Quantcast
Μηταράκης: Ερώτηση στην Αχτσιόγλου για τον επανυπολογισμό των συντάξεων - enikonomia.gr
share

Μηταράκης: Ερώτηση στην Αχτσιόγλου για τον επανυπολογισμό των συντάξεων

δημοσιεύτηκε:

Ο Βουλευτής ΝΔ, κ. Νότης Μηταράκης κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας σχετικά με τον επανυπολογισμό συντάξεων βάσει του νόμου Κατρούγκαλου.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση του κ. Μηταράκη αναφέρεται πως “στο άρθρο 14 του νόμου 4387/2016 περιγράφεται ο τρόπος επανυπολογισμού των συντάξεων που ήδη καταβάλλονται. Συγκεκριμένα, στην παράγραφο (α) αναφέρεται: “Σε εφαρμογή των ενιαίων κανόνων του ΕΦΚΑ και των θεμελιωδών αρχών του άρθρου 1, οι ήδη καταβαλλόμενες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, κύριες συντάξεις αναπροσαρμόζονται σύμφωνα με τα άρθρα 7, 8, 13, 14”. Η διαφορά που θα προκύψει μεταξύ των ήδη καταβαλλόμενων ποσών και των ποσών που θα προκύψουν από τον επανυπολογισμό, εξακολουθεί να καταβάλλεται βάσει των όσων ορίζονται στην παράγραφο 2 του ιδίου άρθρου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αρμοδίου Υφυπουργού Εργασίας έχει ήδη επανυπολογιστεί το 10% των καταβαλλόμενων συντάξεων και έχει δημοσιοποιηθεί στον Τύπο ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το ύψος της προσωπικής διαφοράς θα είναι της τάξης του 20% των ήδη καταβαλλόμενων. Επίσης, βάσει δηλώσεων του αρμόδιου Υφυπουργού Εργασίας, ο επανυπολογισμός των ήδη καταβαλλόμενων δεν θα γίνει με τον τύπο υπολογισμού των νέων συντάξεων δηλαδή με όμοιο τρόπο, δημιουργώντας έτσι εύλογα ερωτήματα ως προς την ορθότητα και την νομιμότητα των υπολογισμών.

Η κυβέρνηση νομοθέτησε τον επανυπολογισμό, δηλαδή, τον “διαμελισμό” των καταβαλλόμενων συντάξεων σε προσωπική διαφορά και λοιπή σύνταξη, γιατί έχει ήδη συμφωνήσει στην περικοπή των συντάξεων, διαφορετικά δεν θα υπήρχε κανένας πρακτικός λόγος οριοθέτησης της προσωπικής διαφοράς. Σήμερα η προσωπική διαφορά βρίσκεται στον “προκρούστη” της διαπραγμάτευσης και μένει μόνο να ανακοινωθεί ο χρόνος των περικοπών. Η κυβέρνηση επιλέγει να ενημερώσει μόνο τη δική της κοινοβουλευτική ομάδα και η μόνη πληροφόρηση για όλους εμάς να προέρχεται από τις διαρροές στον Τύπο.

Επειδή:

• Συνταξιούχοι και εργαζόμενοι βρίσκονται σε σύγχυση και τρομερή αβεβαιότητα ως προς το μέλλον.

• Ο επανυπολογισμός των συντάξεων ουσιαστικά καθορίζει και το ύψος των περικοπών των συντάξεων .

Ερωτάται η αρμόδια υπουργός:

1. Αληθεύει ότι έχει επανυπολογισθεί το 10% του πλήθους των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων και αν ναι για πόσες ακριβώς; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του δείγματος στο οποίο έγινε ο επανυπολογισμός (ύψος καταβαλλόμενης σύνταξης, ύψος συντάξιμων αποδοχών, ταμείο, χρόνος συνταξιοδότησης); Παρακαλούμε να μας δοθούν τα ακριβή χαρακτηριστικά του δείγματος που χρησιμοποιήθηκε.

2. Με ποιο τρόπο έγινε ο επανυπολογισμός και ποιος τύπος χρησιμοποιήθηκε;

3. Σε ποιο ύψος ανέρχεται η προσωπική διαφορά στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις ανά ταμείο και ανά 100 ευρώ καταβαλλόμενης σύνταξης;

4. Πότε θα ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των συντάξεων;

5. Ποια είναι η εκτίμηση του Υπουργείου για το συνολικό ύψος της προσωπικής διαφοράς”.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.