Quantcast
«Αθήνα ύψωσε το ανάστημά σου κατά των αποτυχημένων πολιτικών της ΕΕ» - enikonomia.gr
share

«Αθήνα ύψωσε το ανάστημά σου κατά των αποτυχημένων πολιτικών της ΕΕ»

δημοσιεύτηκε:

Η Αθήνα πρέπει να παραμείνει σταθερή κατά των αποτυχημένων πολιτικών της ευρωζώνης, επισημαίνει ο αρθρογράφος των Financial Times, Wolfgang Munchau.

Όπως σημειώνει, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να αναμένει μια παγερή υποδοχή τη Δευτέρα, όπου θα αντιμετωπίσει τους συναδέλφους του στην ευρωζώνη σε μία νέα ευρωπαϊκή αναμέτρηση.

Η συμβουλή μου προς τον Γιάνη Βαρουφάκη θα ήταν να αγνοήσει τα εξοργισμένα βλέμματα και τις έμμεσες απειλές και να μείνει σταθερός στις θέσεις του.

Είναι μέλος της πρώτης κυβέρνησης στην ευρωζώνη που αντιστέκεται στο καθεστώς της εντελώς δυσλειτουργικής πολιτικής που έχει αποδειχθεί οικονομικά αναλφάβητη και πολιτικά μη βιώσιμη.

Φυσικά, για την Ελλάδα, το να σταθεί έτσι απέναντι στην ελίτ της πολιτικής της ΕΕ είναι επικίνδυνο. Οι συνέπειες της αποτυχίας να συμφωνήσει πρέπει να είναι καλά κατανοητές. Η Ελλάδα θα μπορούσε να διακινδυνεύσει μια οικονομική κατάρρευση, και μαζί με αυτό μια αναγκαστική έξοδο από την ευρωζώνη.

Το θέμα υπό συζήτηση είναι ένα νέο δάνειο προς την Αθήνα για την κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησης για τους επόμενους λίγους μήνες. Η διαφωνία που υπάρχει δεν είναι πραγματικά για τα χρήματα.

Η διαφωνία είναι στην… συσκευασία. Οι Έλληνες θέλουν ένα απλό δάνειο-γέφυρα σε συνδυασμό με την αυτονόητη παραδοχή ότι τα προηγούμενα προγράμματα στήριξης έχουν αποτύχει. Άλλοι διαφωνούν.

Οι Γερμανοί υποστηρίζουν την λιτότητα για ιδεολογικούς λόγους. Οι Πορτογάλοι είναι αντίθετοι σε οποιαδήποτε συμφωνία για την Ελλάδα, δεδομένου ότι έχουν λάβει το φάρμακό της λιτότητας τους και δεν επαναστάτησαν. Και οι Λιθουανοί λένε: είμαστε ακόμη φτωχότεροι από ό, τι είναι οι Ελληνες. Γιατί θα πρέπει να τους σώσουμε;

Λοιπόν, τι θα πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση να κάνει; Θα πρέπει να επιμείνει με τη θέση της να μην δεχθεί τη συνέχιση του υπάρχοντος προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης. Με τον τρόπο αυτό δεν θα είναι πλέον δεσμευμένη με τους αυτοκαταστροφικούς στόχους πολιτικής, όπως η απαίτηση να τρέξει ένα πρωτογενές πλεόνασμα του 3% του ΑΕΠ. Για μια χώρα με μαζική ανεργία, ένας τέτοιος στόχος είναι παράφρων.

Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, η Αθήνα θα πρέπει να προετοιμάσει ένα σχέδιο Β. Αυτό δεν σημαίνει κατ ‘ανάγκη την έξοδό της από την ευρωζώνη, η οποία θα είναι η πιο ακραία και πιο επικίνδυνη επιλογή. Υπάρχουν ευφυέστερες επιλογές, τονίζει ο αρθρογράφος.

Η πιο συνετή είναι η εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος – όχι απαραίτητα χαρτονόμισμα, αλλά κάτι σαν εργαλείο χρέους το οποίο θα εκδώσει η κυβέρνηση και το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ορισμένους σκοπούς.

Ο Robert Parenteau, αμερικανός οικονομολόγος, έχει προτείνει αυτό που αποκάλεσε «σημειώσεις φόρου προς αναμονή». Αυτά είναι IOUs που στηρίζονται στα μελλοντικά φορολογικών εσόδων. Υπάρχουν τέτοια στις ΗΠΑ σε κρατικό επίπεδο. Ενεργούν ως πίστωση φόρου που επιτρέπει στις κυβερνήσεις να τρέξουν ένα δημοσιονομικό έλλειμμα μέχρις ότου ανακάμψει η οικονομία. Με ένα τέτοιο μέσο Ελλάδα θα μπορούσε να εγκαταλείψει την λιτότητα χωρίς να εγκαταλείψει το ευρώ.

Και αυτό που κανείς δεν λέει είναι ότι μόλις αρχίσει αυτό το σύστημα, η Ελλάδα μπορεί να κάνει στάση πληρωμών στους ευρωπαίους πιστωτές της. Τι μπορούν να κάνουν; Δεν μπορούν να την διώξουν από την ευρωζώνη. Δεν έχουν τα νομικά μέσα να το πράξουν. Δεν μπορούν να την πετάξουν έξω από την ΕΕ, επίσης. Εξακολουθούν να χρειάζονται τη σύμφωνη για την αλλαγή της συνθήκης, ή οποιαδήποτε πολιτική η οποία απαιτεί ομοφωνία, όπως η ανανέωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η πιο επικίνδυνη εναλλακτική λύση θα ήταν μία σκληρή έξοδος – το Grexit. Αυτή είναι μια επιλογή που η Ελλάδα θα πρέπει να προσπαθήσει να αποφύγει επειδή θα έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις.

Όπως καταλήγει το άρθρο, το χειρότερο σενάριο θα ήταν η ελληνική κυβέρνηση να κάνει πρώτη πίσω και να αποδεχθεί την ήττα.

Η ευρωζώνη πρέπει να εγκαταλείψει τις αποτυχημένες πολιτικές των τελευταίων πέντε ετών, και να προχωρήσει παρακάτω. Εάν αυτό αποδειχθεί πολιτικά αδύνατο, η δεύτερη καλύτερη επιλογή, για την Ελλάδα τουλάχιστον, θα ήταν μια ημι-έξοδος με παράλληλο νόμισμα και στάση πληρωμών μόνο στους επίσημους πιστωτές. Είτε έτσι είτε αλλιώς, θα πρέπει να υψώσει το ανάστημά της, τη Δευτέρα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.