Quantcast
Αυξάνονται τα σχολικά γεύματα - Τι είπε η Ζαχαράκη για το «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» και για το «Σπίτι μου» - enikonomia.gr
share

Αυξάνονται τα σχολικά γεύματα – Τι είπε η Ζαχαράκη για το «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» και για το «Σπίτι μου»

δημοσιεύτηκε:

Αυξάνονται τα σχολικά γεύματα και οι δήμοι στους οποίους παρέχονται. Όπως είπε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη μιλώντας στο ΕΡΤNEWS,  «Θα αυξήσουμε τα σχολικά γεύματα,. Τα ποσά τα οποία δίνουμε από 102 θα πάνε στα 115 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος. Που σημαίνει ότι από τα 217 χιλιάδες ζεστά γεύματα που παίρνουν 217 χιλιάδες παιδάκια καθημερινά από την καινούργια χρονιά, το καινούργιο σχολικό έτος 2024 – 2025 και για τρία χρόνια θα ανέλθει αυτός ο αριθμός σε 232 χιλιάδες παιδιά.»

«Θα αυξήσουμε λοιπόν και τα χρήματα τα οποία δίνουμε και θα αυξήσουμε και τους δήμους και τα γεύματα. Δίνουμε όμως ιδιαίτερη έμφαση στους δήμους της Θεσσαλίας. Προσθέτουμε 10 δήμους της Θεσσαλίας, η οποία επλήγη με τόσο δύσκολο τρόπο κατά τη διάρκεια των πλημμυρών της προηγούμενης περιόδου», είπε η κ. Ζαχαράκη.

Επίσης μίλησε για τα μέτρα στήριξης αναφορικά με το δημογραφικό

«Αρχές Μαΐου θα παραδοθεί στον πρωθυπουργό το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό και ένας από τους πολύ σημαντικούς πυλώνες του είναι το κομμάτι της στέγασης. Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» περίπου 4.000 ζευγάρια, που σημαίνει 8.000 συμπολίτες μας έχουν ήδη εκταμιεύσει το δάνειό τους. Στην αναμονή είναι με ήδη συμβασιοποιημένες τις αιτήσεις τους ακόμα 4.200 ζευγάρια, περίπου,  και μέχρι το τέλος της χρονιάς το σύνολο αυτών των ζευγαριών θα είναι 9.800»,  ανέφερε η υπουργός και επισήμανε πως «υπήρχε έλλειψη οποιασδήποτε κυβερνητικής παρέμβασης για τη στεγαστική πολιτική τα τελευταία δέκα χρόνια».

Είπε ακόμα  πως «δεν θα συνεχιστεί αυτό το πρόγραμμα, τουλάχιστον με τον τωρινό προγραμματισμό. Ο προϋπολογισμός ήταν 1 δισεκατομμύριο και έχει ήδη εξαντληθεί, γιατί ήταν πολύ ζωηρό το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων ως 39 ετών. Βλέπουμε αυτή τη στιγμή το πώς διεκπεραιώνονται οι παρούσες αιτήσεις.

Για το «Ανακαινίζω-Νοικιάζω»

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στο «Ανακαινίζω-Νοικιάζω». Για να μπορέσουμε να διευρύνουμε το οικιστικό απόθεμα, έχουμε και τα μεγάλα προγράμματα ανακαίνισης  είπε και πρόσθεσε πως  τα προγράμματα, και το «Εξοικονομώ -Ανακαινίζω» από το υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά και το επικείμενο «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» από το υπουργείο μας σε συνεργασία με τη ΔΥΠΑ, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, ξεκινάει τέλος Φεβρουαρίου και μπορούν να απευθυνθούν και να το αξιοποιήσουν περίπου 12.500 συμπολίτες μας».

«Υπάρχει ήδη συμφωνία με τον Δήμο Αθηναίων, πριν ακόμα από τον κύριο Δούκα μαζί με το υπουργείο τότε Εργασίας, είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο συζητάμε και τώρα με τον κύριο Δούκα, καθώς η νέα διοίκηση θα φέρει εις πέρας το συγκριμένο πρόγραμμα. Είναι ένα πρόγραμμα που έχουμε με το Δήμο Θεσσαλονίκης και το Δήμο Αθηναίων. Αφορά (στην Αθήνα) ιδιόκτητα διαμερίσματα τα οποία θα ανακαινιστούν και θα δοθούν μετά σε δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, σε ευάλωτους συμπολίτες μας».

«Πέρα των επιδομάτων, στις καθημερινές συζητήσεις που κάνουμε με το αναπηρικό κίνημα, οι συμπολίτες μας με αναπηρία λένε ότι εμείς θέλουμε ευκαιρίες. Οι ευκαιρίες, έχουν να κάνουν με την προσβασιμότητα, έχουν να κάνουν με την πρόσβαση στην εργασία. Φέτος θα είναι η χρονιά που θα προσπαθήσουμε να αυξήσουμε μαζί με το υπουργείο Εργασίας τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας. Μέσα στο πρόγραμμα ανάπτυξης, στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης έχουμε 138 εκατομμύρια, τα οποία τα κατευθύνουμε στους συμπολίτες μας με αναπηρία. Είναι η συνέχεια του προγράμματος «Προσωπικός βοηθός». Είναι ανακαινίσεις σε κατοικίες των συμπολιτών μας με αναπηρία και στις επιχειρήσεις τους. Είναι σε ένα καινοτόμο πρόγραμμα για 200 άτομα που είναι στο φάσμα του αυτισμού να ξεκινήσουν, να έχουν μέντορα και να μπαίνουν μέσα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως είναι και ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα για την αποϊδρυματοποίηση.

Περίπου 100 παιδιά τα οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή μέσα στο καθεστώς παιδικής προστασίας να μείνουν μέσα σε διαμερίσματα τα οποία θα ανακαινιστούν. Και βέβαια το κράτος θα επιχορηγήσει αυτές τις στέγες», είπε μεταξύ άλλων και επεσήμανε πως  «πρόκειται για πολύ μεγάλα προγράμματα για τις δεξιότητες και των ατόμων τα οποία είναι δέκτες του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, αλλά και των κοινοτήτων Ρομά».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.