Quantcast
Σταϊκούρας: Έχουν κατανεμηθεί πόροι 50 εκατομμυρίων στην Θεσσαλία - Έχουμε ανοιχτά μέτωπα - enikonomia.gr
share

Σταϊκούρας: Έχουν κατανεμηθεί πόροι 50 εκατομμυρίων στην Θεσσαλία – Έχουμε ανοιχτά μέτωπα

δημοσιεύτηκε:

«Έχουμε ακόμα ανοικτά μέτωπα στην Θεσσαλία και στην ευρύτερη περιοχή και έχουμε και νέες προκλήσεις μέσα στην εβδομάδα, τις οποίες θα πρέπει να διαχειριστούμε με έγκαιρο και σωστό τρόπο, όπως πράττει η ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο συνέδριο για την περιφερειακή ανάπτυξη, «Olympia Forum IV», που διοργανώνουν το οικονομικό φόρουμ των Δελφών και η εφημερίδα «Πατρίς», στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, στην Αρχαία Ολυμπία.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε ότι «σήμερα είχα την δυνατότητα να επισκεφτώ κάποιες από τις πληγείσες περιοχές και διαπίστωσα ότι γίνονται αρκετά τεχνικά έργα σε δρόμους και σε γέφυρες, έργα τα οποία γίνονται με χρηματοδότηση της ελληνικής Πολιτείας προς τις περιφέρειες και κυρίως προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά και προς τους δήμους πληγεισών περιοχών».  Όπως πρόσθεσε, «ήδη έχουν κατανεμηθεί πόροι ύψους περίπου 50 εκατ. ευρώ και σήμερα το πρωί είδα να γίνονται έργα, είδα ουσιαστικά να γίνεται μία αποκατάσταση της καθημερινότητας του πολίτη, αλλά και κάποιες εργασίες εν όψει δύσκολων καταστάσεων που εκτιμάται ότι θα έχουμε τα επόμενα 24ωρα».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «όσον αφορά για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας στην Θεσσαλία, θα κινηθούμε σε δύο παράλληλες κατευθύνσεις» και συνέχισε:  «Η πρώτη κατεύθυνση ουσιαστικά οριοθετήθηκε από τον πρωθυπουργό την προηγούμενη εβδομάδα, δηλαδή θα έχουμε έναν φορέα, ο οποίος υπό την επίβλεψη του υπουργείου Υποδομών, αλλά και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα πρέπει να κάνει μία ορθολογική και ολιστική προσέγγιση των προκλήσεων, κυρίως στα ύδατα, που αντιμετωπίζει η περιοχή. Που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουμε ανθεκτικές υποδομές, συνεκτιμώντας όμως τις προκλήσεις που έχει μία περιοχή.

Η δεύτερη κατεύθυνση, συμπληρωματική συνυφασμένη, αλλά και διακριτή, είναι η δυνατότητα που δίνεται πλέον μέσα από το νομοθετικό πλαίσιο στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μετά από εισήγηση του αρμόδιου υπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο, να μπορεί να εκτελέσει, γρήγορα, έργα, έργα ακόμα και αυτά που δεν είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υποδομών, με χρηματοδότηση, κατ΄ αρχάς από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν ξεκινήσει και έχουν γίνει αρκετές αυτοψίες από τους μηχανικούς του υπουργείου, καθώς και από φορείς του υπουργείου, σε περιουσιακά στοιχεία με τα οποία έχουν εμπλοκή, όπως ο ΟΣΕ και η ΕΡΓΟΣΕ στο σιδηροδρομικό δίκτυο, σε σχολεία και σε άλλα δημόσια κτίρια».

Η κατανομή των πόρων

Γίνεται συνεπώς, είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, «η αποτίμηση της κατάστασης, έτσι ώστε μετά να κάνουμε την κατανομή των πόρων». Όπως σημείωσε, «είναι μία δυναμική διαδικασία, η οποία εξελίσσεται. Ήδη γίνεται αποκατάσταση της προσβασιμότητας στα χωριά και αυτό και θα συμπληρωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα».

«Με σχετική ασφάλεια μπορώ να πω», συνέχισε, «ότι από αυτά τα 600 εκατ. ευρώ, τα 187 εκατ. ευρώ είναι για έργα αποκατάστασης των σοβαρότατων ζημιών που έχει υποστεί το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας σε μία μεγάλη έκταση, που έχει να κάνει και με επιδομές και με υποδομές και με γέφυρες στο σιδηροδρομικό δίκτυο και με σιδηροδρομικούς σταθμούς και δυστυχώς ακόμα και με συστήματα τηλεδιοίκησης και ηλεκτροκίνησης που πρόσφατα παραδόθηκαν στην ελληνική Πολιτεία πιστοποιημένα από τη ρυθμιστική αρχή σιδηροδρόμων».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.