Quantcast
Αυστηρότερους ελέγχους στα βιολογικά προϊόντα ζητάνε οι Ευρωβουλευτές - enikonomia.gr
share

Αυστηρότερους ελέγχους στα βιολογικά προϊόντα ζητάνε οι Ευρωβουλευτές

δημοσιεύτηκε:

Αυστηρότερους ελέγχους στα βιολογικά τρόφιμα, ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στο βιολογικό σήμα της ΕΕ, μέτρα στήριξης στους μικρούς βιοκαλλιεργητές και διασφάλιση ότι τα εισαγόμενα βιολογικά προϊόντα συμμορφώνονται με αυστηρούς κανόνες της ΕΕ, περιέχονται στο κείμενο που εγκρίθηκε, την Τρίτη (13/10/2015), στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου

Η επιτροπή γεωργίας ενέκρινε το σχέδιο του νομοθετικού κειμένου με 33 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 7 αποχές. Επίσης, έδωσε στον εισηγητή του κειμένου την έγκριση να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο σχετικά με την τελική διατύπωση της νέας νομοθεσίας. 

«Είμαστε ικανοποιημένοι από το κείμενο που συμφωνήσαμε πριν ξεκινήσουν οι τριμερείς διαπραγματεύσεις. Στόχος μας είναι να κάνουμε μια καλύτερη βιολογική γεωργία», δήλωσε ο εισηγητής της πρότασης κ. Martin Häusling (ΠΡΣ, DE), ο οποίος θα είναι επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τις συνομιλίες στα όργανα της ΕΕ για τη διατύπωση της νέας νομοθεσίας για τα βιολογικά προϊόντα. 

Αυστηροί έλεγχοι σε ετήσια βάση και σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού 

Σε αντίθεση με την αρχική πρόταση της Επιτροπής, οι Ευρωβουλευτές επιμένουν ότι απαιτείται ένα καθεστώς ενισχυμένων ελέγχων των βιολογικών τροφίμων σε όλη την αγροδιατροφική αλυσίδα με στόχο να αντιμετωπιστεί η απάτη και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών για αυτά τα προϊόντα. Μάλιστα επιμένουν σε περισσότερους επιτόπιους ελέγχους, σε ετήσια βάση, για όλα τα βιολογικά αγροκτήματα. Επίσης ζητάνε από τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν την ανιχνευσιμότητα κάθε προϊόντος, σε όλα τα στάδια της παραγωγής, παρασκευής και διανομής του. «Θα πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις ότι οι καταναλωτές που αγοράζουν βιολογικά είναι πράγματι βιολογικά», τονίζουν. 

Διασφάλιση εισαγωγών 

Η επιτροπή υποστήριξε την αρχική πρόταση της Επιτροπής να εξασφαλίσει ότι όλα τα εισαγόμενα προϊόντα συμμορφώνονται με τους αυστηρούς κανόνες της ΕΕ. Οι τρίτες χώρες απαιτείται να συμμορφώνονται με τα κοινοτικά πρότυπα. Ωστόσο για να αποφευχθεί η ξαφνική διακοπή του εφοδιασμού με βιολογικά στην αγορά της ΕΕ, η Επιτροπή θα πρέπει να μπορεί (για μέγιστο χρονικό διάστημα δύο ετών) να αναπροσαρμόσει τα πρότυπα για ορισμένα προϊόντα που δεν συμμορφώνονται πλήρως με τα ευρωπαϊκά.


Πηγή: agrotypos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.