Quantcast
DW: Για κυπριακό και ελληνικό χρέος η ομιλία Τσίπρα - enikonomia.gr
share

DW: Για κυπριακό και ελληνικό χρέος η ομιλία Τσίπρα

δημοσιεύτηκε:

Το προσφυγικό, το κυπριακό και το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, συζήτησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Ο τελευταίος ευχαρίστησε την Ελλάδα για την διαχείριση μιας πολύ δύσκολης κατάστασης στο ζήτημα των προσφύγων για την οποία έχει ιδία αντίληψη αφού πριν λίγους μήνες βρέθηκε στη Λέσβο. Για το κυπριακό, εκφράστηκε συγκρατημένη αισιοδοξία, επισημάνθηκε η πρόοδος που έχει σημειωθεί σε αρκετές πτυχές του προβλήματος και ο κ. Τσίπρας στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να αποχωρήσουν οι δυνάμεις κατοχής.

Στο θέμα των Σκοπίων επανέλαβε την θέση της Ελλάδας υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, ενώ αναφέρθηκε και στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που προωθούνται και συμβάλλουν στην σταθεροποίηση της περιοχής. Ο κ. Μπαν, ο οποίος αποχωρεί από τη θέση του γενικού γραμματέα στο τέλος του έτους, χάρισε στον πρωθυπουργό ένα βιβλίο με τον απολογισμό της δεκαετούς θητείας του.

Ομιλία στη Γενική Συνέλευση

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας εκφώνησε την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση όπου τόνισε ότι χρειαζόμαστε μια δίκαιη, βιώσιμη λύση στην Κύπρο που θα βάλει τέλος μια για πάντα στο αδιέξοδο και εξαρτημένο παρελθόν του νησιού. Είπε ότι «παραμένουμε σταθεροί στην υποστήριξή μας στις διακοινοτικές συνομιλίες για μια δίκαιη, βιώσιμη και αποτελεσματική λύση στο Κυπριακό, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του καθεστώτος της Κύπρου, ως χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια λύση που θα είναι βιώσιμη μόνο εάν αφήσουμε πίσω μας το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων του παρελθόντος και διασφαλίσουμε την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων από το νησί. Μια λύση που θα διασφαλίσει το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης ολόκληρου του λαού της Κύπρου και θα θέσει την βάση για ευρύτερη συνεργασία στην ασταθή περιοχή μας».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο χρέος, σημειώνοντας την ανάγκη να υπάρξει μια λύση που θα συνεισφέρει σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, μακριά από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας, ενώ έκανε έκκληση για μια παγκόσμια αποτελεσματική απάντηση στη μεταναστευτική κρίση, στη βάση του διεθνούς δικαίου. Μια απάντηση που θα αντιμετωπίζει τις επικίνδυνες ξενοφοβικές και εθνικιστικές φωνές που, όπως είπε, εμφανίζονται ξανά για πρώτη φορά με τόση ένταση από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σε αυτό το πλαίσιο αναρωτήθηκε αν θα είμαστε σε θέση να προωθήσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια σε ένα διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον που καθίσταται συνεχώς και πλέον ασταθές ή θα επιτρέψουμε στις δυνάμεις του εθνικισμού, της ξενοφοβίας και του νεοφιλελευθερισμού να μας υπαγορεύσουν αναποτελεσματικές ή και επικίνδυνες απαντήσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε;

Σκιαγράφησε μια αισιόδοξη εικόνα των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, υποστήριξε ότι δημιουργείται ένα περιβάλλον φιλικό στο επιχειρείν που ενθαρρύνει την ανάπτυξη και ξεμπερδεύει με τις αμαρτίες του παλιού κατεστημένου: διαφθορά, πελατειακές σχέσεις και παρασιτικές επιχειρηματικές πρακτικές.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στην ενίσχυση του διαλόγου και των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας «μέσω ενός ευρέως φάσματος πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανόμενης και της πολύ καλής συνεργασίας μας στην διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών», με την Ελλάδα να υπογραμμίζει ότι «ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο είναι ο μόνος τρόπος για την οικοδόμηση στέρεων και μακράς διάρκειας γειτονικών σχέσεων».

Όσον αφορά την ΠΓΔΜ, είπε ότι «στο ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ υποστηρίζουμε σταθερά μια κοινά αποδεκτή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις και έχουμε προωθήσει Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που αποσκοπούν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της διασυνοριακής συνεργασίας αυτήν την κρίσιμη περίοδο».

Ομιλία Αναστασιάδη στον ΟΗΕ


Μιλώντας λίγο νωρίτερα ενώπιον της ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι η λύση του Κυπριακού θα μετέτρεπε τη χώρα σε μοντέλο σταθερότητας. Εκτίμησε ότι ο φιλόδοξος στόχος της λύσης είναι εφικτός, υπό την προϋπόθεση ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και φορείς, ιδιαίτερα η Τουρκία, θα επιδείξουν τον ίδιο βαθμό δέσμευσης, θα συμμετάσχουν εποικοδομητικά και θα προχωρήσουν κάνοντας συγκεκριμένα και απτά βήματα που θα ενισχύσουν θετικά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε την ομοσπονδιακή δομή της λύσης, το γεγονός ότι έχει συμφωνηθεί πως η χώρα θα έχει μια διεθνή νομική προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια, και ότι θα εφαρμοσθεί πλήρως το ευρωπαϊκό κεκτημένο, χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις. Σημείωσε ότι έχουν σημειωθεί συγκλίσεις στις περισσότερες πτυχές της διακυβέρνησης και της οικονομίας, αλλά παραμένουν διαφορές, που όμως συζητώνται, σε θέματα όπως είναι οι εδαφικές αναπροσαρμογές, και το ευαίσθητο ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων τις οποίες η ελληνική πλευρά θεωρεί αναχρονιστικές και ζητεί τον ουσιαστικό τερματισμό τους έστω και μέσα από φόρμουλες που εξετάζονται. Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι το πως θα προχωρήσουμε στα θεμελιώδη αυτά ζητήματα «θα γείρει και την πλάστιγγα καταδεικνύοντας κατά πόσον μια λύση είναι όντως εφικτή». Σημαντική απόσταση υπάρχει πάντως και στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας.

Ο Τσίπρας στην ομογένεια


Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε και το ελληνικό σχολείο του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, όπου κάλεσε τους μαθητές να είναι υπερήφανοι για την Ελλάδα, όχι μόνο για το παρελθόν της, αλλά και για το παρόν της, τονίζοντας ότι η χώρα μας στο θέμα των προσφύγων και των μεταναστών αυτή τη στιγμή αναδεικνύει το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Δημήτριο, και παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσαν προς τιμήν του επαγγελματικές οργανώσεις Ελληνοαμερικανικών στο Harvard Club της Νέας Υόρκης.

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς συναντήθηκε χθες με τον Υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι, με τον οποίο εξέτασαν την πορεία υλοποίησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, και συζήτησαν για την δεύτερη τετραμερή συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τον προσεχή Οκτώβριο με συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών των τεσσάρων χωρών.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.