Quantcast
Αγρότες: «Αντάρτικο» στους δρόμους, από Τρίτη ο διάλογος - enikonomia.gr
share

Αγρότες: «Αντάρτικο» στους δρόμους, από Τρίτη ο διάλογος

δημοσιεύτηκε:

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων και τον κοινό συντονισμό αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των αγροτών 30 μπλόκων από όλη τη χώρα, στη διάρκεια σύσκεψης στον κόμβο των Τεμπών.

Μάλιστα, συμφώνησαν σήμερα Κυριακή και τη Δευτέρα να επιμείνουν στο κλείσιμο της Εθνικής Οδού, με τετράωρο αποκλεισμό ημερησίως, από τις 12 μ.μ. έως τις 2 μ.μ. αλλά και από τις 7 έως τις 9 μ.μ.

Παράλληλα, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα κατέληξαν στην υιοθέτηση ενός κοινού διεκδικητικού πλαισίου που θα αφορά το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής. Για τον λόγο αυτό, ορίστηκε και νέα σύσκεψη των εκπροσώπων όλων των διαμαρτυρόμενων την ερχόμενη Τρίτη, στη Θεσσαλονίκη.

Εως τότε, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών B. Παπαγιαννούλης, δεν τίθεται θέμα συνάντησης με τον πρωθυπουργό, ο οποίος δήλωσε ανοικτός για διάλογο. Στο συγκεκριμένο ραντεβού των αγροτών, στις 26 Ιανουαρίου, αναμένεται να οριστεί και η αντιπροσωπεία που θα λάβει μέρος στο τετ α τετ με τον Αλέξη Τσίπρα.

 

Η πρόσκληση της κυβέρνησης σε διάλογο

Νωρίτερα το Σάββατο, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου και τον αναπληρωτή υπουργό, Μάρκο Μπόλαρη.

Η κυβέρνηση, με σχετική ανακοίνωσή της αμέσως μετά, έστειλε το μήνυμα πως «έχοντας την ίδια αγωνία με τον αγροτικό κόσμο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την προστασία του εισοδήματος τους, επαναλαμβάνει ότι ήταν και παραμένει ανοικτή στο διάλογο».

Στη συνέχεια, το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού γνωστοποίησε ότι ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την πρόθεση του να συναντηθεί ο ίδιος με εκπροσώπους που θα διατυπώνουν αντιπροσωπευτικά τα αιτήματα των αγροτών.

Το πρωί της ίδιας μέρας, σε συνέντευξή της, η κυβερνητική εκπρόσωπος είχε αναγνωρίσει ότι τα προβλήματα στον αγροτικό κλάδο είναι πολλά και δύσκολα και ότι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα έχουν ένα δίκιο να διαμαρτύρονται.

Η Όλγα Γεροβασίλη διεμήνυσε, ωστόσο, πως «έρχεται μείωση των κύριων συντάξεων, αν δεν δεχτούμε αυτό το Ασφαλιστικό» και το ασφαλιστικό σύστημα θα καταρρεύσει, προσθέτοντας ότι πρόκειται για σκληρά διλήμματα χωρίς εύκολες απαντήσεις.

Μιλώντας στο Mega, η ίδια είπε πως η κυβέρνηση δεν τρομάζει με τις διαμαρτυρίες, διαφορετικά «θα κρυβόμασταν στο σπίτι», ενώ ξεκαθάρισε πως δεν είναι στις κυβερνητικές προθέσεις να κατασταλεί καμία κινητοποίηση, αλλά «θα προσπαθήσουμε να εξαντλήσουμε τα πλαίσια ενός διαλόγου».

 

Ο «χάρτης» των μπλόκων

Στη Θράκη, σε αποκλεισμό του τελωνείου των Κήπων προχωρούν οι αγρότες νοτίου Έβρου από τις 12 έως και τις 2 μετά το μεσημέρι, ενώ στα βόρεια του νομού ενισχύεται το μπλόκο στον κόμβο Καστανέων- Ριζίων, στη γέφυρα.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής, Γ. Μαργαριτίδης δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πως τα παρατεταγμένα μηχανήματα ουσιαστικά αποκλείουν κατά διαστήματα το τελωνείο του Ορμενίου.

Οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα συνεχίζουν τον αγώνα τους και στη Μακεδονία, όπου στήθηκε νέο μπλόκο στον κόμβο της Νέας Καλικράτειας Χαλκιδικής, ενώ αυξήθηκε ο αριθμός των τρακτέρ στα Ν. Μουδανιά.

Εξάλλου, κλειστά ήταν έως το μεσημέρι του Σαββάτου τα τελωνεία σε Προμαχώνα και Εξοχή, στα σύνορα με τη Βουλγαρία, ενώ σήμερα το μεσημέρι αντίστοιχη κίνηση θα πραγματοποιηθεί, από αγρότες και κτηνοτρόφους των Καστοριάς και Φλώρινας, στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα με την Αλβανία.

τη Θεσσαλία, οι εκπρόσωποι του μπλόκου της Νίκαιας καλούν στις 12 το μεσημέρι τους μαζικούς φορείς όλης της περιοχής να παρευρεθούν στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του κόμβου, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών, καθώς και στα αιτήματα που προβάλλουν οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της περιφέρειας.

Στο ίδιο σημείο έφτασαν τρακτέρ από τα Φάρσαλα και από την Καρδίτσα, με αποτέλεσμα αυτά να ξεπερνούν πλέον τις 2.500. ενώ εκεί κατέληξε χθες πανεργατικό συλλαλητήριο που είχε οργανώσει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας στην Κεντρική Πλατεία της πόλης για το ασφαλιστικό.

Στη Στερεά Ελλάδα, σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών- Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας προχώρησαν το Σάββατο οι αγρότες της Βοιωτίας σε δύο σημεία στο 90ό χιλιόμετρο, στη διασταύρωση στίβων, αλλά και στο 110 χλ,. στο ύψος του Κάστρου.

Στη Φθιώτιδα, όπως μετέδωσε το lamiareport.gr, στο μπλόκο της Ανθήλης που ενισχύθηκε και με τρακτέρ από την Στυλίδα, έκλεισε το ένα ρεύμα κυκλοφορίας καθώς και οι παράδρομοι για την άνοδο από Αθήνα προς Λαμία.

Στην Πελοπόννησο, οι αγρότες της Αρκαδίας βγαίνουν στον δρόμο, δημιουργώντας μπλόκο μέσα στην Τρίπολη και συγκεκριμένα στον κόμβο Ναυπλίου, Αλ. Σούτσου και Μουτζουροπούλου, μπροστά στα γραφεία του ΟΓΑ. Δεν έχουν στόχο να αποκλείσουν τα γραφεία του Οργανισμού, αλλά από εκείνο το σημείο καθημερινά θα κινούνται ανάλογα με τις αποφάσεις που θα λαμβάνει το τοπικό συντονιστικό των αγροτών.

Στο Ναύπλιο, χθες, τα μέλη της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, με τη συμμετοχή κι άλλων επαγγελματικών τάξεων, έκλεισαν για δυόμισι ώρες το δρόμο Ναυπλίου-Άργους, στο ύψος του μπλόκου της Δαλαμανάρας, στο πλαίσιο του συλλαλητηρίου που οργάνωσε το ΠΑΜΕ.

Σε «θέση μάχης» βρίσκονται οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα και στην Κρήτη, με τους αγρότες του νομού Ηρακλείου να βγαίνουν το Σάββατο στους δρόμους, όπως μετέδωσε το cretalive.gr.

Μάλιστα, προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου των Αρχανών ενώ παρέταξαν τα τρακτέρ τους στον κόμβο του Αγίου Σώζοντα, κλείνοντας κατά διαστήματα τον δρόμο. Σήμερα το απόγευμα προγραμματίζουν σύσκεψη οι αγρότες του Οροπεδίου προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.