Quantcast
ΑΑΔΕ: Σήμερα η πρεμιέρα του εισπρακτικού κέντρου στην Αττική - Ποιοι μπαίνουν στο μικροσκόπιο - enikonomia.gr
share

ΑΑΔΕ: Σήμερα η πρεμιέρα του εισπρακτικού κέντρου στην Αττική – Ποιοι μπαίνουν στο μικροσκόπιο

δημοσιεύτηκε:

Σήμερα κάνει πρεμιέρα το εισπρακτικό κέντρο της ΑΑΔΕ στην Αττική, το (ΚΕΒΕΙΣ). Οι αρμοδιότητες των Τμημάτων Εσόδων και Δικαστικού & Νομικής Υποστήριξης των ΔΟΥ ΙΖ’ Αθηνών, Γλυφάδας, ΙΒ’ Αθηνών και Ελευσίνας μεταφέρονται στο νέο κέντρο. Συνεπώς οι φορολογούμενοι που υπάγονται σε αυτές τις ΔΟΥ θα εξυπηρετούνται  από σήμερα Δευτέρα 25 Σεπτέμβριο 2023  για τα συγκεκριμένα τμήματα:

  • ψηφιακά, στις εφαρμογές, “τα Αιτήματά μου” και “τα Ραντεβού μου”, από το ΚΕΒΕΙΣ Αττικής,
  • τηλεφωνικά, από το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΚΕΦ), στο +30 213 162 1000, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 7:30 έως 17:00.

Επισημαίνεται ότι οι εφαρμογές “τα Αιτήματά μου” και “τα Ραντεβού μου” για τα ανωτέρω τμήματα των τεσσάρων ΔΟΥ δεν είναι διαθέσιμες από την Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2023. Η σταδιακή μεταφορά και ενσωμάτωση στο ΚΕΒΕΙΣ Αττικής των παραπάνω αρμοδιοτήτων και των υπόλοιπων ΔΟΥ του νομού Αττικής, θα  γίνει ως εξής:

⦁ Από  τις 23 Οκτωβρίου 2023: ΔΟΥ Περιστερίου, Ε’ Πειραιά, Νίκαιας, ΙΓ’ Αθηνών και Αιγάλεω

⦁ Από  τις 30 Οκτωβρίου 2023: ΔΟΥ Ηλιούπολης, Καλλιθέας, Α’ Πειραιά, Αγίων Αναργύρων και Νέας Ιωνίας

⦁ Από τις  6 Νοεμβρίου 2023: ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού και Εναλλακτικής Φορολόγησης Φορολογικών Κατοίκων Ημεδαπής, ΦΑΕ Αθηνών, Πλοίων, Κορωπίου, Παλλήνης και Χολαργού

⦁ Από τις 13 Νοεμβρίου 2023: ΔΟΥ Α’ Αθηνών, Δ’ Αθηνών, ΦΑΕ Πειραιά, Αμαρουσίου, Κηφισιάς και Ψυχικού.

Πώς θα λειτουργήσει το νέο εισπρακτικό κέντρο Aττικής

Οι αρμοδιότητες του νέου εισπρακτικού κέντρου της Αττικής θα έχει σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ τις παρακάτω αρμοδιότητες:

  • Θα επιβάλλονται αναγκαστικά, διασφαλιστικά και λοιπά μέτρα από το δημόσιο για την αποπληρωμή των «κόκκινων χρεών».
  • Θα ελέγχει, θα επαληθεύει και θα διασταυρώνει στοιχεία φορολογουμένων.
  • Θα κατηγοριοποιεί τους οφειλέτες με βάση το ύψος του χρέους τους και θα εντοπίζει ανά γεωγραφική περιοχή με τη χρήση νέων ψηφιακών εργαλείων με στίγμα για τα φυσικά πρόσωπα και τους επαγγελματίες που αλλάζουν συχνά διεύθυνση κατοικίας, εργασίας ή επαγγελματική δραστηριότητα.
  • Θα παρακολουθεί αυτόματα την πορεία και την εξέλιξη της «κόκκινης οφειλής».
  • Θα λαμβάνει και θα επεξεργάζεται αιτήματα για τη χορήγηση στοιχείων και πληροφοριών από φορολογουμένους, υπηρεσίες της ΑΑΔΕ ή τρίτους.
  • Θα ελέγχει και θα συντάσσει εκθέσεις χαρακτηρισμού οφειλών αρμοδιότητας της Διεύθυνσης ως ανεπίδεκτων είσπραξης.
  • Θα εισπράττει τα δημόσια έσοδα.
  • Θα βεβαιώνει ή θα καταχωρεί τα στοιχεία των νόμιμων τίτλων στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων, θα καταχωρεί τις εισπράξεις , τις επιστροφές και τις διαγραφές, θα τηρεί τα λοιπά βιβλία του Τμήματος Εσόδων, θα τακτοποιεί τις υπερ-εισπράξεις και θα τηρεί την λογιστική.
  • Θα διαχειρίζεται και θα παρακολουθεί τη διαδικασία των εισπράξεων που γίνονται μέσω των φορέων είσπραξης.
  • Θα διαχειρίζεται και θα παρακολουθεί τη διαδικασία των επιστροφών φόρου.
  • Θα επιδιώκει την είσπραξη οφειλών που διεπάγονται από ειδικές  διατάξεις λόγω υπαγωγής σε διαδικασία  αφερεγγυότητας, όπως πτώχευση ή προπτωχευτικές διαδικασίες ή δικαστική  διαδικασία ρύθμισης χρεών υπερχρεωμένων  φυσικών προσώπων, υπαγωγής σε καθεστώς εκκαθάρισης ή δικαστικής εκκαθάρισης  κληρονομιάς καθώς και οφειλών σχολαζουσών  κληρονομιών.

Ποιοι απειλούνται με αυτόματες κατασχέσεις

Ο στόχος της λειτουργίας του κέντρου αυτού είναι να πάρει στις πλάτες του όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη και θα  εστιάσει πρώτα στους μεγάλους οφειλέτες δηλαδή αυτούς που έχουν χρέη πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ. Επίσης οι ελεγκτές του κέντρου θα εστιάσουν και σε όσους δεν εκμεταλλεύτηκαν την πρόσφατη ευκαιρία για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών τους. Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ,  συνολικά 4.180.000 φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα έχουν “ανοιχτούς “λογαριασμούς  με την Εφορία. Από τον αριθμό αυτόν 2.000.000 απειλούνται με κατασχέσεις  ενώ σε  1.455.216 έχουν ήδη επιβληθεί  αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (πλειστηριασμοί, κατάσχεση κινητών και  ακινήτων, δεσμεύσεις  τραπεζικών λογαριασμών  κλπ).

Αυτόματες κατασχέσεις με ψηφιακό φάκελο 

Σημειώνεται δε πως 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι απειλούνται με αυτόματες κατασχέσεις από την ΑΑΔΕ.  Και ο  εισπρακτικός μηχανισμός θα έχει πρόσβαση σε κάθε ΑΦΜ σε όλα τα δεδομένα που αντλούνται από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ: το Taxis, το Taxisnet, το ICISnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους (Κτηματολόγιο, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφους, Χρηματιστήριο, Εργάνη, ΓΕΜΗ κ.ά.). Επίσης επισημαίνεται πως τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που μπορούν να ληφθούν ή έχουν ληφθεί για τη διασφάλιση της είσπραξης των χρεών του φορολογούμενου θα παρατίθενται στον ψηφιακό φάκελο του οφειλέτη. Πέραν του οφειλέτη θα παρακολουθούνται και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι με την οφειλή (συνυπόχρεοι, εγγυητές, νόμιμοι εκπρόσωποι, συσχετιζόμενες επιχειρήσεις, διασυνδεδεμένοι όμιλοι, όπως και οι απορροφήσεις-συγχωνεύσεις).

Τα τελευταία στοιχεία  της ΑΑΔΕ  για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Πάντως τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ έδειξαν πως οι φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 300.000 ήταν 20.943 ευρώ στο τέλος του 2022. Το συνολικό ποσό των χρεών ανέρχονταν σε 96,86  δισ. ευρώ και κάλυπτε το 85,1% του συνόλου  των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.