Quantcast
Ανατολική Αττική: Σε πλήρη εξέλιξη τα έργα αποχέτευσης - enikonomia.gr
share

Ανατολική Αττική: Σε πλήρη εξέλιξη τα έργα αποχέτευσης

δημοσιεύτηκε:

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται στην Ανατολική Αττική, το σημαντικό αναπτυξιακό έργο υποδομής, κοινωνικού χαρακτήρα το οποίο θα λύσει οριστικά το τεράστιο πρόβλημα της αποχέτευσης και των επιπτώσεών της στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής 250.000 κατοίκων της περιοχής.

Πρόκειται για το μεγάλο έργο της αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων το οποίο εντάσσεται στην ευρύτερη συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με την ΕΥΔΑΠ και τους δήμους της περιοχής και υλοποιείται υπό τον συντονισμό της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Αττικής με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Περιλαμβάνει την κατασκευή πέντε ευρύτερων παρεμβάσεων προϋπολογισμού 420 εκατ. ευρώ από πόρους δύο Ταμείων του ΕΣΠΑ 2014-2020 (ΕΤΠΑ και Ταμείο Συνοχής) και με την ολοκλήρωση του, η Ανατολική Αττική θα αποκτήσει ένα σύγχρονο αποχετευτικό δίκτυο και 4 Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) τριτοβάθμιας επεξεργασίας.

Το συνολικό έργο προβλέπει τις νέες και σύγχρονες Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Ραφήνας, Μαραθώνα και Κορωπίου, την αναβάθμιση της υφιστάμενης μονάδας στο Μαρκόπουλο και την κατασκευή δικτύου αγωγών 1.000 χιλιομέτρων στους δήμους Παλλήνης, Παιανίας, Ραφήνας-Πικερμίου, Σπάτων-Αρτέμιδας, Μαραθώνος, Κρωπίας.

Η πρόοδος των εργασιών και η τήρηση των απαιτούμενων προδιαγραφών για τέτοιου βεληνεκούς έργο, αποτελούν αποφασιστικό βήμα για την άρση του ετήσιου προστίμου ύψους 4,8 εκατ. ευρώ της Ε.Ε. που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, μετά την καταδικαστική απόφαση του ευρωδικαστηρίου βάση της οποίας η χώρα αθροιστικά έχει καταβάλλει 23,5 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικό του ρυθμού υλοποίησης των εργασιών αποτελεί η ταχύτατη πορεία εξέλιξης τους, η οποία τον περασμένο Ιούλιο είχε υπό εκτέλεση έργα προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ στους δήμους Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας-Πικερμίου και Μαραθώνος, και σε διαδικασία δημοπράτησης το ΚΕΛ Ραφήνας – Αρτέμιδας προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ και σε αναμονή προκήρυξης έργα συνολικού προϋπολογισμού δημοπράτησης περίπου 200 εκατ. ευρώ, για το ΚΕΛ Μαραθώνα και τα δίκτυα αποχέτευσης Σπάτων-Αρτέμιδας.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με την πρόοδο των εργασιών ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, υπογραμμίζει: «Με πράξεις και έργα αποδεικνύουμε ότι υπάρχει η ισχυρή βούληση αλλά και η ικανότητα να υλοποιούμε εμβληματικά έργα τα οποία μεταμορφώνουν την εικόνα της Αττικής, προστατεύουν και αναβαθμίζουν το περιβάλλον, αποδίδοντας προστιθέμενη αξία στην τοπική κοινωνία, την οικονομία και εν τέλει στην ίδια την ποιότητα ζωής των πολιτών. Η Ανατολική Αττική γυρίζει σελίδα». Και προσθέτει πως η εφαρμογή πράσινων πολιτικών αποτυπώνει τον στρατηγικό στόχο της Περιφέρειας, αλλά και την επιβεβλημένη ανάγκη της αναξιοποίησης πολύτιμων φυσικών πόρων όπως το νερό. Τέλος υπενθυμίζει πως στο επενδυτικό πλάνο της ΕΥΔΑΠ, προβλέπεται πλήρης αξιοποίηση των επεξεργασμένων υδάτων ώστε να μην χάνεται ούτε μια σταγόνα, «ιδιαίτερα πολύτιμη για την ισχυρή αγροτική παραγωγή της περιοχής».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.