Quantcast
La Tribune: Οι διαφορές της Ελλάδας με τους πιστωτές εντείνονται - enikonomia.gr
share

La Tribune: Οι διαφορές της Ελλάδας με τους πιστωτές εντείνονται

δημοσιεύτηκε:

Η συνάντηση,μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, δεν επέτρεψε μια συμφωνία με τους πιστωτές για την ελληνική κρίση χρέους. 

Παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επισημάνει την “πρόοδο στην εξέταση των αμοιβαίων θέσεων” , η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει τη μείωση των κοινωνικών παροχών και υψηλότερους φόρους που απαιτούνται από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση  ως αντάλλαγμα για νέα δάνεια.

Οι πιστωτές, όμως, ήταν πρόθυμοι να κάνουν συμβιβασμούς, ιδίως μέσω της μείωσης των αναγκών τους σε όρους πρωτογενούς πλεονάσματος.

Το σχέδιο που εκπονήθηκε από την Ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) περιλαμβάνει τώρα ένα στόχο για πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ το 2015, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% το 2018, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ γνωρίζουν καλά το θέμα. Τα στοιχεία αυτά προβλέπουν σημαντικά χαμηλότερους στόχους από τις πρωτογενείς στόχους πλεονάσματος  που είχε θέσει η  προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση.

Παρά τη διατήρηση αυτών των διαφορών, οι ισχυρισμοί Έλληνας Πρωθυπουργός παραμένουν αισιόδοξοι.

«Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα μέρη συμφωνούν να προχωρήσουν χωρίς να καταφύγουν  σε σκληρά μέτρα λιτότητας του παρελθόντος”, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Έλληνας Υπουργός.

Με έμφαση στην ανάγκη να διατηρηθεί μια “ρεαλιστική άποψη» , για άλλη μια φορά απέκλεισε την κατάργηση των παροχών για τους συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα ή αλλαγή του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ), καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των δέκα ποσοστιαίες μονάδες φορολογίας της ηλεκτρικής ενέργειας.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.