Quantcast
Bloomberg: Ανοίγουν και πάλι οι ελληνικές τράπεζες - enikonomia.gr
share

Bloomberg: Ανοίγουν και πάλι οι ελληνικές τράπεζες

δημοσιεύτηκε:

Οι ελληνικές τράπεζες θα ανοίξουν και πάλι τη Δευτέρα τη στιγμή που ο πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας αναδόμησε την κυβέρνησή του ώστε να συγκεντρώσει περαιτέρω υποστήριξη για το σχέδιο διάσωσης που συμφωνήθηκε με τους πιστωτές της χώρας.

Οι τράπεζες, οι οποίες έχουν παραμείνει κλειστό από τις 29 Ιουνίου θα ανοίξουν και πάλι τη Δευτέρα 20 Ιουλίου.

Οι έλεγχοι κεφαλαίων που αφορούν στις αναλήψεις και μεταφορές χρημάτων θα παραμείνουν, με  το ημερήσιο όριο αναλήψεων να διατηρείται στα 60 ευρώ ωστόσο πλέον θα υπάρχει και σωρευτικό όριο αναλήψεων 420 ευρώ την εβδομάδα.

Λίγες ώρες μετά την ψηφοφορία των μέτρων από το ελληνικό κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενέκρινε τη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης προς τις ελληνικές τράπεζες και η Ευρωπαϊκή Ένωση ολοκλήρωσε ένα δάνειο γέφυρα την Παρασκευή μέχρι την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος διάσωσης για 3 χρόνια που ανέρχεται σε 86 δισ. ευρώ.

«Αυτό θα βελτιώσει την εικόνα της οικονομίας για τους Έλληνες στο εσωτερικό της χώρας», δήλωσε ο Αριστείδης Χατζής, αναπληρωτής καθηγητής του δικαίου και της οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

«Είναι μόνο η αρχή καθώς μια πιο φιλόδοξη επιλογή δεν ήταν εφικτή.».

Ο Παναγιώτης Σκουρλέτης αντικατέστησε τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στο υπουργείο Ενέργειας, ο οποίος ηγείται της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ Τσίπρας, ενώ ο Γιώργος Κατρούγκαλος αντικαθιστά τον Π.  Σκουρλέτη στο υπουργείο Εργασίας. Η Νάντια Βαλαβάνη, ο Δημήτρης Στρατούλης, ο Κώστας ‘Ησυχος και ο Νίκος Χουντής, οι οποίοι ψήφισαν κατά των μέτρων απομακρύνθηκαν από την κυβέρνηση.

 

«Όμηρος» ο κ. Τσίπρας

Μετά την ψηφοφορία της Πέμπτης, ο Τσίπρας είπε συνεργάτες του ότι θα αναγκαστεί να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας μέχρι να ολοκληρωθεί η τελική συμφωνία με τους πιστωτές.

Συνολικά, 64 από 300 βουλευτές του κοινοβουλίου ψήφισαν κατά του νομοσχεδίου. Οι μισοί από αυτούς προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο κ. Τσίπρας είναι «όμηρος από δύο βουλευτές του, οι οποίοι αρνούνται να ψηφίσουν τα μέτρα, και από την αντιπολίτευση, της οποίας η υποστήριξη που χρειάζεται για να περάσει τα μέτρα από το κοινοβούλιο», δήλωσε ο Χατζής.

«Η μόνη διέξοδος είναι εκλογές. Η Νέα κυβέρνησή του θα έχει διάρκεια “ζωής” δύο μήνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε επίσης την έναρξη συνομιλιών σχετικά με ένα τρίτο πακέτο διάσωσης και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι αν δεν το ψηφίσουν θα σπείρουν το χάος.

Το Κοινοβούλιο της Φινλανδίας επίσης έδωσε την έγκρισή του, όπως επίσης και το Αυστριακό.

«Αυτό που βλέπουμε είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε δράση», ανέφερε ο κ. Ντομπρόβσκις επισημαίνοντας επίσης πως: «Η συμφωνία αυτή υποστηρίζεται από 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτρέπει την Ελλάδα από το Grexit.».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.