Quantcast
FAZ: «Στα μαχαίρια Τσίπρας και ΔΝΤ» - enikonomia.gr
share

FAZ: «Στα μαχαίρια Τσίπρας και ΔΝΤ»

δημοσιεύτηκε:

«Στα μαχαίρια Τσίπρας και ΔΝΤ» επιγράφεται ανάλυση της Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι «στο ΔΝΤ ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας είχε βρει μέχρι σήμερα έναν σύμμαχο στην απαίτησή του για κούρεμα χρέους» αλλά οι τελευταίες δηλώσεις του αφήνουν να εννοηθεί ότι έχει προκληθεί «βαθιά ρήξη».

Η εφημερίδα κάνει μία αναδρομή στις σχέσεις της Αθήνας με το ΔΝΤ από το πρώτο πακέτο διάσωσης, αναφέροντας τα εξής: «Ιδιαίτερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είχε επιμείνει στη συμμετοχή του ΔΝΤ κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα.

Κατ΄αυτόν τον τρόπο αφενός θα δεσμεύονταν οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ, αφετέρου θα προλαμβανόταν κάθε υποψία, ότι στην ΕΕ μπορούν να γίνουν ύποπτοι πολιτικοί συμβιβασμοί για όλα, ακόμα και για τους οικονομικούς όρους διάσωσης της Ελλάδας.

Εν τω μεταξύ όμως, το ΔΝΤ θεωρεί υπερβολικά υψηλό το ελληνικό ρίσκο, γι αυτό και προβάλλει ένα γερό κούρεμα χρέους ως προϋπόθεση για μία εκ των υστέρων συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

Τελευταία, το ΔΝΤ έχει εξαγγείλει συνομιλίες περί ενδεχόμενης συμμετοχής του στο πρόγραμμα για τον Ιανουάριο, ωστόσο οι Ευρωπαίοι προτιμούν να μιλήσουν αργότερα για διευκολύνσεις ως προς το χρέος και σε καμία περίπτωση δεν συζητούν για κούρεμα».

Σύμφωνα με την ανάλυση της Frankfurter Allgemeine, η ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ οδηγούνται σε σύγκρουση με αφορμή τις επικείμενες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα: «Κατ΄ αρχήν η κυβέρνηση στην Αθήνα θα πρέπει να εκπληρώσει τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων για την επόμενη δόση, περιλαμβανομένων νέων μεταρρυθμίσεων για το συνταξιοδοτικό σύστημα, ώστε να μην προκληθούν νέα ελλείμματα.

Για τον σκοπό αυτό, ο Τσίπρας θέλει να αυξήσεις τις εισφορές. Ιδιαίτερα οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ θεωρούν ότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και επιμένουν σε περαιτέρω μειώσεις συντάξεων».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.