Quantcast
Ευρωκοινοβούλιο: Όχι στο ξεπούλημα της απελευθέρωσης της βίζας για την Τουρκία - enikonomia.gr
share

Ευρωκοινοβούλιο: Όχι στο ξεπούλημα της απελευθέρωσης της βίζας για την Τουρκία

δημοσιεύτηκε:

Σοβαρές ανησυχίες εξέφρασε χθες η πλειοψηφία των ευρωβουλυετών για την έλλειψη προόδου της Τουρκίας σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των προϋποθέσεων της ΕΕ για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων (βίζα) για τους Τούρκους υπηκόους, όπως προβλέπει η συμφωνία της 18ης Μαρτίου μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για την ανάσχεση της ροής των μεταναστών προς την ΕΕ.



Η υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας, Jeanine Hennis-Plasschaert, εκπροσωπώντας το Συμβούλιο υπενθύμισε ότι η δήλωση στις 18 Μαρτίου επιτάχυνε μια υπάρχουσα διαδικασία, μετά από ένα οδικό χάρτη που εγκρίθηκε το 2013.

“Δεν είναι απλά ένα δώρο στον Πρόεδρο Ερντογάν ή μία παραχώρηση, αλλά κάτι από το οποίο όλοι θα ωφεληθούν τα εκατομμύρια των ευρωπαίων τουριστών και τα εκατομμύρια των Τούρκων, συμπεριλαμβανομένων των ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα”. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι η Τουρκία “έχει ακόμη πολλή δουλειά να κάνει”.

Η ομάδα εργασίας του Συμβουλίου για τις θεωρήσεις ξεκίνησε το νομοθετικό της έργο επί της πρότασης της Επιτροπής εκείνο το πρωί, συμπλήρωσε η κ. Hennis-Plasschaert.


Ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι η Τουρκία χρειάζεται να σημειώσει ακόμη πρόοδο, ενώ δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος ότι η Άγκυρα θα προχωρήσει με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις μέχρι το τέλος Ιουνίου, ενώ διαβεβαίωσε τους ευρωβουλευτές ότι η ΕΕ δεν θα ρίξει τα στάνταρντ της.


Η Mariya GABRIEL (ΕΛΚ, Βουλγαρία) εξέφρασε τη στήριξη της ομάδας της στη συμφωνία της 18ης Μαρτίου, ενώ τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να πληροί όλα τα κριτήρια για την απελευθέρωση των θεωρήσεων πριν από την ψηφοφορία του Κοινοβουλίου. “Απαιτείται χρόνος για να οριστικοποιήσουμε τις λεπτομέρειες, να εξετάσουμε τη θέση του Συμβουλίου και να συμπεριλάβουμε όλους τους απαραίτητους μηχανισμούς διασφάλισης”, συμπλήρωσε η ίδια.



Η Tania Fajon (Σοσιαλιστές, Σλοβενία), δήλωσε, ότι η ΕΕ δεν πρέπει να δίνει υποσχέσεις χωρίς να διασφαλίζει πρώτα ότι τηρούνται τα προαπαιτούμενα. Η νομοθεσία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι, μεταξύ άλλων, ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, πρόσθεσε, προειδοποιώντας ότι “δεν μπορούμε να επιτρέψουμε εξαιρέσεις, γιατί αυτές θα μας γυρίσουν μπούμερανγκ.”


Η Helga Stevens (ΕΣΜ, Βέλγιο) δήλωσε ότι οι συνθήκες για την Τουρκία, που είναι μία υποψήφια προς ένταξη χώρα, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυστηρές, χωρίς διπλά μέτρα και σταθμά και πρόσθεσε ότι ένιωσε “ντροπή για την ανεύθυνη συμπεριφορά της Επιτροπής προς ένα δικτάτορα”.

Τα κριτήρια για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων (βίζα) πρέπει να πληρούνται, επέμεινε η Sophia in ‘t Veld (Φιλελεύθεροι, Ολλανδία).

“Η Ευρώπη υποκύπτει στους εκβιασμούς του Προέδρου Ερντογάν επειδή είμαστε αδύναμοι και διαιρεμένοι” πρόσθεσε, ενώ εξέφρασε τη λύπη της για το ότι οι ηγέτες της ΕΕ “κάνουν συμφωνίες με δικτάτορες” αντί να συμφωνήσουν σε μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τους πρόσφυγες.


Η Marie-Christine Vergiat (Ευρ. Ενωτ. Αρ., Γαλλία) επεσήμανε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν σκοπεύει να επιβάλει ένα αυταρχικό καθεστώς. “Είμαι υπέρ της απελευθέρωσης των θεωρήσεων, αλλά όχι υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και όχι κλείνοντας τα μάτια μας σε ό, τι συμβαίνει στην πραγματικότητα στην Τουρκία”, κατέληξε η ίδια.


Η Rebecca Harms (Γερμανία) εκ μέρους των Πρασίνων τόνισε τις ολοένα αυξανόμενες παραβιάσεις των δημοκρατικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και είπε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να εξαρτάται από την Τουρκία, αλλά να αναλάβει την ευθύνη, μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη, προκειμένου να βρει λύσεις για την προσφυγική κρίση. “Είναι λάθος να αναμειγνύονται η στρατηγική για τους πρόσφυγες με την πολιτική γειτονίας”, πρόσθεσε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.