Quantcast
Μετρό Θεσσαλονίκης: Παραδίδεται στο τέλος του χρόνου - Θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα - enikonomia.gr
share

Μετρό Θεσσαλονίκης: Παραδίδεται στο τέλος του χρόνου – Θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα

δημοσιεύτηκε:

Στις 31 Δεκεμβρίου 2023 εκτιμά η Αττικό Μετρό ότι θα παραδώσει το Μετρό Θεσσαλονίκης, η λειτουργία του οποίου θα αρχίσει αμέσως μετά τις απαραίτητες δοκιμές. Η λειτουργία του μετρό αναμένεται να αλλάξει ριζικά την εικόνα της πόλης.

Σε ενημέρωση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα, τονίστηκε ότι το μετρό θα εξυπηρετεί καθημερινά περίπου 300.000 πολίτες, μειώνοντας κατά πολύ το κυκλοφοριακό φόρτο στους κεντρικούς οδικούς άξονες.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι το μετρό θα αρχίσει την λειτουργία του με 13 σταθμούς στους οποίους θα λειτουργούν 18 συρμοί. Ως το τέλος του 2023 θα οριστικοποιηθεί και η τελική χάραξη των νέων επεκτάσεων του μετρό, προς τα βορειοδυτικά. Μετά την παράδοση του βασικού έργου, θα παραδοθεί σε λειτουργία και η επέκταση προς Καλαμαριά.

Η λειτουργία

Η βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά της πόλης με αρχικό σταθμό τον «Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό», ο οποίος βρίσκεται εμπρός από τον σταθμό του ΟΣΕ. Τερματικός σταθμός θα είναι η «Νέα Ελβετία» στην νοτιοανατολική πλευρά της πόλης, στο αμαξοστάσιο της Πυλαίας.

Η βασική γραμμή περιλαμβάνει δύο σήραγγες μονής τροχιάς και 13 σταθμούς που περιλαμβάνουν τους σταθμούς: Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός, Πλατεία Δημοκρατίας, Βενιζέλου, Αγίας Σοφίας, Συντριβάνι, Πανεπιστήμιο, Παπάφη, Ευκλείδης, Φλέμινγκ, Ανάληψη, 25ης Μαρτίου, Βούλγαρη, Νέα Ελβετία. Σε δεύτερο στάδιο θα ξεκινήσει και η λειτουργία και της επέκτασης προς Καλαμαριά. Οι σταθμοί της επέκτασης του μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά, είναι: Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη, Μίκρα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.