Quantcast
Bloomberg: Αυτές είναι οι τρεις επιλογές του Τσίπρα - enikonomia.gr
share

Bloomberg: Αυτές είναι οι τρεις επιλογές του Τσίπρα

δημοσιεύτηκε:

«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει δεσμευτεί πως δεν θα δεχτεί ούτε ένα σεντ του ευρώ επιπλέον μέτρων λιτότητας από όσα απαιτούνται στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης της χώρας. Οι διεθνείς δανειστές της Ελλάδας, όμως, απαιτούν τη λήψη επιπλέον μέτρων ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρών», σημειώνει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, περιγράφοντας εκτενώς τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κυβέρνηση.

Στο δημοσίευμα παρατίθενται τα τρία πιθανότερα σενάρια για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της.

Σενάριο 1ο: Το «πικρό χάπι»

«Δεν θα είναι η πρώτη φορά που ο Τσίπρας θα συνθηκολογήσει. Αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη πέρσι τον Ιούλιο, εγκατέλειψε τις δεσμεύσεις του και την εκστρατεία ενάντια στη λιτότητα, αποδεχόμενος τις απαιτήσεις των πιστωτών με αντάλλαγμα ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας», αναφέρει το ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg και συμπληρώνει:

«Με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν ξεκάθαρο προβάδισμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τη Νέα Δημοκρατία, και με τα ρευστά διαθέσιμα να μειώνονται σημαντικά, ο Τσίπρας ίσως αποφασίσει πως δεν έχει άλλη επιλογή από το να ακολουθήσει πάλι τον ίδιο δρόμο. Θα μπορούσε να προσπαθήσει να «πουλήσει» την απόφαση στους βουλευτές και τους ψηφοφόρους υποστηρίζοντας πως αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για την αναδιάρθρωση χρέους που οι πιστωτές έχουν αφήσει ως ανοικτό ενδεχόμενο από το 2012».

Σενάριο 2ο: Προώρες εκλογές

«Η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας ή η αδυναμία του κυβερνητικού επιτελείου να πείσει τους βουλευτές σχετικά με τα οφέλη αυτής, θα μπορούσε να αναγκάσει τον Τσίπρα να διαλύσει τη Βουλή και να αφήσει τους ψηφοφόρους να αποφασίσουν. Πρόκειται για ένα «χαρτί» που έπαιξαν κάποιοι βουλευτές όταν αντιτάθηκαν στην απόφαση να αποδεχτεί η κυβέρνηση τις απαιτήσεις των δανειστών και στέρησαν από την κυβέρνηση Τσίπρα την πλειοψηφία», υπενθυμίζει το Bloomberg και προσθέτει:

«Ο Τσίπρας βγήκε ενισχυμένος από την διαδικασία αυτή ενώ η σκληροπυρηνική αριστερή ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που τον εγκατέλειψε, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει έδρες στις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου. Αυτή τη φορά ίσως δυσκολευτεί να επαναλάβει το ίδιο κόλπο».

Σενάριο 3ο: Δημοψήφισμα

«Ο Τσίπρας θα μπορούσε να ισχυριστεί πως οι δανειστές απαιτούν περισσότερα από όσα συφμωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης και πως χρειάζεται μία νέα λαϊκή εντολή για την εφαρμογή των μέτρων, ότι υποστήριξε και ενόψει του δημοψηφίσματος-σοκ του περασμένου Ιουλίου», υπογραμμίζει το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.