Quantcast
Η ενεργειακή κρίση... ακουμπά και τις εκκλησίες: Σβήνουν οι πολυέλαιοι - enikonomia.gr
share

Η ενεργειακή κρίση… ακουμπά και τις εκκλησίες: Σβήνουν οι πολυέλαιοι

δημοσιεύτηκε:

Η ενεργειακή κρίση «ακουμπά» και τις εκκλησίες. Για μια ενεργειακή «βαρυχειμωνιά» ετοιμάζονται (και) στον χώρο της Εκκλησίας! Ήδη, Μητροπολίτες, όπως ο Δημητριάδος, Ιγνάτιος, αποφάσισαν να περιορίσουν τη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, σβήνοντας στους ναούς τους πολυελαίους και τους μεγάλους προβολείς κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, κίνηση την οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται να ακολουθήσουν με τη σειρά τους πολλοί ακόμη ιεράρχες.

Η ενεργειακή κρίση και πώς αυτή θα εξελιχθεί τον χειμώνα προβληματίζει έντονα την Εκκλησία. Από τη μία, όπως λένε οι του εκκλησιαστικού χώρου, τα έσοδα έχουν μειωθεί δραματικά λόγω και της πανδημίας του κορονοϊού, από την άλλη έχουν αυξηθεί σημαντικά τα έξοδα.

Για τον λόγο αυτό, δεν αποκλείεται το θέμα να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου και να ληφθούν μια σειρά από μέτρα, όπως έπραξε πρόσφατα η κυβέρνηση για το Δημόσιο και τους δήμους, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

«Όλοι έχουμε ευθύνη»

«Θα εισέλθουμε σε μια δύσκολη περίοδο, όπου θα είναι έντονο το ενεργειακό πρόβλημα, ως προς την αύξηση του κόστους και την απειλή του φυσικού περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, η υπερβολή της χρήσης φέρνει πολλά προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά από άμβωνος ο Δημητριάδος, Ιγνάτιος.

Στο πλαίσιο αυτό, γνωστοποίησε ότι στο εξής σε όλους τους ναούς της δικαιοδοσίας του και κατά τη διάρκεια των ιερών ακολουθιών δεν θα υπάρχουν αναμμένοι πολυέλαιοι, ούτε μεγάλοι προβολείς.

«Όχι γιατί, με τον τρόπο αυτό, θα λύσουμε το ενεργειακό πρόβλημα, αλλά γιατί πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την ευθύνη που έχουμε όλοι μας να αντιμετωπίσουμε και αυτή την κατάσταση», τόνισε ο ίδιος.

Ωστόσο, όπως εξήγησε, τα φώτα δεν θα σβήσουν όταν τελούνται γάμοι και βαπτίσεις.

«Οι υπόλοιπες ακολουθίες, από τούδε και στο εξής, θα έχουν τον ελάχιστο δυνατό φωτισμό. Θα υπάρχει κατάνυξη και θα δίνεται ένα μήνυμα ότι, πρώτοι εμείς, μέσα στη Θεία Λατρεία, κάνουμε αυτό το βήμα, για να μπορέσουμε, όλοι μαζί, ν’ αντιμετωπίσουμε και αυτή την κρίσιμη κατάσταση. Αν δεν ενεργήσουμε έτσι, θα υπάρξουν συνάνθρωποί μας, στο επόμενο διάστημα, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Ας κάνουμε, λοιπόν, την προσπάθεια, όλοι μαζί. Το κράτος έχει την ευθύνη να πάρει τις μεγάλες αποφάσεις. Εμείς, όμως, θα κάνουμε μικρά πράγματα, για να έχουμε αναπαυμένη τη συνείδησή μας ότι κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας. Το να μη διαθέτουμε τον λαμπρό φωτισμό, δεν στερεί σε τίποτα τη Χάρη του Θεού».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.