Quantcast
Κομισιόν και Ευρωβουλή ανοίγουν την πόρτα της ενιαίας αγοράς στα «νέα τρόφιμα» - enikonomia.gr
share

Κομισιόν και Ευρωβουλή ανοίγουν την πόρτα της ενιαίας αγοράς στα «νέα τρόφιμα»

δημοσιεύτηκε:

Οι Υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έβαλαν τέλος τη Δευτέρα (16 Νοεμβρίου) σε ένα 8ετές αδιέξοδο για τα νέα τρόφιμα, υιοθετώντας έναν νέο κανονισμό που αναμένεται να βοηθήσει τα καινοτόμα αυτά προϊόντα να εισέλθουν στην αγορά της ΕΕ.

Στις 28 Οκτωβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα αναθεωρημένο κείμενο για τον κανονισμό για τα νέα τρόφιμα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των Ευρωπαίων Πρασίνων, οι οποίοι τόνισαν ότι οι ανησυχίες των ευρωπαίων πολιτών σχετικά με την κλωνοποίηση αγνοήθηκαν.

Η ψηφοφορία, ωστόσο, έγινε χαιρετίστηκε από τη βιομηχανία τροφίμων της ΕΕ.

«Είναι ζωτικής σημασίας για τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών στην Ευρώπη, δεδομένων των δυνατοτήτων του για την τόνωση της καινοτομίας και, ως εκ τούτου, να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καταναλωτών, παρέχοντάς τους ασφαλή, υγιή, βιώσιμη και οικονομικά προσιτή επιλογή,» είπε στη EurActiv η  FoodDrinkEurope.

Οι αναθεωρημένοι κανόνες παρέχουν μια ενιαία διαδικασία έγκρισης για την ΕΕ, με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ), να λαμβάνει τη συνολική ευθύνη για την αξιολόγηση των δυνητικών επιπτώσεων των νέων τροφίμων στην ανθρώπινη υγεία.

Ο σημερινός μέσος χρόνος έγκρισης για τα νέα τρόφιμα είναι 35 μήνες, αλλά η νέα νομοθεσία θα τον μειώσει σημαντικά στους 18-24 μήνες.

Ικανοποίηση στην Κομισιόν

Ο Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Vytenis Andriukaitis, χαιρέτισε την πολιτική συμφωνία, λέγοντας ότι αυτό θα ενισχύσει την καινοτομία στην αγορά της ΕΕ.

«Η συμφωνία αυτή μας φέρνει πιο κοντά σε ένα πιο αποτελεσματικό κανονιστικό περιβάλλον που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να φέρουν καινοτόμα τρόφιμα στην αγορά, εξασφαλίζοντας παράλληλα τα υψηλότερα δυνατά επίπεδα ασφάλειας των τροφίμων για τους ευρωπαίους καταναλωτές», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν να απολαμβάνουν μια ευρύτερη επιλογή τροφίμων.

«Η βιομηχανία γεωργικών τροφίμων της Ευρώπης – η δεύτερη μεγαλύτερη στον τομέα απασχόλησης στην Ευρώπη – θα επωφεληθεί από την καινοτομία και θα συμβάλει στη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη», τόνισε ο Andriukaitis.

Τα νέα τρόφιμα είναι τρόφιμα τα οποία δεν καταναλώνονταν σε σημαντικό βαθμό στην ΕΕ πριν από τον Μάιο του 1997 (όταν τέθηκε σε ισχύ η πρώτη νομοθεσία για τα νέα τρόφιμα).

Αυτά μπορεί να είναι καινοτόμα τρόφιμα που αναπτύχθηκαν πρόσφατα ή τρόφιμα που παράγονται με τη χρήση νέων τεχνολογιών και διεργασιών παραγωγής καθώς και τρόφιμα τα οποία παραδοσιακά καταναλώνονται εκτός ΕΕ.

Τον Μάιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσίασε την «τελική του προσφορά» σχετικά με τον προτεινόμενο κανονισμό. Οι βουλευτές ήθελαν να διασφαλίσουν το δικαίωμα του Κοινοβουλίου να ελέγχει τον κατάλογο των νέων τροφίμων, τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταρτίσει σε μεταγενέστερο στάδιο της ΕΕ. Ήθελαν επίσης το κείμενο για την κλωνοποίηση να αποσαφηνιστεί.

 

Πηγή: EurActiv.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.