Quantcast
Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: Χρηματοδοτεί το έργο-ορόσημο του ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση δυτικών και νότιων Κυκλάδων - enikonomia.gr
share

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: Χρηματοδοτεί το έργο-ορόσημο του ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση δυτικών και νότιων Κυκλάδων

δημοσιεύτηκε:

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ)  στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στηρίζει το έργο-ορόσημο, ύψους 524 εκατ. ευρώ, του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας για τη διασύνδεση των δυτικών και νότιων Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Νέο δάνειο από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ), ύψους 108 εκατ. ευρώ, θα συμβάλει στη χρηματοδότηση της υποβρύχιας διασύνδεσης με καλώδια μήκους 350 χλμ., ενισχύοντας την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στα ελληνικά νησιά. Το νέο δίκτυο θα προσφέρει φθηνότερη και καθαρότερη ηλεκτρική ενέργεια και θα επιταχύνει τη διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις δυτικές και νότιες Κυκλάδες. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 524 εκατ. ευρώ και η ΕΤΕπ συγχρηματοδοτεί το έργο με δικούς της πόρους ύψους 157 εκατ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) της Ελλάδας υπέγραψαν μακροπρόθεσμη δανειακή σύμβαση ύψους 108 εκατ. ευρώ, η οποία βασίζεται σε κεφάλαια του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) και θα συμβάλει στη χρηματοδότηση της κατασκευής της ηλεκτρικής διασύνδεσης ζωτικής σημασίας μεταξύ της ηπειρωτικής Ελλάδας και των Κυκλάδων. Η σύμβαση έρχεται να προστεθεί στο δάνειο ύψους 157 εκατ. ευρώ που υπεγράφη στις 16 Δεκεμβρίου 2022 από ίδιους πόρους της ΕΤΕπ.

Το άκρως αναγκαίο νέο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας αποτελείται από πέντε υπόγεια και υποβρύχια καλώδια συνολικού μήκους 350 χλμ. Η διασύνδεση αποτελεί το τέταρτο στάδιο του έργου των Κυκλάδων που φιλοδοξεί να συνδέσει τη Σαντορίνη, τη Φολέγανδρο, τη Μήλο και τη Σέριφο, τα τελευταία νησιά του συμπλέγματος των Κυκλάδων που παραμένουν αποκομμένα από το ηπειρωτικό δίκτυο.

Η πρώτη αυτή πράξη χρηματοδότησης εντάσσεται στο πλαίσιο της χρηματοδοτικής εντολής που ανέθεσε η Ελλάδα στην ΕΤΕπ για τη διαχείριση πόρων ύψους 5 δισ. ευρώ από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστό και ως «Ελλάδα 2.0». Η εντολή αποσκοπεί στην περαιτέρω κινητοποίηση επενδύσεων της ΕΤΕπ και στη στήριξη περισσότερων επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα, ώστε να καλυφθεί το επενδυτικό κενό που παρατηρείται στην ελληνική οικονομία μετά τη μακροχρόνια χρηματοπιστωτική κρίση και την πανδημία Covid-19.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.