Quantcast
Λιαργκόβας στον Realfm 97,8: Βγαίνουμε στις αγορές το 2018 αν τηρήσουν κυβέρνηση-δανειστές τη συμφωνία - enikonomia.gr
share

Λιαργκόβας στον Realfm 97,8: Βγαίνουμε στις αγορές το 2018 αν τηρήσουν κυβέρνηση-δανειστές τη συμφωνία

δημοσιεύτηκε:

Στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές και στην επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη.

Ο Παναγιώτης Λιαργκόβας απαντώντας στο ερώτημα εάν το μείγμα μέτρων που αποφασίστηκε βγάζει τη χώρα από το μνημόνιο και την επιτήρηση είπε: «Θα σας πω κάτι που έχουμε πει και σε προηγούμενες εκθέσεις μας. Τα μέτρα λιτότητας, είτε είναι μειώσεις μισθών και συντάξεων, είτε είναι αυξήσεις φορολογίας, κατά ένα μέρος ακυρώνουν την όποια προσπάθεια γίνεται για την αύξηση του ΑΕΠ γιατί δημιουργούν ακριβώς ύφεση.

Η λιτότητα ακυρώνει ένα κομμάτι της ανάπτυξης. Καλό θα ήταν να μην υπήρχε συνέχιση της λιτότητας και τα μέτρα να ήταν μόνο αναπτυξιακά. Ειδικά αναφέρομαι στη φορολογία. Είναι πολύ βαριά και αποθαρρύνει κάθε επενδυτική προσπάθεια. Αλλά όχι μονάχα επενδυτική προσπάθεια, αποθαρρύνει και τους εργαζόμενους, τον ελεύθερο επαγγελματία να δουλέψει, να κόψει αποδείξεις. Ενισχύει την φοροδιαφυγή. Αυτά είναι καταγεγραμμένα, δεν διαφωνεί κανείς επ’ αυτών».

Ερωτηθείς εάν στο τέλος του προγράμματος θα καταφέρει η χώρα να βγει στις αγορές και να σταθεί στα πόδια της ή θα χρειαστεί κάτι παραπάνω ο επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής απάντησε: «Αν συμβούν δύο αρχικές προϋποθέσεις, δηλαδή η κυβέρνηση από τη μία μεριά εφαρμόσει τα μέτρα, δηλαδή τα ενστερνιστεί, όχι μονάχα τα φορολογικά που είναι πιο εύκολο διοικητικά να τα εφαρμόσει, αλλά και τα μεταρρυθμιστικά και αν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ από την πλευρά τους δώσουν λύση στο χρέος τότε μπορούμε να βγούμε».

Στο ερώτημα εάν θα βγει η χώρα μόνη της ή με χρηματοδοτική γραμμή στήριξης ο κ. Λιαργκόβας τόνισε: «Ενδεχομένως να χρειαστεί χρηματοδοτική γραμμή στήριξης, αλλά αυτό μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση από δω και πέρα».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.