Quantcast
«Εικοτολογίες για σχέδιο Β για την Ελλάδα» - enikonomia.gr
share

«Εικοτολογίες για σχέδιο Β για την Ελλάδα»

δημοσιεύτηκε:

Στη μετ’ εμποδίων συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών και στην έλλειψη επαρκούς προόδου στη διαδικασία εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης από τις δύο πλευρές, η οποία κατέστη σαφής στο τελευταίο Eurogroup της Ρίγας, εστιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Η συντηρητική εφημερίδα της Φραγκφούρτης κάνει λόγο για «εικοτολογίες για σχέδιο Β για την Ελλάδα», εκτιμώντας ότι «μία τακτική ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας των χωρών του ευρώ για την Ελλάδα, που διαρκεί έως το τέλος Ιουνίου, γίνεται ολοένα πιο απίθανη».

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας σημειώνει ότι είχε προγραμματιστεί η υποβολή μίας ολοκληρωμένης λίστας μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα έως το τέλος Απριλίου και η εκκίνηση της διαδικασίας υλοποίησής της έως το τέλος Ιουνίου.

«Αυτό το χρονοδιάγραμμα θεωρείται στο μεταξύ εντελώς μη ρεαλιστικό. Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να χάνεται σε ιδεολογικές ρητορείες και δεν κάνει καμία προσπάθεια να εφαρμόσει στην πράξη τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου με το Γιούρογκρουπ, δήλωσαν συμμετέχοντες (σ.σ. στις διαπραγματεύσεις της Ρίγας)».

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, εκτιμάται ότι η Ελλάδα αποκλείεται να είναι σε θέση να αποπληρώσει τον Ιούνιο και τον Αύγουστο τα ομόλογα συνολικού ύψους 4 δις που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και εκπνέουν.

«Εκτός αυτού, οικονομολόγοι υπολογίζουν ότι θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό στον ελληνικό προϋπολογισμό ύψους 20 έως 40 δις ευρώ», σημειώνει ο αρθρογράφος, υπογραμμίζοντας ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι θέλουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο μίας άτακτης ελληνικής χρεοκοπίας, γεγονός που συνιστά και την αιτία των αυξανόμενων αιτημάτων επεξεργασίας ενός σχεδίου Β.

Σύμφωνα με την FAZ, «πιθανότερη επιλογή εξακολουθεί να θεωρείται ότι στο τέλος -πιθανόν έπειτα από διαπραγματεύσεις σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων- θα αποφασιστεί χορήγηση νέας βοήθειας. Η συγκεκριμένη διάρθρωση αυτής της βοήθειας παραμένει ανοικτή».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.