Quantcast
Με γοργό ρυθμό κινούνται οι εργασίες υλοποίησης του μετρό στη Θεσσαλονίκη - enikonomia.gr
share

Με γοργό ρυθμό κινούνται οι εργασίες υλοποίησης του μετρό στη Θεσσαλονίκη

δημοσιεύτηκε:

Με γοργό ρυθμό κινούνται οι εργασίες υλοποίησης του μετρό στη Θεσσαλονίκη, τόσο σε ό,τι αφορά τη βασική γραμμή, όσο και τις επεκτάσεις του, όπως ανέφερε ο διευθυντής του, Γιώργος Κωνσταντινίδης, στον πρόεδρο του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών της πόλης (ΣΑΣΘ), Γιάννη Παλαιστή, στη διάρκεια συνάντησής τους.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΣΑΣΘ, ο κ. Κωνσταντινίδης παρουσίασε λεπτομερώς την πορεία των έργων στους σταθμούς της βασικής γραμμής, τονίζοντας ότι έχουν ολοκληρωθεί περίπου 82% των μελετών, 60% των έργων πολιτικού μηχανικού και περίπου 80% των αρχαιολογικών εργασιών, ενώ η ολοκλήρωση των έργων, πλην του σταθμού «Βενιζέλου», εκτιμάται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020. Οι σταθμοί «Σιντριβάνι», «Πανεπιστήμιο» και «Ευκλείδης» έχουν ολοκληρωθεί, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται είτε σε φάση ολοκλήρωσης, είτε σε αρκετά προχωρημένο στάδιο κατασκευής.

Επιπλέον, ο κ. Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που προέκυψαν κατά τη διάρκεια υλοποίησης των έργων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα αρχαιολογικά ευρήματα, η διαφύλαξη, ανάδειξη και αξιοποίηση των οποίων είναι ιδιαίτερα σημαντική, λόγω του ότι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σχετικά με την επέκταση προς Καλαμαριά, σύμφωνα με την ενημέρωση, οι εργασίες προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς, ενώ η συμβατική ημερομηνία ολοκλήρωσης είναι τον Δεκέμβριο του 2019. Έχει ολοκληρωθεί περίπου 65% των μελετών και 20% των έργων πολιτικού μηχανικού, ενώ εντός του τρέχοντος μηνός, αναμένεται και η ολοκλήρωση των εκσκαφών στο σταθμό της «Νομαρχίας».

Αναφερόμενος στις μελλοντικές επεκτάσεις της βασικής γραμμής του μετρό Θεσσαλονίκης, ο κ. Κωνσταντινίδης επισήμανε ότι οι μελέτες βρίσκονται ήδη σε φάση εκπόνησης από την «Αττικό Μετρό Α.Ε.». Ιδιαίτερα για την επέκταση προς το Αεροδρόμιο Μακεδονία, ανέφερε ότι εξετάζονται τέσσερις εναλλακτικές λύσεις, ενώ τόνισε και την αναγκαιότητα των επεκτάσεων προς τη δυτική Θεσσαλονίκη, για την καλύτερη διασύνδεση των περιοχών αυτών με τη υπόλοιπη πόλη.

Απο την πλευρά τους τόσο ο πρόεδρος του ΣΑΣΘ, όσο και τα μέλη του συμβουλίου, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη θετική πορεία εξέλιξης του σημαντικότερου έργου υποδομής της Θεσσαλονίκης, μετά την ουσιαστική λύση που έδωσε ο αρμόδιος υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης και οδήγησε στην επανέναρξη των εργασιών.

Ο κ. Παλαιστής τόνισε ότι «η ένταξη του μετρό στον συγκοινωνιακό χάρτη της πόλης και η ολοκλήρωσή του με τα υπόλοιπα συγκοινωνιακά μέσα θα ενδυναμώσουν τον μητροπολιτικό χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης και θα εξασφαλίσουν κινητικότητα υψηλού επιπέδου για τους πολίτες. Επιπλέον, η υψηλή ποιότητα του έργου, όπως έχει αναγνωριστεί από πληθώρα ευρωπαϊκών και εθνικών φορέων, αποτελεί σημαντικότατη παράμετρο επιτυχίας, η οποία εξασφαλίζει, έως ένα μεγάλο βαθμό, την άρτια ενσωμάτωση του μέσου στις δομές και λειτουργίες του μητροπολιτικού ιστού».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.