Quantcast
CNN: Τι περιουσιακά στοιχεία πουλάει η Ελλάδα - enikonomia.gr
share

CNN: Τι περιουσιακά στοιχεία πουλάει η Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Τι περιουσιακά στοιχεία πουλάει Ελλάδα προκειμένου να διασωθεί η εγχώρια οικονομία της, είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του CNN.

Το δημοσίευμα αναφέρει: «Η Ακρόπολη δεν είναι προς πώληση, καθώς  άλλα πολύτιμα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να είναι».

Πιο συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να μεταφέρει τα περιουσιακά της στοιχεία, που αξίζουν μέχρι και  50 δισεκατομμύρια ευρώ, σε ένα ανεξάρτητο ταμείο, στο πλαίσιο της συμφωνίας της χώρας με την Ευρώπη. Το πακέτο αυτό διάσωσης, ανέρχεται στα 96 δισεκατομμύρια  δολάρια. Ο στόχος αυτής της συμφωνίας είναι να επανέλθει η ελληνική οικονομία, μέσω της πώλησης των κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

Το πρόγραμμα διάσωσης αναμένεται  να εγκριθεί την Τετάρτη (σήμερα) από τη Βουλή των Ελλήνων, αν η  χώρα επιθυμεί να λάβει επιπλέον χρήματα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να διασωθεί η οικονομία της χώρας.

Στον κατάλογο των περιουσιακών στοιχείων της χώρας, πιθανόν να συμπεριληφθούν:  Οι ελληνικές τράπεζες, ηλεκτρικές και εταιρείες κοινής ωφέλειας, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια, ορισμένα τουριστικά θέρετρα, κρατικές εκτάσεις  γης, η κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και ο Ανεξάρτητος  Διαχειριστής  Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις της χώρας, όπως αναφέρει το CNN, είχαν θέσει και αυτές προς πώληση το 35,5% των μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων. Υπάρχουν τρία διυλιστήρια Ελληνικών Πετρελαίων στη χώρα και το 90% των μετοχών αυτών ανήκουν στα ΕΛΤΑ.

Ακόμη ο διευθυντής του «Open Europe», Ραούλ Ρουπέλ, εξέφρασε την άποψή του επί του θέματος λέγοντας ότι «το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έχει προκαλέσει μια τεράστια απογοήτευση στους πολίτες από τα προηγούμενα πακέτα διάσωσης που έχουν εφαρμοστεί στην Ελλάδα». Και συνέχισε λέγοντας ότι «θα χρειαστεί πιθανόν κάποιο χρονικό διάστημα για να φέρει κάποια έσοδα αυτό το ταμείο, το γεγονός αυτό  θα πυροδοτήσει πολιτικές εντάσεις».

Οι  οικονομικοί αναλυτές  προειδοποιούν ότι  είναι φιλόδοξοι για το πρόγραμμα.  Ωστόσο πολλά ελληνικά περιουσιακά στοιχεία έχουν χάσει την αξία  τους τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς η κρίση έσβησε  το 25% του ΑΕΠ στην  Ελλάδα.

Αρχικά, ο στόχος για όλες τις ιδιωτικοποιήσεις ήταν να αυξηθούν  κατά 50 δισεκατομμύρια ευρώ, μέχρι το 2019. Αργότερα αυτό  αναθεωρήθηκε και μετατράπηκε  σε  22 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2020.

Τέλος το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας έχει ιδιωτικοποιηθεί και  έχει εισπράξει μέχρι στιγμής μόνο 3.5 δισεκατομμύριο  ευρώ.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.