Quantcast
Ακρίβεια: Πόσο συμβάλλει ο πληθωρισμός της απληστίας στις αυξήσεις τιμών - enikonomia.gr
share

Ακρίβεια: Πόσο συμβάλλει ο πληθωρισμός της απληστίας στις αυξήσεις τιμών

δημοσιεύτηκε:

Ο νεοπαγής όρος «πληθωρισμός της απληστίας», έχει μπει για τα καλά στο λεξιλόγιο όσων ασχολούνται με την δυσκολία που παρουσιάζει η καταπολέμηση της ακρίβειας, παρά το γεγονός ότι η ενεργειακή ακρίβεια αντιμετωπίζεται, κι ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.

Ο νέος όρος στην διεθνή ορολογία είναι «greedflation». Με αυτόν περιγράφουν οι ειδικοί την ξεχωριστή κατάσταση που εμφανίστηκε μετά την πανδημία και τον πόλεμο και που δεν είναι κάτι άλλο από την συνεχιζόμενη ακρίβεια, παρά τους συνεχείς χειρισμούς των κυβερνήσεων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Η ακρίβεια λοιπόν φαίνεται με βάση τον νέο όρο ότι οφείλεται όχι μόνο στην διεθνή κατάσταση με τον πόλεμο και τις ανατιμήσεις που αυτός προκαλεί, σε μια σειρά παραγόντων, όπως η εφοδιαστική αλυσίδα και οι ελλείψεις, αλλά και από μια φοβερή ευκαιρία που βρήκαν οι επιχειρήσεις για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Βεβαίως η ευκαιρία αυτή βασίζεται και στο ότι παραμένει υψηλή η ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι έκθεση του ΔΝΤ διαπιστώνει πως από τις αρχές του 2022 ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη οφείλεται κατά 45% στην άνοδο των κερδών, κατά 40% στις τιμές εισαγωγών και μόνο κατά 25% στην αύξηση των μισθών.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, για τον πληθωρισμό της απληστίας έχει «χτυπήσει καμπανάκι» και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, επισημαίνοντας ότι
«η αποτελεσματικότητα της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής εξαρτάται περισσότερο από τη συγκράτηση των επιχειρηματικών κερδών και λιγότερο από τον έλεγχο των μισθολογικών αυξήσεων.» Όπως σχολιάζει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, χωρίς μείωση των κερδών «η επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο και υψηλότερα επιτόκια, με τις ανάλογες αρνητικές συνέπειες στην ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.