Quantcast
Νέες ταυτότητες: Από Δεκέμβριο ο προσωπικός αριθμός - Οι διευκρινίσεις Παπαστεργίου - enikonomia.gr
share

Νέες ταυτότητες: Από Δεκέμβριο ο προσωπικός αριθμός – Οι διευκρινίσεις Παπαστεργίου

δημοσιεύτηκε:

Από τον Δεκέμβριο και μετά οι πολίτες θα έχουν στην ταυτότητά τους τον προσωπικό τους αριθμό, όπως είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου μιλώντας στην ΕΡΤ. Ο αριθμός αυτός θα μας απαλλάξει από περιστατικά που όλοι έχουμε ζήσει, όπως η ανάγκη αλλαγής ή η απώλεια ταυτότητας, συμπλήρωσε ο κ. Παπαστεργίου και εξήγησε και τον λόγο για τον οποίο πρέπει οι πολίτες να πάρουν τη νέα ταυτότητα.

«Υπήρχε μία μεγάλη αναγκαιότητα αλλαγής των ταυτοτήτων σε σχέση με υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η Ελλάδα το προηγούμενο διάστημα με την Ευρώπη αλλά και με την βίζα. Άρα έπρεπε γρήγορα να πάμε σε νέες ταυτότητες  γιατί υπήρχε κίνδυνος να τεθούμε εκτός τέτοιων προγραμμάτων» τόνισε και πρόσθεσε πως αυτός  αριθμός έχει νομοθετηθεί εδώ και περίπου 2 χρόνια και θα είναι ο ΑΦΜ συν άλλα τρία αριθμητικά στοιχεία.

Ο κ. Παπαστεργίου ρωτήθηκε αν κάποιος που θα έχει βγάλει νέα ταυτότητα τον Νοέμβριο θα πρέπει να ξαναβγάλει τον Δεκέμβριο. Απάντησε κατηγορηματικά πως αυτό δεν θα συμβεί. «Δεν θα χρειαστεί να ξαναβγάλει. Αλλά θα χρειαστεί να περάσει κάποια στιγμή από την αστυνομία για να τυπωθεί πάνω ο προσωπικός αριθμός στο πίσω μέρος σε σημείο που έχει αφεθεί κενό. Αν παρόλα αυτά έχουμε χάσει ταυτότητά μας και είναι ανάγκη να τη βγάλουμε σήμερα,  τότε προφανώς και θα μπούμε στο id.gov.gr και θα κλείσουμε το ραντεβού μας».

Σημείωσε δε πως ο αριθμός στη νέα ταυτότητα δεν θα είναι ίδιος με αυτόν που ήδη έχουν οι πολίτες και εξήγησε και τον λόγο για τον οποίο συμβαίνει αυτό.  «Ο αριθμός ταυτότητας είναι αριθμός εγγράφου, είναι αριθμός πρωτοκόλλου στις ταυτότητες που έχουμε, συνεπώς ένας καινούριος αριθμός.  Αυτό όμως το οποίο διασφαλίζει πλέον ότι δεν θα ταλαιπωρηθούμε, είναι ο προσωπικός αριθμός. Και πλέον και μόνο με αυτόν τον αριθμό θα μπορούμε οπουδήποτε να εξυπηρετηθούμε».

Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε εάν θα πρέπει κάποιος να επισκεφτεί τράπεζες, καταστήματα κινητής τηλεφωνίας ή όπου χρησιμοποιεί την ταυτότητα προκειμένου να ενημερώσει ότι έχει νέο αριθμό και να επικαιροποιήσει τα στοιχεία  του. «Δεν θα χρειαστεί να το κάνει. Γιατί ήδη στο υπουργείο και την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών συστημάτων δουλεύουμε όλα αυτά τα συστήματα τα οποία σε λιγότερα από 2 μήνες θα μας δώσουν τη δυνατότητα με τον προσωπικό αριθμό να τα ενοποιήσουμε όλα».

Θα ενημερωθούν αυτόματα όλες οι βάσεις που έχουμε δώσει τα στοιχεία μας όταν πλέον θα έχουμε και τον προσωπικό μας αριθμό, είπε μεταξύ άλλων και διευκρίνισε πως μπορεί κανείς να βγάλει φωτογραφία είτε στο αστυνομικό τμήμα, είτε σε φωτογραφείο είτε στην εφαρμογή myphoto.

«Yπάρχει μια εφαρμογή την οποία αναπτύξαμε μαζί με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το myphoto. Οπότε ο πολίτης μπορεί να πάει σε έναν πιστοποιημένο φωτογράφο, να βγάλει τη φωτογραφία, ο φωτογράφος να την ανεβάσει στο myphoto με έναν μοναδικό αριθμό. Και θα πάμε όταν κλείσουμε το ραντεβού μας στο αστυνομικό τμήμα και θα αναζητηθεί  η φωτογραφία που τραβήχτηκε έξω από τον μοναδικό αριθμό ή μπορεί και να την βγάλει κατευθείαν στο αστυνομικό τμήμα» επεσήμανε.

“Πολύ ασφαλής η νέα ταυτότητα”

Μίλησε δε και για την  νέα ταυτότητα. « Δεν θα πρέπει να βιαστούμε να πάμε αύριο το πρωί να όλοι βγάλουμε νέα ταυτότητα εκτός αν υπάρχει μεγάλη ανάγκη. Η νέα ταυτότητα είναι μία πολύ ασφαλής ταυτότητα, είναι μία δουλειά που επιμελήθηκε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τη δική μας συνδρομή στο κομμάτι των ραντεβού. Και πλέον θεωρώ ότι κλείνει μία τρύπα που υπήρχε πάρα πολλά χρόνια.  Η ταυτότητα που έχουμε σήμερα είναι από το ’60 στο θέμα της ασφάλειας. Το επόμενο βήμα είναι ότι θα μας ανοίξει πύλες στην ψηφιακή διακυβέρνηση έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούμαστε κάθε φορά που χάνουμε την ταυτότητά μας »  ανέφερε.

Και ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει κανένα θέμα το έχουν πει και οι πιο ειδικοί σε σχέση με το θρησκευτικό αίσθημα του καθενός μας. Η ταυτότητα δεν έχει καμία σχέση με το τι πιστεύουμε. Έχει σχέση μόνο με το πόσο ασφαλείς νιώθουμε στο κράτος μας και πώς μπορεί η ταυτότητα αυτή να μην πλαστογραφηθεί».

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.