Quantcast
Βαρουφάκης: Ακόμα και ένας 10χρονος μπορεί να δει ότι η συμφωνία είναι λάθος - enikonomia.gr
share

Βαρουφάκης: Ακόμα και ένας 10χρονος μπορεί να δει ότι η συμφωνία είναι λάθος

δημοσιεύτηκε:

Με τον τίτλο «Βαρουφάκης: Ακόμα και ένα δεκάχρονο παιδί μπορεί να δει ότι η συμφωνία είναι λάθος» το Αμερικανικό δίκτου CNBC στην online έκδοση του παρουσιάζει την συνέντεξη του πρώην υπουργού Οικονομίας Γιάνης Βαρουφάκης στην οποία υποστηρίζει την ανάγκη να υπάρξει πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα. 

Ερωτηθείς σχετικά δήλωσε ότι δεν στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές. «Δεν μπορώ να κοιτάξω στα μάτια τους ψηφοφόρους μου και να τους πω να στηρίξουν μία αποτυχημένη πολιτική», είπε σχετικά. «Του εύχομαι τα καλύτερα και εξακολουθώ να τον θεωρώ φίλο μου», έσπευσε να συμπληρώσει.

Μάλιστα σε σχετική παρατήρηση των παρουσιαστών εάν αυτή η πολιτική διαφωνία έχει ως κόστος και τη φιλία τους, ο ίδιος απάντησε: «ελπίζω ότι η φιλία μας θα διατηρηθεί παρά τις πολιτικές διαφωνίες. Εάν αυτό δεν συμβεί τότε θα έχουμε αποτύχει σε ανθρώπινο επίπεδο».

Σε εκείνο το σημείο πάντως έσπευσε να χαρακτηρίσει τον πρώην πρωθυπουργό «εξαιρετικό πολιτικό», σημειώνοντας μάλιστα πως «έχει αυτό που χρειάζεται για να εξελιχθεί σε πραγματικό ηγέτη».


Το σχέδιο Β

Ερωτηθείς για το περίφημο “Σχέδιο Β” ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση δεν σχεδίαζαν έξοδο της χώρας απ’ το ευρώ. «Αυτό δεν μπορούσαμε να το κάνουμε. Μπορούσαμε όμως να καταρτίσουμε ένα σχέδιο που θα έδινε μέσα στο ευρώ μία περίοδο ‘ανάσας’ ρευστότητας στην οικονομία όταν θα αποφάσιζαν οι Ευρωπαίοι να μας κλείσουν τις τράπεζες. Και αυτό κάναμε».

Ωστόσο ο ίδιος παραδέχθηκε ότι έπρεπε να εξεταστεί ακόμα και το χειρότερο σενάριο της εξόδου στην περίπτωση που «έρχονταν τα χειρότερα». Όπως είπε χαρακτηριστικά «όπως ο υπ. Άμυνας καταρτίζει μελέτες και σχέδια αποτροπής μίας εισβολής, έτσι και εμείς έπρεπε να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα. Όχι όμως ότι ευχόμασταν ή θέλαμε να έλθουν τα χειρότερα».

Όπως σημείωσε ο πρώην υπ. Οικονομικών «η άλλη πλευρά δεν ήθελε μία βιώσιμη λύση. Ήθελε να μας στερήσει κάθε ρευστότητα και προσπαθήσαμε να κάνουμε σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας μας για να μείνουμε στο ευρώ, οχι για να φύγουμε.

Με αυτό το σχέδιο όταν έκλεισαν οι τράπεζες, θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε για ένα λογικό διάστημα ώστε να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.