητική πολιτική για την αύξηση της πρόσβασης ασθενών σε φάρμακα υψηλής θεραπευτικής αξίας.

«Εντείνουμε τις διαπραγματεύσεις ώστε να μπορούμε να αναλαμβάνουμε τις καλύτερες δυνατές εκπτώσεις. Αλλά για να μπορούν και οι ασθενείς μας να έχουν πρόσβαση σε πραγματικά καινοτόμα φάρμακα. Ήδη επτά ομάδες καινοτόμων φαρμάκων, μέρος των οποίων αφορούν και τις χρόνιες παθήσεις, έχουν υποδειχθεί από το Υπουργείο για διαπραγμάτευση.

Επιπλέον, με τα κίνητρα που δίνουμε με το επενδυτικό clawback, ένα μέτρο το οποίο έχει αποδειχθεί στην πράξη εξαιρετικά επιτυχημένο, επιβραβεύουμε τις εταιρείες που επενδύουν στην καινοτομία και στις κλινικές δοκιμές, ώστε να μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε νέες θεραπείες» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Τι είπε ο Μητσοτάκης για τις θεωρίες συνωμοσίας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τα εμβόλια, και τόνισε με έμφαση ότι «η αξιοπιστία του πομπού όταν μιλάμε για πολιτικές δημόσιας υγείας έχει πολύ μεγάλη σημασία. Και εκεί είναι που χρειαζόμαστε πρώτα και πάνω από όλα την αρωγή της επιστημονικής κοινότητας αλλά και την πολιτική και κομματική ενότητα σε πολιτικές που θεωρώ ότι είναι απολύτως αυτονόητες, απαραίτητες πια, να επιβληθούν στη χώρα μας».

Υπογράμμισε ότι οι δομές υγείας δεν μπορούν να γίνουν ξανά μονοθεματικές, παραμερίζοντας τις ανάγκες πολιτών που επίσης έχουν σοβαρά προβλήματα, αλλά όπως είπε «ούτε όμως και οι τελευταίες να αυξάνονται συνεχώς με περιπτώσεις οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί αν είχαν διαγνωστεί έγκαιρα».

Πηγή: enikos.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.