share

Μηνύματα για διαπραγμάτευση και ΔΝΤ από τον πρωθυπουργό στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

δημοσιεύτηκε:

του Φοίβου Κλαυδιανού

Στην οικονομία και τη διαπραγμάτευση θα επικεντρωθεί η σημερινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 13:00.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Real.gr, o πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει για την πορεία των συζητήσεων με τους δανειστές τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και να επιμείνει στο μήνυμα της καθαρής εξόδου προς το εσωτερικό της χώρας.

Παράλληλα, θα εκπέμψει μηνύματα και προς το ΔΝΤ, αφενός για το ότι η παρουσία του την Ελλάδα δεν θεωρείται απαραίτητη, αφετέρου για το ότι η πορεία των πλεονασμάτων έως το 2017 και τους πρώτους μήνες του 2018 είναι τέτοια που ακυρώνει στην πράξη κάθε ενδεχόμενη επιθυμία του Ταμείου για να έρθει νωρίτερα η μείωση του αφορολόγητου, η οποία είναι ψηφισμένη για το 2020.

Εργαλείο στα χέρια του πρωθυπουργού θα είναι η ανακοίνωση του επίσημου αποτελέσματος του δημοσιονομικού πλεονάσματος του 2017 από τη Eurostat, το οποίο αναμένεται να φτάσει στο 3,7% του ΑΕΠ και μάλιστα, ενώ είχε δοθεί και περίπου 1,2% του ΑΕΠ στο κοινωνικό μέρισμα.

Γενικώς, η Αθήνα θεωρεί ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη, μολονότι το Ταμείο έκανε πολύ μεγάλες υποχωρήσεις στις προβλέψεις του για πλεονάσματα και πορεία ΑΕΠ (στην κατεύθυνση των πιο αισιόδοξων και πιο ρεαλιστικών προβλέψεων των Ευρωπαίων) και παρά το ότι γερμανική πλευρά επιμένει πως το θέλει εντός.

Ο λόγος που παρόλα αυτά είναι δύσκολο να μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα το Ταμείο, είναι ότι Γερμανία και ΔΝΤ θα πρέπει να τα βρουν και στο θέμα του χρέους -που είναι το πιο δύσκολο ζήτημα- και μάλιστα το πολύ έως τα μέση ή το πολύ τα τέλη Μαΐου.

Στο θέμα του χρέους, η μεγάλη συζήτηση είναι για το περιβόητο γαλλικό «κλειδί», που συνδέει χρέος με πορεία ΑΕΠ, για το οποίο ακόμη δεν έχει προκύψει συμφωνία για τον βασικό μηχανισμό λειτουργίας του μηχανισμού.

Αντιθέτως, το άλλο σκέλος των παρεμβάσεων, δηλαδή αυτών που θα γίνουν εφάπαξ στη λήξη του προγράμματος (και θα αφορά επιτόκια, περιόδους αποπληρωμής κτλ), έχει περιγραφεί αναλυτικά σε προηγούμενα Eurogroup και απομένει να συμφωνηθεί μόνο το βάθος των παρεμβάσεων.

Γενικότερα, η κυβέρνηση θέλει να ανεβάσει στην επικαιρότητα την ατζέντα της διαπραγμάτευσης και της οικονομίας, που θεωρεί ότι βρίσκονται σε πορεία μεγάλης βελτίωσης και να σταματήσει το ατέρμονο πινγκ πονγκ της έντασης με την Τουρκία, χωρίς, όμως, να αφήσει την πίεση για τον επαναπατρισμό των δύο στρατιωτικών που βρίσκονται στην Ανδριανούπολη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός θα κρατήσει χαμηλούς τόνους και στην κατεύθυνση της χθεσινής ανακοίνωσης του Μαξίμου, θα χαιρετίσει τις αναφορές Ερντογάν για ειρήνη, ξεκόβοντας κάθε συζήτηση για ανταλλαγή ή συμψηφισμό των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους φυγάδες.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα υπερασπιστεί τη σημασία της θέσπισης της απλής αναλογικής στις τοπικές εκλογές, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο Σκουρλέτη που αναμένεται να έρθει στη βουλή μέσα στην εβδομάδα.

Το θέμα αυτό απασχόλησε κατά κύριο λόγο και την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο, στην οποία αποφασίστηκε η επόμενη Κεντρική Επιτροπή του κόμματος να επικεντρωθεί αποκλειστικά στη στρατηγική συμμαχιών του κόμματος στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με στελέχη της Κουμουνδούρου, οι πρώτες συζητήσεις στους διάφορους δήμους δείχνουν πολύ ενθαρρυντικές συγκλίσεις με αυτοδιοικητικά σχήματα και πρόσωπα που προέρχονται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Σε ό,τι αφορά τα περί εσωκομματικών αντιπαραθέσεων, στελέχη της Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι δεν υπήρξε ένταση για το κείμενο των «53», ενώ και από την ίδια την τάση τονίζεται πως το κείμενο που έβγαλαν μέσα στη βδομάδα είναι περισσότερο πρωτοβουλία εκκίνησης συζήτησης για πρωτοβουλίες και λειτουργία του κόμματος, παρά για προσπάθεια άσκησης κριτικής.

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συνεδριάσει τις επόμενες μέρες, έπειτα από το Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής (ενδεχομένως και μέσα στο σαββατοκύριακο), προκειμένου να ενημερωθεί και να συζητήσει για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση.

Πηγή: Real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.