Quantcast
Οι γάμοι «επιστρέφουν» και οι νεόνυμφοι κάνουν… ουρές στα δημαρχεία – Χρονιά ρεκόρ αναμένεται να είναι η φετινή - enikonomia.gr
share

Οι γάμοι «επιστρέφουν» και οι νεόνυμφοι κάνουν… ουρές στα δημαρχεία – Χρονιά ρεκόρ αναμένεται να είναι η φετινή

δημοσιεύτηκε:

Οι γάμοι «επιστρέφουν» και μάλιστα οι πολιτικοί είναι περισσότεροι έναντι των θρησκευτικών. Οι δυσκολίες του κορονοϊού πέρασαν και πλέον τα ζευγάρια ανεβαίνουν κατά δεκάδες τα σκαλιά, όχι μόνο της εκκλησίας αλλά και του δημαρχείου.

Έπειτα από δύο χρόνια γαμήλιας… ξηρασίας και αναβολών, έχει ήδη αρχίσει η σεζόν των τελετών, θρησκευτικών και πολιτικών. Ο φόβος του κορονοϊού, ο μικρός αριθμός ατόμων που θα μπορούσαν να παραστούν στο μυστήριο καθώς και οι περιορισμοί στις γαμήλιες δεξιώσεις έκαναν πολλά ζευγάρια να πουν το «όχι» μετά το πολυπόθητο «ναι» και να πάρουν μια μικρή αναβολή, ώσπου οι υγειονομικές συνθήκες και η ειδική επιστημονική επιτροπή των λοιμωξιολόγων δώσουν τελικά το «πράσινο φως» για γάμους με όσο το δυνατόν μικρότερο ρίσκο.

Αυτή η αναβολή στα σχέδια των ζευγαριών, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», αποτυπώνεται και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ενώ λοιπόν το 2019 ο συνολικός αριθμός γάμων που πραγματοποιήθηκαν ήταν 47.137, το 2020 οι γάμοι που τελέστηκαν έφτασαν τους 31.475, ο χαμηλότερος αριθμός από το 2009.

Μάλιστα, παρατηρείται το φαινόμενο οι πολιτικοί γάμοι να είναι σαφώς περισσότεροι από τους θρησκευτικούς (19.540 έναντι 11.935) όταν όλα τα προηγούμενα χρόνια πολιτικοί και θρησκευτικοί γάμοι ήταν σχεδόν ίσοι αριθμητικά. Για τους ειδικούς αυτή η μείωση οφείλεται κυρίως στην πανδημία.

γάμος

 

Χρονιά – ρεκόρ η φετινή – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Η φετινή χρονιά πάντως φαίνεται πως θα σημειώσει ρεκόρ τέλεσης γάμων. Ήδη σε πολλά δημαρχεία της χώρας, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι δεν προλαβαίνουν να δίνουν τις… ευχές τους στα νιόπαντρα ζευγάρια.

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αντίστοιχης δημοτικής υπηρεσίας, από τις αρχές του έτους έως σήμερα έχουν εκδοθεί 718 άδειες πολιτικού γάμου και έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα 105 τελετές. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλο το 2021 οι πολιτικοί γάμοι που έγιναν στην πλατεία Κοτζιά, ήταν 293, ενώ πέρυσι εκδόθηκαν 2.001 άδειες πολιτικού γάμοι.

Στη Θεσσαλονίκη έως τις 15 Μαΐου είχαν τελεστεί 235 πολιτικοί γάμοι και σύμφωνα με εκτιμήσεις έως το τέλος του έτους ο συνολικός αριθμός θα ξεπεράσει κατά πολύ τους 600.

Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.