Quantcast
Η Ελλάδα ιδιωτικοποιεί ΟΛΠ και αεροδρόμια για να ικανοποιήσει τους πιστωτές - enikonomia.gr
share

Η Ελλάδα ιδιωτικοποιεί ΟΛΠ και αεροδρόμια για να ικανοποιήσει τους πιστωτές

δημοσιεύτηκε:

Η Ελλάδα θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και των περιφερειακών αερολιμένων, καθώς αναζητεί τρόπους για την προσέλκυση επενδύσεων για άλλα κρατικά περιουσιακά στοιχεία, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για τις παραχωρήσεις μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών αναφέρει το Bloomberg.

Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη για τον ΟΛΠ που αποτελεί το μεγαλύτερο φορέα εκμετάλλευσης μεγαλύτερο λιμάνι στην Ελλάδα, και για 14 περιφερειακά αεροδρόμια θα συνεχίσει, ανέφερε ο κ. Σταθάκης, επισημαίνοντας πως: «Προσπαθούμε να αναθεωρήσει ορισμένα στοιχεία αυτών των ιδιωτικοποιήσεων προκειμένου να βελτιωθούν και πιστεύω ότι θα πάρετε μια λογική συμφωνία και για τις δύο.».

Η πώληση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς θα είναι μια αντιστροφή από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στο παρελθόν είχε δεσμευθεί να εμποδίσει τέτοιες κινήσεις.

Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για να ξεκλειδώσει η ενίσχυση στην πλειονότητα των υπερχρεωμένων εθνών της Ευρώπης, οι πιστωτές έχουν ζητήσει από την ΕΛλάδα πιο συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής σε τομείς όπως η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ΦΠΑ και τις ιδιωτικοποιήσεις. Ο κ. είπε ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να πωλήσει άλλα περιουσιακά στοιχεία αυτή τη στιγμή…

Η πώληση του ΟΛΠ «αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων διάσωσης», καθώς και το γεγονός ότι η κυβέρνηση «συμφωνεί να ιδιωτικοποιήσει το λιμάνι είναι ένας συμβιβασμός με τους πιστωτές,» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

 

Fraport Venture

Η Fraport AG κέρδισε το δικαίωμα, το Νοέμβριο του 2014, να λειτουργήσει και να διαχειρίζεται τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, σε διαγωνισμό αφού προσέφερε € 1.2 δισ. ευρώ για 40 χρόνια και υποσχέθηκε να καταβάλει ένα ετήσιο, εγγυημένη αμοιβή μίσθωσης των 22.900.000 ευρώ.

Επίσης η Fraport υποσχέθηκε επίσης να καταβάλλει 330 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg η απόφαση της Ελλάδας για τη Fraport αναμενεται να ανακοινωθεί σύντομα.

Η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει με την πώληση άλλων κρατικών περιουσιακών στοιχείων σε μια λίστα που είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως εταιρείες ύδρευσης, το ταχυδρομείο ή της ΔΕΗ, ανέφερε ο κ. Σταθάκης τονίζοντας πως: «Προσπαθούμε να εργαστούμε για ένα διαφορετικό μοντέλο από την ιδιωτικοποίηση για την προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεων, όπως για τους σιδηροδρόμους της χώρας και άλλα λιμάνια» και η Ελλάδα αναζητά «εναλλακτικές επιλογές για το 100% των ιδιωτικοποιήσεων».

 

Υπό συζήτηση το Ελληνικό

Η πώληση της γης στο Ελληνικό, περιοχή του παλαιού αεροδρομίου της Αθήνας «είναι ένα θέμα υπό συζήτηση», είπε ο κ. Σταθάκης. Η Lamda Development πέρυσι συμφώνησε να αγοράσει το ακίνητο για 915 εκατ. ευρώ, ενώ, επίσης, τη δέσμευση να δαπανήσει 1,2 δισ. ευρώ σε υποδομές στην περιοχή.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.