Quantcast
Απογευματινά χειρουργεία: Υπεγράφη η ΚΥΑ-Τι θα πληρώνουν οι ασθενείς - enikonomia.gr
share

Απογευματινά χειρουργεία: Υπεγράφη η ΚΥΑ-Τι θα πληρώνουν οι ασθενείς

δημοσιεύτηκε:

Την  Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα απογευματινά χειρουργεία, δηλαδή για επεμβάσεις και άλλες επεμβατικές πράξεις που διενεργούνται πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργίας των νοσοκομείων του ΕΣΥ υπέγραψαν τα υπουργεία Υγείας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Την κοινή ΚΥΑ υπέγραψαν σήμερα ο υπουργός Υγείας ‘Αδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάς.

Η απόφαση

Η απόφαση αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

Άρθρο 1 :Όροι – Προϋποθέσεις – Προγραμματισμός – Οργάνωση και Συμμετοχή

1. Στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., πέραν του τακτικού ωραρίου, καθιερώνεται η διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων ή άλλων επεμβατικών πράξεων, που απαιτούν παραμονή στο Νοσοκομείο, πέραν της μίας ημέρας.

2. Με απόφαση του Διοικητή του Νοσοκομείου, μετά από τεκμηριωμένη εισήγηση της Επιτροπής Χειρουργείου, καθορίζονται οι τομείς και τα τμήματα/κλινικές όπου είναι δυνατή η λειτουργία της διαδικασίας της παρ. 1 του παρόντος άρθρου και ο προγραμματισμός αυτής.

3. Ο έλεγχος της λειτουργίας της διαδικασίας της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση από τους Διοικητές των Νοσοκομείων και σε μηνιαία βάση από τους Διοικητές των οικείων Υγειονομικών Περιφερειών.

4. Η λειτουργία αυτή δύναται να πραγματοποιείται καθ’όλες τις ημέρες, εξαιρουμένων των Νοσοκομείων της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης στα οποία δε δύναται να πραγματοποιείται κατά τις ημέρες γενικής εφημερίας τους.

5. Στην ως άνω λειτουργία δύναται να συμμετέχει το ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που απασχολείται στο Νοσοκομείο με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και με οποιοδήποτε καθεστώς απασχόλησης. Επίσης, δύναται να συμμετέχουν και οι ειδικευόμενοι ιατροί χειρουργικών ειδικοτήτων ως χειρουργοί Β’ και Γ’, κατά τα οριζόμενα στο Παράρτημα ΙΙ της παρούσας. Το προσωπικό
της παρούσας παραγράφου συμμετέχει στην ως άνω λειτουργία εφόσον δεν εφημερεύει, δεν απασχολείται υπερωριακά, ούτε σε απογευματινά ιατρεία κατά την ολοήμερη λειτουργία του Νοσοκομείου.

6. Ως προϋπόθεση συμμετοχής των ιατρών στη λειτουργία, της παρ. 1, του Νοσοκομείου, ορίζεται η διατήρηση του αριθμού και της, κατά τα οριζόμενα στο Παράρτημα Ι της παρούσας, κατηγορίας των χειρουργικών επεμβάσεων και επεμβατικών πράξεων που διενεργούνται κατά τη διάρκεια του τακτικού ωραρίου λειτουργίας του Νοσοκομείου, ανά τμήμα/κλινική και ανά εξάμηνο.

7. Σε περίπτωση μη τήρησης της ανωτέρω προϋπόθεσης, ο Διοικητής του Νοσοκομείου, με αιτιολογημένη απόφασή του, δύναται να ανακαλέσει την απόφαση για τη λειτουργία της κλινικής πέραν του τακτικού ωραρίου, μέχρι την, κατά τα ανωτέρω, αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της.

Άρθρο 2 Δαπάνη – Έσοδα

1. Οι πράξεις που διέπονται από τις διατάξεις της παρούσας διαχωρίζονται και κατηγοριοποιούνται, κατά τα οριζόμενα στο Παράρτημα Ι της παρούσας.

2. Η δαπάνη της νοσηλείας ασθενή, ο οποίος υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση ή άλλη επεμβατική πράξη στη λειτουργία των νοσοκομείων πέραν του τακτικού ωραρίου, αποζημιώνεται με βάση το Σύστημα Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (Συ.Κ.Ν.Υ.) και το κανονιστικό πλαίσιο που το διέπει.

3. Ο ασθενής θα καλύπτει εξ ολοκλήρου τα οριζόμενα στο Παράρτημα ΙΙ ποσά που αφορούν στις αμοιβές του προσωπικού και στα έξοδα του Νοσοκομείου για τη λειτουργία του, πέραν του τακτικού ωραρίου.

4. Τα ποσά του Παραρτήματος ΙΙ αποτελούν έσοδα του Νοσοκομείου και εγγράφονται σε μοναδιαίο λογαριασμό, ο οποίος παρακολουθείται προϋπολογιστικά και απολογιστικά ανά κατηγορία και διατίθενται, κατά προτεραιότητα, για την κάλυψη των αμοιβών του προσωπικού για τη διενέργεια της χειρουργικής ή άλλης επεμβατικής πράξης και για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας του Νοσοκομείου, πέραν του τακτικού ωραρίου.

5. Τα έξοδα λειτουργίας των Νοσοκομείων, πέραν του τακτικού ωραρίου, δύναται να συμπεριλαμβάνουν και την κάλυψη λοιπών αναγκών του Νοσοκομείου κατ’ αναλογία και αντιστοίχως των εσόδων.

Άρθρο 3 Αμοιβές ιατρικού και λοιπού προσωπικού

1. Οι χειρουργικές επεμβάσεις και επεμβατικές πράξεις διαχωρίζονται, ανάλογα με την βαρύτητά τους, σε έξι (6)
κατηγορίες, ως αυτές καθορίζονται στο Παράρτημα Ι της παρούσας, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής.

2. Οι αμοιβές του ιατρικού προσωπικού, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στο συνολικό ποσό που θα καταβάλει ο ασθενής στο Νοσοκομείο, καθορίζονται, ανάλογα με την οριζόμενη στο Παράρτημα Ι κατηγορία εκάστης διενεργούμενης χειρουργικής επέμβασης και επεμβατικής πράξης, στο Παράρτημα ΙΙ της παρούσας, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής.

3. Οι προβλεπόμενες στο Παράρτημα ΙΙ της παρούσας αμοιβές, που αφορούν στους Χειρουργούς Α’ προκύπτουν διαβαθμιζόμενες ως ακολούθως:

α. Σε ποσοστό 100% όταν πρόκειται για Συντονιστές Διευθυντές/Καθηγητές,

β. σε ποσοστό 90% όταν πρόκειται για Διευθυντές/ Αναπληρωτές Καθηγητές και

γ. σε ποσοστό 85% όταν πρόκειται για Επιμελητές/ Επίκουρους Καθηγητές.

Η διαφορά που προκύπτει από τα αναφερόμενα στις υποπαρ. β και γ της παρούσας, συμπεριλαμβάνεται στο συνολικό ποσό που καταβάλλεται από τον ασθενή στο Νοσοκομείο προς κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων.

4. Το παραϊατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των χειρουργείων, πέραν του τακτικού ωραρίου, αμείβεται με δεκαπέντε (15,00) ευρώ έκαστος, ανά ώρα απασχόλησης μετά το τακτικό ωράριο. Η ως άνω αμοιβή καλύπτεται από τα έσοδα τα οποία προέρχονται από τη λειτουργία του νοσοκομείου πέραν του τακτικού ωραρίου και δεν καταβάλλεται επιπλέον της προβλεπόμενης στην παρ. Ζ του άρθρου 5 της υπ’ αρ. 147881/2010 (Β’ 1851) κοινής υπουργικής απόφασης, ως αυτή αντικατεστάθη από το άρθρο 7 της υπό
στοιχεία Γ2α/οικ.37824/17.06.2020 (Β’ 2495) κοινής υπουργικής απόφασης. Σε περίπτωση που το ανωτέρω προσωπικό απασχολείται κατά την ίδια βάρδια:

α) Για την κάλυψη των αναγκών που περιγράφονται στην υπό στοιχεία Υ4α/147881/25-11-2010 κοινή υπουργική απόφαση «Ολοήμερη λειτουργία Νοσοκομείων» (Β’ 1851), ως αυτή τροποποιήθηκε από την υπό στοιχεία Γ2α/οικ.37824/17.06.2020 (Β’ 2495) κοινή  υπουργική απόφαση και ισχύει και

β) για την κάλυψη των αναγκών της παρούσας, αμείβεται με το ποσό των δεκαπέντε ευρώ (15,00) έκαστος, ανά ώρα απασχόλησης μετά το τακτικό του ωράριο.

5. Σε περίπτωση που οι οφειλόμενες αμοιβές του ιατρικού και λοιπού προσωπικού υπερβαίνουν ανά χειρουργείο το συνολικό ποσό που καταβάλλει ο ασθενής, σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙ, αυτές αναπροσαρμόζονται αναλογικά μέχρι του ύψους του καταβαλλόμενου από τον ασθενή ποσού.

6. Το ποσό που παραμένει στο Νοσοκομείο προς κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ του συνολικού ποσού που θα καταβάλει ο ασθενής και των αμοιβών

α) του ιατρικού προσωπικού, κατά τα οριζόμενα στο Παράρτημα ΙΙ της παρούσας και

β) του παραϊατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 4 του παρόντος.

Άρθρο 4 Διαδικαστικά θέματα

Χειρουργικές επεμβάσεις και άλλες επεμβατικές πράξεις πέραν του τακτικού ωραρίου, δεν μπορούν να διενεργούνται μετά τις 10:00 μ.μ.

Άρθρο 5

Έναρξη ισχύος

Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Διαβάστε ολόκληρη την απόφαση  εδώ

Οι δηλώσεις Γεωργιάδη και Θεμιστοκλέους

«Στο εξής, χιλιάδες ασθενείς που περιμένουν από μήνες έως χρόνια να χειρουργηθούν, θα μπορούν να βρουν διέξοδο στα απογευματινά χειρουργεία με κόστος πολύ χαμηλότερο από μια ιδιωτική κλινική. Πιστεύω πολύ σε αυτό το μέτρο και θεωρώ ότι θα “αγκαλιαστεί” αμέσως και από το προσωπικό των νοσοκομείων και από τους ασθενείς. Συνεχίζουμε σταθερά στις μεταρρυθμίσεις για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας αντάξιο των προσδοκιών των Ελλήνων πολιτών», δήλωσε με αφορμή την υπογραφή της ΚΥΑ ο υπουργός Υγείας ‘Αδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως με σχέδιο και όραμα για την υγειονομική μετάβαση στην Υγεία του αύριο, εισάγεται ο θεσμός των απογευματινών χειρουργείων με στόχο, από τη μία να μειωθούν οι λίστες αναμονής των ασθενών που περιμένουν να χειρουργηθούν και από την άλλη να αυξηθούν τα εισοδήματα των γιατρών και νοσηλευτών που εργάζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, συμπλήρωσε: «Με διαφάνεια και έλεγχο, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία των τακτικών χειρουργείων, δίνουμε μία επιπλέον επιλογή στους συμπολίτες μας αξιοποιώντας στο μέγιστο τις δυνατότητες του ΕΣΥ. Στόχος μας είναι να εξυπηρετηθούν άμεσα και αποτελεσματικά όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας λαμβάνοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Η χρηματοδότηση 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την πραγματοποίηση πάνω από 50.000 χειρουργείων που βρίσκονται σε αναμονή εδώ και μήνες καθώς και η Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων αποτελούν ουσιαστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση».

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.