Quantcast
Καραμανλής: Γεωστρατηγικής σημασίας ο σιδηροδρομικός άξονας Θεσσαλονίκη-Ρούσε - enikonomia.gr
share

Καραμανλής: Γεωστρατηγικής σημασίας ο σιδηροδρομικός άξονας Θεσσαλονίκη-Ρούσε

δημοσιεύτηκε:

Έργο γεωστρατηγικής σημασίας χαρακτήρισε τον σιδηροδρομικό άξονα Θεσσαλονίκη- Αλεξανδρούπολη- Καβάλα- Μπουργκάς- Βάρνα- Ρούσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

Κατά τη διάρκεια συναντήσεων που είχε στη Βουλγαρία, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι ο εν λόγω άξονας θα δώσει ώθηση στις εμπορευματικές μεταφορές και θα έχει θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο.

Ο κ. Καραμανλής, ειδικότερα, είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Βουλγαρίας αρμόδιο για τα κοινοτικά κονδύλια και υπουργό Οικονομικών, Άσσεν Βασίλιεφ, τον Βούλγαρο υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, Νικολάι Σάμπεφ, και τον υπουργό Ενέργειας, Αλεξάντερ Νικολόφ. Στη συνέχεια συναντήθηκε και κατ’ ιδίαν με τον κ. Σάμπεφ.

Σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις, ο κ. Καραμανλής στάθηκε στη σύμπνοια Ελλάδας- Βουλγαρίας σε θέματα ανάπτυξης δικτύων και σε θέματα διακρατικής συνεργασίας στον τομέα των μεταφορών.

«Η περιφερειακή ανάπτυξη και η συνοχή στην περιοχή μας περνά μέσα από τη συντονισμένη προσπάθεια για διαμόρφωση κοινών διαδρομών και διαδρόμων συνεχούς ροής. Η γειτονία μας διαμορφώνει τις κατάλληλες συνθήκες για αξιοποίηση των λιμανιών των δύο χωρών, στη λογική ενός ολοκληρωμένου σιδηροδρομικού άξονα διασύνδεσής τους», σημείωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στο σιδηροδρομικό άξονα Θεσσαλονίκη- Αλεξανδρούπολη- Καβάλα- Μπουργκάς- Βάρνα- Ρούσσε. «Πρόκειται για ένα έργο γεωστρατηγικής σημασίας», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής, σημειώνοντας ότι θα δώσει ώθηση στις εμπορευματικές μεταφορές και θα έχει θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών εκτίμησε, άλλωστε, ότι η δεδομένη χρονική στιγμή είναι η καταλληλότερη για την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας Ελλάδας- Βουλγαρίας, καθώς η διαδικασία αναθεώρησης του Διευρωπαϊκού Δικτύου είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή, «η συνεργασία των δύο χωρών θα ενισχυθεί και στα ευρωπαϊκά φόρα και στο Συμβούλιο των Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ».

Κατά τις συναντήσεις συζητήθηκε και η ανάπτυξη και των οδικών διασυνοριακών συνδέσεων Ελλάδας- Βουλγαρίας. Αναδείχθηκαν επίσης οι ελληνικοί προβληματισμοί για τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές.

«Η τήρηση του κοινοτικού και εθνικού κεκτημένου εκατέρωθεν και η αυστηροποίηση των ελέγχων στο πλαίσιο της νομιμότητας, είναι η διαδρομή προς την αμοιβαία και επωφελή ανάπτυξη του τομέα και στις δυο χώρες», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.

«Σε κρίσιμες χρονικές στιγμές, όπως αυτές που διανύουμε, με τη γεωπολιτική σκακιέρα να πάλλεται, ο προσανατολισμός μας στην αειφόρο ανάπτυξη, στην απανθρακοποίηση των μεταφορών, στην ανάπτυξη Ευρωπαϊκών Διαδρόμων Ανάπτυξης και στη διακρατική συνεργασία πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί», προσέθεσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, εκφράζοντας τη χαρά του για τη συναντίληψη επί των θεμάτων και για την κωδικοποίηση των κοινών δράσεων Ελλάδας- Βουλγαρίας για το αμέσως επόμενο διάστημα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.