Quantcast
Καλάθι του νοικοκυριού: Σήμερα η δημοσίευση της νέας απόφασης - Ποιες αλλαγές έρχονται σύμφωνα με τον Σκρέκα - enikonomia.gr
share

Καλάθι του νοικοκυριού: Σήμερα η δημοσίευση της νέας απόφασης – Ποιες αλλαγές έρχονται σύμφωνα με τον Σκρέκα

δημοσιεύτηκε:

Σήμερα θα δημοσιευθεί η  νέα τροποποιημένη υπουργική απόφαση για το Καλάθι του Νοικοκυριού, όπως γνωστοποίησε σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας. Παράλληλα ο κ. Σκρέκας επεσήμανε πως η απόφαση θα ισχύσει από την επόμενη Τετάρτη και ανέφερε τις αλλαγές που θα γίνουν. «Θα πρέπει να υπάρχει  ένα δεύτερο σημείο πώλησης μέσα στο σούπερ μάρκετ όπου θα προβάλλονται τα προϊόντα του καλαθιού του νοικοκυριού. Δηλαδή αυτά θα προβάλλονται σε δεύτερα σημεία πώλησης και δεν θα χρειάζεται να τα ψάχνουμε», τόνισε και επεσήμανε πως τα προϊόντα αυτά θα είναι συγκεντρωμένα όπου είναι εφικτό, γιατί  μπορεί να υπάρχουν προϊόντα ψυγείου αλλά και προϊόντα κατάψυξης.

Και συνέχισε λέγοντας πως η δεύτερη αλλαγή που γίνεται στο μέτρο είναι πως τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να βάζουν στο καλάθι του νοικοκυριού τουλάχιστον ένα προϊόν επώνυμης ετικέτας μαζί με το προϊόν της ιδιωτικής ετικέτας, για να υπάρχει και η σύγκριση της τιμής.  «Υπάρχουν και νοικοκυριά που θέλουν να αγοράσουν ένα επώνυμο προϊόν σε πολύ χαμηλή τιμή, για παράδειγμα ένα καθαριστικό για τα ρούχα ή ένα προϊόν προσωπικής φροντίδας», συμπλήρωσε.

«Εμείς ζητήσαμε από τους εκπροσώπους του κλάδου τα προϊόντα που θα προχωρήσουν σε μόνιμη μείωση πάνω από 5% στο ράφι να μας τα δηλώσουν έτσι ώστε αυτά εμείς να τα επικοινωνήσουμε μέσα από τον e-katanalwtis και με άλλους τρόπους . Είναι κάτι που το συζητάμε. Υπάρχουν ήδη εταιρείες με τις οποίες έχουμε έρθει σε επαφή και έχουν πει ότι μπορούν να το κάνουν περιορίζοντας το μεικτό περιθώριο κέρδους  ακόμη και περισσότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η εισήγηση θα είναι αυτή», τόνισε με έμφαση ο κ. Σκρέκας.

Για τα  σχολικά είδη

Ο υπουργός Ανάπτυξης μίλησε και για το θέμα των σχολικών ειδών. «Αυτό που ζητήσαμε είναι να έχουμε προσιτές τιμές στα σχολικά είδη την περίοδο που θα αρχίσει, μετά τις διακοπές. Εκεί  έχουμε ζητήσει και από τα σούπερ μάρκετ, αλλά και από επιχειρήσεις που πωλούν παιχνίδια -όπου εκεί  διακινείται το μεγαλύτερο μέρος της γραφικής ύλης και των σχολικών ειδών – να έχουν προσιτές τιμές και εάν είναι δυνατόν χαμηλότερες τιμές από την προηγούμενη περίοδο. Αυτό είναι κάτι που θα ελέγξουμε και με το περιθώριο κέρδος της αυτής της αλυσίδας. Και βεβαίως θα πιέσουμε πολύ την αγορά έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί το νοικοκυριό την επόμενη περίοδο», είπε.

Πότε θα πέσουν οι τιμές στα τρόφιμα 

Ο κ. Σκρέκας ρωτήθηκε πότε θα πέσουν οι τιμές στα τρόφιμα. «Οι τιμές στα τρόφιμα  θα πέσουν όταν τελικά  δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες  μέσα από τα μέτρα παρέμβασης τα δικά μας – της Πολιτείας-  αλλά και μέσα από αντικειμενικές συνθήκες αγοράς, ώστε όλα τα κόστη αλυσίδας  να μειωθούν»,  απάντησε.   «Εμείς αυτή τη στιγμή  πιέζουμε τα περιθώρια κέρδους των κρίκων της εφοδιαστικής αλυσίδας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα δούμε το λάδι φθηνότερο. Γιατί σε επίπεδο Ευρώπης  υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με το λάδι.  Η δική μας παραγωγή φαίνεται την επόμενη χρονιά να είναι σημαντικά μειωμένη, λόγω της καρποφορίας των δέντρων και των κτηματολογικών συνθήκων  που επικράτησαν αυτή την καλλιεργητική περίοδο. Όλα αυτά είναι πέρα και πάνω από τη δυνατότητα της κυβέρνησης», συμπλήρωσε.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.