Quantcast
e-ΕΦΚΑ: Έκτακτα μέτρα διευκόλυνσης για να αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα όσοι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές - enikonomia.gr
share

e-ΕΦΚΑ: Έκτακτα μέτρα διευκόλυνσης για να αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα όσοι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές

δημοσιεύτηκε:

Έκτακτα μέτρα για τη διευκόλυνση των μη μισθωτών πολιτών που επιθυμούν να ενεργοποιήσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα λαμβάνει η κυβέρνηση, με πρωτοβουλία της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου και του διοικητή του e-ΕΦΚΑ, Αλέξανδρου Βαρβέρη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου».

Με βάση τα νέα μέτρα, οι ενδιαφερόμενοι που έχουν πλέον διευθετήσει τις οφειλές τους (είτε εξοφλώντας είτε ρυθμίζοντας, αλλά και καταβάλλοντας την πρώτη δόση), μπορούν:
α) Να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε τοπικό κατάστημα του e-ΕΦΚΑ και μάλιστα χωρίς ραντεβού, ειδικά για ζητήματα ασφαλιστικής ικανότητας και να λάβουν άμεσα ασφαλιστική ικανότητα.
β) Να εισέλθουν στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη μισθωτών» (https://www.efka.gov.gr/el/elegchos-asphalistikes-ikanotetas-me-misthoton) και να επιλέξουν «αμφισβήτηση οφειλών». Ειδική ομάδα έργου, που συστάθηκε γι’ αυτό τον σκοπό, επεξεργάζεται τα αιτήματα και η ασφαλιστική ικανότητα αποκαθίσταται εντός λίγων ωρών.
γ) Τρίτη επιλογή είναι να περιμένουν να τους δοθεί αυτόματα η ασφαλιστική ικανότητα. Ωστόσο με βάση τα νέα μέτρα, αντί η ασφαλιστική ικανότητα να αποδίδεται κάθε μήνα πλέον θα αποδίδεται κάθε εβδομάδα.

Πώς ελέγχεται η ασφαλιστική ικανότητα

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε και με βάση το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου οι περισσότεροι ασφαλισμένοι που επισκέπτονται τα καταστήματα του ΕΦΚΑ, αποδεικνύεται ότι έχουν οφειλές. Κατόπιν αυτών η ανακοίνωση καλεί τους ενδιαφερόμενους , προτού απευθυνθούν στα τοπικά καταστήματα, να ελέγξουν:
α) εάν πράγματι έχουν ασφαλιστική ικανότητα, ακολουθώντας τον παραπάνω σύνδεσμο,

β) εάν έχουν τρέχουσες οφειλές, ακολουθώντας τον σύνδεσμο https://www.idika.org.gr/EfkaServices/Application/Contributions.aspx και

γ) εάν έχουν βεβαιωμένες οφειλές στο ΚΕΑΟ, τις οποίες θα πρέπει να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν, να το κάνουν ακολουθώντας τον σύνδεσμο https://www.efka.gov.gr/el/elektronikes-yperesies/elektronikes-yperesies-keao.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ασφαλιστική ικανότητα αποδίδεται σε όλους τους εργαζόμενους. Όσον αφορά στους μη μισθωτούς, απαραίτητη προϋπόθεση είναι είτε να έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές εισφορές τους, είτε να τις έχουν ρυθμίσει και να πληρώνουν τακτικά τις δόσεις που προβλέπει η ρύθμιση.
Όσον αφορά στους μισθωτούς, προϋπόθεση είναι η πραγματοποίηση τουλάχιστον 50 ημερών εργασίας (που δηλώθηκαν στην ΑΠΔ από τον εργοδότη) κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, ανεξαρτήτως της εξόφλησης των εισφορών από μέρους του εργοδότη.

Τονίζεται ότι η απώλεια ασφαλιστικής ικανότητας δεν συνεπάγεται απώλεια της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Όλοι οι νόμιμα διαμένοντες πολίτες στη χώρα με ενεργό ΑΜΚΑ έχουν ανεμπόδιστη και δωρεάν πρόσβαση νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο δημόσιο σύστημα υγείας, ήτοι σε δημόσια νοσοκομεία, καθώς και σε Κέντρα Υγείας.

Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τις κάτωθι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού: ανήλικοι, άτομα με αναπηρία και χρονίως πάσχοντες, οι οποίες καλύπτονται και από ιδιώτες γιατρούς για συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπειών και διαγνωστικών εξετάσεων.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι κατ’ εξαίρεση ασφαλιστική ικανότητα για την περίοδο 2024-2025 έχει χορηγηθεί επίσης σε κατηγορίες εργαζομένων που αντιμετωπίζουν αντικειμενική δυσκολία στο να ανταποκριθούν και να καλύψουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις της ασφαλιστικής ικανότητας: πληγέντες από φυσικές καταστροφές, εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.