Quantcast
Επικαιροποιημένα εμβόλια: Πότε θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί- Σήμερα οι αποφάσεις για την πέμπτη δόση - enikonomia.gr
share

Επικαιροποιημένα εμβόλια: Πότε θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί- Σήμερα οι αποφάσεις για την πέμπτη δόση

δημοσιεύτηκε:

Αύριο, Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια.

Σημειώνεται ότι ο ΕΜΑ  έχει εγκρίνει δύο επικαιροποιημένα εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna τα οποία στοχεύουν την Όμικρον, καθώς και το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού,  προκειμένου να ξεκινήσουν γρήγορα οι εκστρατείες εμβολιασμού. Όπως είπε χθες  η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την έκτακτη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19  επιδιώκεται αύξηση των επίπεδων των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και άρα είναι αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις 1,2 και 5 της Όμικρον. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ανάλογες με τις ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν καταγραφεί και με τα προηγούμενα, δηλαδή ήπιες.

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ μπορούν να χορηγηθούν από την ηλικία των 12 ετών και οι συστάσεις καθορίζονται από τις εθνικές αρχές. Τα επικαιροποιημένα εμβόλια προορίζονται μόνο για αναμνηστική δόση, μετά τη συμπλήρωση του αρχικού εμβολιασμού ( 2 δόσεις για υγιή άτομα και 3 για ανοσοκατεστασμένα) ανεξάρτητα από ποιο εμβόλιο είχε γίνει. Χορηγούνται σε χρονικό διάστημα 3 μηνών μετά την τελευταία δόση εμβολίου ή τη νόσηση.

Προτεραιότητα έχουν τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο, άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, 12-15 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, άτομα που διαμένουν και εργάζονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων, ανοσοκατεσταλμένοι και επαγγελματίες υγείας.

Εμβολιασμός: Σήμερα οι αποφάσεις για την πέμπτη δόση

Σήμερα θα ληφθούν οι αποφάσεις για πέμπτη δόση όσον αφορά στους εμβολιασμούς στους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών και σε όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως γνωστοποίησε η πρόεδρος της επιτροπής καθηγήτρια Μαρία Θοδωρίδου.

Ως γνωστόν η επιτροπή είχε συστήσει την τέταρτη δόση στους άνω των 60 και σε όσους έχουν σοβαρά νοσήματα με τα υπάρχοντα εμβόλια. Αυτό που διευκρίνισε η πρόεδρος της επιτροπής είναι ότι θα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 3 μήνες από την τελευταία δόση, ή την νόσηση τους για να μπορούν να κάνουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

Όσον  αφορά στο εάν τα επικαιροποιημένο εμβόλια θα είναι ουσιαστικά τα μοναδικά εμβόλια που θα  κάνουν οι πολίτες στο έτος, δηλαδή αν πρόκειται για ετήσιο εμβολιασμό, η ίδια είπε χαρακτηριστικά «θα μας ικανοποιούσε να μπορούσαμε να πούμε σ’ αυτή τη φάση στον κόσμο ότι αυτή η επικαιροποιημένη επαναληπτική δόση θα είναι και η ετήσια δόση. Όμως προς το παρόν είναι τόσο ρευστή επιδημιολογία που και οι πλέον ειδικοί δεν τολμούν να διατυπώσουν μια τέτοια άποψη, καθώς δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία και να πούμε ότι έχουμε ετήσιο εμβολιασμό».

Σε σχετική με το ζήτημα της γρίπης ερώτηση και την συνύπαρξη των δύο ιών κατά τους χειμερινούς μήνες, η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί το χειμώνα, αλλά παραδοσιακά γνωρίζουμε ότι οι περισσότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού εμφανίζονται αυτή την περίοδο. Όπως είπε τα εμβόλια της γρίπης έχουν ήδη φτάσει στην χώρα μας και ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνεται με βάση την σύσταση της επιτροπής εμβολιασμών μέσα στον Οκτώβριο.

Για μία ακόμη φορά η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών τόνισε ότι όσοι δεν έχουν κάνει τον αρχικό εμβολιασμό είναι σημαντικό να το πράξουν, καθώς ουσιαστικά είναι η ομάδα πολιτών, η οποία είναι η πιο εκτεθειμένη στον κορονοϊό.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.