Quantcast
Λάρισα: Αλλάζει η φιλοσοφία του Δήμου στην διαχείριση των απορριμάτων - enikonomia.gr
share

Λάρισα: Αλλάζει η φιλοσοφία του Δήμου στην διαχείριση των απορριμάτων

δημοσιεύτηκε:

Μια καινοτόμα διαδικασία που αναμένεται να αλλάξει την μέχρι τώρα φιλοσοφία στη διαχείριση των απορριμμάτων, αναμένεται να πάρει «σάρκα και οστά» στη πόλη της Λάρισας. Αυτό δεν είναι άλλο από ένα σχέδιο για πιλοτική εφαρμογή του συστήματος διαχείρισης αποβλήτων με βάση την αρχή «ΠΛΗΡΩΝΩ ΟΣΟ ΠΕΤΑΩ – ΠΟΠ» , μετά από πρόταση της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος του δήμου Λαρισαίων.

Πρόκειται για μια πολιτική κυκλικής οικονομίας που χρεώνει τους καταναλωτές για την ποσότητα των σκουπιδιών που πετούν και αποτελεί μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για τη μείωση των απορριμμάτων, τον έλεγχο του κόστους διάθεσης των απορριμμάτων και την παροχή κινήτρων στους κατοίκους να συμμετέχουν σε προγράμματα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παναγιώτης Νταής, η νέα διαδικασία θα εφαρμόζει με δικαιότερο τρόπο την χρέωση των εν λόγω τελών σύμφωνα με την συμπεριφορά των δημοτών στον τομέα των απορριμμάτων που απορρίπτουν, δίνοντας ταυτόχρονα κίνητρα σε όσους συμμετέχουν ενεργά στην διαλογή στην πηγή με ανάκτηση των ανακυκλώσιμων υλικών σε χωριστές ροές έτσι ώστε μόνο ένα μικρό ποσοστό των απορριμμάτων να καταλήγει προς ταφή.

Παράλληλα ο κ. Νταής ανέφερε, πως με την επιτυχή εφαρμογή του παραπάνω συστήματος θα ανατραπεί ριζικά το παραδοσιακό σύστημα χρέωσης ανταποδοτικών τελών καθαριότητας βασιζόμενο στην επιφάνεια (m2) των κατοικιών και επαγγελματικών χώρων που στην ουσία δεν προσφέρει κανένα κίνητρο για την ορθολογικότερη διαχείριση των απορριμμάτων.

«Αυτό σημαίνει ότι αν θες να πληρώνεις λιγότερα στον δήμο για την αποκομιδή των απορριμμάτων, μειώνεις τα απορρίμματα σου και αυξάνεις την ανακύκλωση σου», τόνισε ο αντιδήμαρχος.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.