Quantcast
L'Echo: O Tσίπρας περιμένει από τους πιστωτές να γίνουν ρεαλιστές - enikonomia.gr
share

L’Echo: O Tσίπρας περιμένει από τους πιστωτές να γίνουν ρεαλιστές

δημοσιεύτηκε:

Την πεποίθηση του Ελληνα πρωθυπουργού ότι «Η Ελλάδα περιμένει υπομονετικά από τους διεθνείς πιστωτές της να γίνουν ρεαλιστές στις διαπραγματεύσεις με  τη χώρα» προβάλλει σε πρωτοσέλδιο δημοσίευμά της η βελγική εφημερίδα L’ Echo.

To  Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένουν σε περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός δηλώνει ότι «Μπορούμε να δούμε μόνο ένα πολιτικό σχέδιο στην επιμονή των πιστωτών για την περαιτέρω μείωση των συντάξεων μετά από πέντε χρόνια λεηλασίας στο πλαίσιο των σχεδίων στήριξης».

Οι διαπραγματεύσεις αυτό το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες μεταξύ των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης και των διεθνών δανειστών απέτυχαν  και η τελική απόφαση σχετικά με μια πιθανή ελληνική χρεοκοπία προβάλλει τώρα μέχρι το Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει 30 Ιουνίου τη συνολική δόση  των δανείων του ΔΝΤ, και υψηλός είναι ο κίνδυνος να μην είναι σε θέση να τηρήσει την προθεσμία αυτή, χωρίς την απελευθέρωση των € 7.200.000.000, που είχε ανασταλεί από το περασμένο καλοκαίρι.

«Οι Έλληνες ήρθαν με τα χέρια στις τσέπες» ανέφερε, μια πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις. «Έχουν ένα ενιαίο σύνθημα: έχετε μια πολιτική διαπραγμάτευση», πρόσθεσε, δηλαδή ως τμήμα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής,

Γιατί αυτή η αποτυχία;

Η Αθήνα, απέδωσε την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στις παράλογες αξιώσεις των πιστωτών, ιδίως του ΔΝΤ, που κατηγορούνται για αδιάλλακτες και σκληρές θέσεις.

Η ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες υπέβαλε συμπληρωματικές προτάσεις που καλύπτουν πλήρως το χρηματοδοτικό έλλειμμα και (διαφορές) σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού (εκτός από την εξυπηρέτηση του χρέους).

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, ανέφερε το Σάββατο ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας , το ταμείο έκτακτης ανάγκης της ευρωζώνης,  πρέπει να χορηγήσει ένα νέο δάνειο προς την Ελλάδα τριάντα χρόνια, με επιτόκιο 1,5% και ο ESM να αγοράσει € 27 δισεκατομμύρια σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που διακρατούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποπληρώσει το χρονοδιάγραμμα, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η ΕΚΤ 6700000000 και να παρατείνει την περίοδο αποπληρωμής του υπόλοιπου χρέους του, είπε στην εφημερίδα RealNews.

Το κύριο σημείο στο οποίο επικεντρώνονται οι διαπραγματευτές είναι το επίπεδο του πρωτογενούς πλεονάσματος (υπολογίζεται χωρίς εξυπηρέτηση του χρέους), που  καθορίζει το ποσό των αποταμιεύσεων ή πρόσθετα έσοδα για να επιτευχθεί στη χώρα.

Οι πιστωτές ζητούν να φθάσει το 1% το τρέχον έτος.

Θεωρητικά, μια συμφωνία πρέπει να εγκριθεί το αργότερο κατά τη σύνοδο των υπουργών οικονομικών της ζώνης του ευρώ την ερχόμενη Πέμπτη (18 Ιουνίου) στο Λουξεμβούργο.

Οι συζητήσεις για την επίτευξη συμφωνίας πριν τις 30 Ιουνίου θα πρέπει τώρα να πραγματοποιηθούν  στο πλαίσιο της Ευρωομάδας, στον εσωτερικό κύκλο των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.

Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο με την  Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά το χρονοδιάγραμμα είναι εξαιρετικά σφιχτό, γιατί αν συμφωνηθεί, ορισμένα εθνικά κοινοβούλια θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της ενίσχυσης πριν από το τέλος του μήνα .

 Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η ζώνη του ευρώ έχει συζητήσει στην πραγματικότητα το σενάριο μιας ελληνικής χρεοκοπίας, η οποία έχει σφραγίσει την αγορά της Παρασκευής.

«Η ζώνη του ευρώ έχει συζητήσει την πιθανότητα μιας ελληνικής χρεοκοπίας, αν οι συζητήσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της δεν έχουν ως αποτέλεσμα τις επόμενες ημέρες και οδηγήσουν  τη χώρα, στην αδυναμία  να εξοφλήσει το ΔΝΤ τέλος του μήνα», τονίζουν ευρωπαικές πηγές.

«Πιστωτές και τα κράτη μέλη αποφάσισαν να εξετάσουν τις συνέπειες της αθέτησης της πληρωμής της  Ελλάδας και όχι μόνο» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

«Μια προεπιλεγμένη χρεοκοπία βρίσκεται υπό συζήτηση», αλλά αυτό δεν είναι το ίδιο με ένα “Grexit”» .

 

Π 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.