Quantcast
Π. Καμμένος «στον ενικό»: Δεν θα υπάρχουν κοινές περιπολίες - enikonomia.gr
share

Π. Καμμένος «στον ενικό»: Δεν θα υπάρχουν κοινές περιπολίες

δημοσιεύτηκε:

Το παρασκήνιο της εμπλοκής του ΝΑΤΟ σε περιπολίες στο Αιγαίο, ο σκοπός της επιχείρησης και το σχέδιο των περιπολιών, το επεισόδιο με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος στο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν αλλά και η τραγωδία με το ελικόπτερο στην Κίναρο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, «στον ενικό» και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο Πάνος Καμμένος δήλωσε πως θεωρεί δεδομένο ότι «θα κλείσουν τα σύνορά τους κάποιες γειτονικές χώρες», προσθέτοντας πως «αν δεν παίρναμε το μέτρο που πήραμε με το ΝΑΤΟ, θα κινδυνεύαμε να έχουμε τεράστια ροή από την μεριά της Τουρκίας».

«Δεν θα υπάρχουν κοινές περιπολίες», ξεκαθάρισε ο υπουργός Άμυνας και επικαλέστηκε την δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. «Τα ελληνικά πλοία και τα ελληνικά αεροσκάφη θα επιχειρούν εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τα τουρκικά πλοία και τα τουρκικά αεροσκάφη εντός τουρκικών χωρικών υδάτων. Αυτή ήταν η πρώτη προϋπόθεση που έθεσε η Ελλάδα», τόνισε.

Για τη διαφορά των 6 και των 10 ναυτικών μιλίων στον εναέριο χώρο, ο κ. Καμμένος τόνισε ότι η δύναμη θα επιχειρεί ανατολικά των ελληνικών νησιών και στα παράλια της Μικράς Ασίας, όπου δεν υπάρχει κανένα σημείο στο οποίο να υπάρχει αμφισβήτηση από μέρους του ΝΑΤΟ. «Εάν μου λέγατε ότι οι επιχειρήσεις θα γίνονταν στη Σκύρο ή στην Αμοργό, τότε θα μπορούσε να υπάρχει θέμα», σημείωσε και τόνισε πως μπορεί οι Τούρκοι να θεωρούν ότι υπάρχουν γκρίζες ζώνες, ωστόσο έχουν περιοριστεί στα δικά τους ύδατα.

Σε ερώτηση σχετικά με το νόταμ από την πλευρά της Τουρκίας όταν ο ίδιος μετέβη με ελικόπτερο στα Ίμια για να αποτίσει φόρο τιμής στους νεκρούς, ο Πάνος Καμμένος δήλωσε: «Η μέση γραμμή των συνόρων τα Ίμια τα βάζει σε καθαρά ελληνικά ύδατα. Δεν έχει δικαίωμα ο Τούρκος να επιχειρεί στα Ίμια», σημειώνοντας πως οι Τούρκοι θα συνεχίσουν να προκαλούν και η ελληνική πλευρά να απαντά. Ακόμη, είπε πως η ΝΑΤΟϊκή δύναμη δρα υπό την διοίκηση όλων των μελών και υπάρχει μόνιμος Έλληνας αξιωματούχος ο οποίος μπορεί να θέσει βέτο σε οποιοδήποτε μέρος της επιχείρησης.

Μιλώντας για τον σκοπό της επιχείρησης, τόνισε ότι είναι η επιτήρηση, η επίβλεψη και η αναφορά από τα πλοία του ΝΑΤΟ για τις προσπάθειες μετακίνησης μεταναστών από τα παράλια της Μικράς Ασίας προς το Αιγαίο. «Το ΝΑΤΟϊκό πλοίο θα ενημερώνει την τουρκική ακτοφυλακή, την ελληνική πλευρά και την Frontex. Σκοπός είναι να πάει η τουρκική ακτοφυλακή υπό την επιτήρηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και να σταματήσει την βάρκα πριν ξεκινήσει». Ακόμη, ο υπουργός Άμυνας δήλωσε πως σε περίπτωση διάσωσης ανθρώπων, θα πηγαίνουν πίσω στην Τουρκία, με ευθύνη πρώτα από όλα της τουρκικής ακτοφυλακής και την επιτήρηση του ΝΑΤΟ.

Ο Πάνος Καμμένος, αναφερόμενος στο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν και το γεγονός ότι το πρωθυπουργικό αεροσκάφος δεν προχώρησε σε ανεφοδιασμό στη Ρόδο, τόνισε πως ο πρωθυπουργός απέρριψε την πρόταση της Τουρκίας για ανεφοδιασμό του αεροσκάφους στο Μπόντρουμ για την μετάβασή του στο Ιράν και έδωσε εντολή για κατάρτιση νέου σχεδίου πτήσης, που δεν περιέλαβε τελικά την Τουρκία.

«Στις 6 Φεβρουαρίου του 2016, γίνεται αίτημα για διπλωματική άδεια προς τις τουρκικές αρχές από το ΥΠΕΞ για υπερπτήση του αεροσκάφους του πρωθυπουργού που θεωρείται πολεμικό αεροσκάφος πάνω από την Τουρκία με ανεφοδιασμό στη Ρόδο» τόνισε ο κ. Καμμένος και συνέχισε: «Η απάντηση από την Τουρκία ήταν ότι σας επιτρέπουμε υπερπτήση πάνω από την Τουρκία με προϋπόθεση ότι το αεροσκάφος θα ανεφοδιαστεί στο Μπόντρουμ, διότι θεωρούν τη Ρόδο αποστρατικοποιημένη ζώνη. Η απάντηση του Πρωθυπουργού μέσω του ΥΠΕΞ ήταν ότι δεν δεχόμαστε και δεν αναγνωρίζουμε το αίτημα σας για ανεφοδιασμό στο Μπόντρουμ».

Μιλώντας για τον χρονικό ορίζοντα της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ο κ. Καμμένος δήλωσε πως «η συμφωνία θα φτάσει στο τέλος της όταν θα σταματήσει να υπάρχει πιθανότητα ροής πληθυσμού από την μεριά της Τουρκίας προς την Ευρώπη, όταν θα δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες για να μπορέσουν να γυρίσουν αυτοί οι άνθρωποι στα σπίτια τους».

Σε ερώτηση για την τραγωδία με το ελικόπτερο στην Κίναρο και τον θάνατο τριών αξιωματικών, ο υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι τη στιγμή της πτώσης στην περιοχή υπήρχαν μόνο ελληνικά πλοία, ενώ σημείωσε ότι δεν θα μπορούσε να γίνει παρεμβολή στα όργανα του μοιραίου ελικοπτέρου, καθώς ήταν παλιάς τεχνολογίας. «Η εντολή είναι να γίνει πλήρης και ενδελεχής έρευνα», είπε ο κ. Καμμένος.

«Από την πρώτη στιγμή είχα θέση συγκεκριμένη σε σχέση με τα hot spots στα νησιά. Ήμουν αρνητικός και για τον λόγο αυτό δώσαμε τη λύση των πλοίων», δήλωσε ο Πάνος Καμμένος, ωστόσο είπε πως στη συνέχεια οι ροές ήταν πολύ μεγάλες, γεγονός που κατέστησε επιβεβλημένη τη δημιουργία των hot spots. Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων έκανε γνωστό ότι γίνονται προσπάθειες ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση για την δημιουργία δύο πλωτών hot spots.

Για τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στην εκπλήρωση της υποχρέωσης της χώρας σχετικά με τα hot spots, ο Πάνος Καμμένος τόνισε πως ο Γιάννης Μουζάλας δεν είχε τα μέσα, τους υπαλλήλους και τις υποδομές ώστε να προχωρήσει τις απαραίτητες διαδικασίες, παρά το γεγονός ότι υπήρχε η πολιτική βούληση.

Μιλώντας για την σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Άμυνας δήλωσε πως «δεν είναι απλώς φιλική. Είναι μία πολύ βαθιά σχέση δύο ανθρώπων που πιστεύω ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα σε ένα σάπιο πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης. Τον εμπιστεύομαι απόλυτα και με εμπιστεύεται απόλυτα».

Σε ό,τι αφορά τις τηλεοπτικές άδειες και την διαδικασία του διαγωνισμού ο Πάνος Κάμμενος ανέφερε ότι είναι σύμφωνος με τον αριθμό τον τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών και ότι «τα κανάλια πρέπει να μην υπάρχουν προκειμένου να εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα πέραν της επιβίωσης τους» και πρόσθεσε: «Ευπρόσδεκτοι θα είναι πρώτα από όλα όσοι μπορούν να αποδείξουν ότι αυτά τα κανάλια θα λειτουργούν με κανόνες επιχειρηματικούς και κανόνες της ενημέρωσης που θα ακολουθούν την δεοντολογία».

Ο Χριστόφορος Γιαλλουρίδης, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, αναφερόμενος στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, δήλωσε ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και σημείωσε ότι η γειτονική χώρα δεν επιδιώκει να βρίσκεται το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο αλλά στη Συρία. «Το πρόβλημα της Τουρκίας είναι η Συρία και οι Κούρδοι. Εάν ήθελε θα μπορούσε να κρατήσει τους πρόσφυγες εκεί. Το τουρκικό παρακράτος και οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες δουλεύουν με τους δουλεμπόρους», είπε.

Ο κ. Γιαλλουρίδης τόνισε ότι η Τουρκία είναι ένας κακός γείτονας και πως ό,τι κάνει είναι για να ενισχύσει τη θέση της και να υποβαθμίσει την Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι θα έπρεπε η ελληνική πλευρά να επιμείνει στο θέμα της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.

Δείτε το πρώτο μέρος της εκπομπής:

Δείτε το Β’ μέρος της εκπομπής:

Δείτε το Γ’ μέρος της εκπομπής:

Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.