Quantcast
Παρακολουθήσεις: Στη Βουλή η αντιπαράθεση - Η γραμμή ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ - enikonomia.gr
share

Παρακολουθήσεις: Στη Βουλή η αντιπαράθεση – Η γραμμή ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

δημοσιεύτηκε:

Σε πολιτικό πόκερ διαρκείας για τρεις, τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ θα εξελιχθούν οι διεργασίες και οι αντιπαραθέσεις εντός και εκτός Βουλής, με επίκεντρο τις παρακολουθήσεις.

Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που έχει προκαλέσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και προγραμματίζεται για τα τέλη της εβδομάδας -πιθανότατα την Παρασκευή- ήδη πυροδοτεί το κλίμα, με δεδομένο ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και “πρωταγωνιστής” της υπόθεσης Νίκος Ανδρουλάκης δεν μπορεί να παραστεί. Η Χαριλάου Τρικούπη ρίχνει τα βέλη της στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι ουσιαστικά διευκολύνει τον πρωθυπουργό να διευρύνει το πλαίσιο της αντιπαράθεσης πέραν της “επισύνδεσης” στο τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλα πεδία, με αιχμές: πρώτον την περαιτέρω θωράκιση και τον αυστηρότερο έλεγχο της ΕΥΠ.  Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, την περασμένη βδομάδα υπήρξαν επαφές κορυφαίου υπουργού με το Λονδίνο ώστε να εξεταστούν οι κανόνες που ακολουθεί η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών. Ανάλογες συζητήσεις επί των διεθνών πρακτικών θα γίνουν και τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Στόχος, ο κ. Μητσοτάκης να φέρει  στον δημόσιο διάλογο μέσω της συζήτησης στη Βουλή μια δέσμη μέτρων που θα λύνει την δύσκολη εξίσωση της διασφάλισης της αποτελεσματικότητας της ΕΥΠ και της αναγκαίας ενίσχυσης των “φίλτρων” πριν από την άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας. Δεύτερον, ο κ. Μητσοτάκης θα αναδείξει προβληματικές πτυχές στον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, θα θέσει το ερώτημα γιατί επί ΣΥΡΙΖΑ καταργήθηκε η ρύθμιση που απαιτούσε την υπογραφή δύο εισαγγελέων για την έναρξη της παρακολούθησης, ενώ θα ζητήσει εξηγήσεις για τις καταγγελίες του ΚΚΕ, καθώς και των κύριων Βαρουφάκη και Λαφαζάνη.

Η προ ημερησίας στη Βουλή θα είναι μία ιδιαίτερα σκληρή, αλλά ολιγόωρη μάχη. Ο πραγματικός “πόλεμος” θα εξελιχθεί στα μέτωπα της εξεταστικής επιτροπής που θα συγκροτηθεί για την υπόθεση, καθώς και στην επιτροπή Θεσμών. Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής της Κυριακής, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την σύσταση εξεταστικής ήταν έτοιμη από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας και αναμενόταν το “πράσινο φως” από τον κ.Ανδρουλάκη. Μάλιστα έχουν υποβληθεί εισηγήσεις στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να κατατεθεί στην Βουλή το πρωί της Δευτέρας με την επανέναρξη των εργασιών της. Η Χαριλάου Τρικούπη θα ζητάει την διερεύνηση των νόμιμων επισυνδέσεων που έχουν πραγματοποιηθεί, αλλά και να αναζητηθεί εάν και από ποιους χρησιμοποιείται εντός της ελληνικής επικράτειας το παράνομο λογισμικό Predator.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να στηριχθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και θα συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους. Το ερώτημα είναι η στάση που θα τηρήσει Νέα Δημοκρατία, η οποία επιθυμεί η έρευνα της εξεταστικής να επεκταθεί σε βάθος δεκαετίας. Κάποιες συζητήσεις εντός του Μαξίμου για συγκρότηση και δεύτερης “παράλληλης” εξεταστικής με πρωτοβουλία της κυβέρνησης τερματίστηκαν άμεσα γιατί εκτιμήθηκε πως θα οδηγούσαν σε ευτελισμό του θεσμού. Έτσι από την πλευρά της ΝΔ θα ασκηθεί πολιτική πίεση για την διεύρυνση του αντικειμένου της επιτροπής.

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες το ΠΑΣΟΚ θα αποδεχθεί την διεύρυνση του χρόνου έρευνας της εξεταστικής μόνο εάν προκύψουν συγκεκριμένα στοιχεία. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι καθώς η Νέα Δημοκρατία θα έχει την πλειοψηφία στην εξεταστική μπορεί με βάση τον κανονισμό της Βουλής να αλλάξει μονομερώς την ατζέντα των ερευνών. Ωστόσο μία τέτοια κίνηση εμπεριέχει τον κίνδυνο η κυβέρνηση να καταγγελθεί για καταστρατήγηση του πνεύματος του Συντάγματος που επιτρέπει στην αντιπολίτευση με 120 ψήφους να δρομολογεί εξεταστική. Η δεύτερη κόντρα στο ζήτημα των παρακολουθήσεων θα πραγματοποιηθεί με φόντο την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Η επιτροπή θα συνεδριάσει έτσι κι αλλιώς μέσα στην εβδομάδα, καθώς με βάση την πρόσφατη πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα κληθεί για ακρόαση ο νέος διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης. Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να επιμείνει να ακολουθήσουν κι άλλες συνεδριάσεις προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τον λόγο παρακολούθηση του κ.Ανδρουλάκη και να εξεταστούν άλλοι κρίσιμοι μάρτυρες όπως ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων καθώς και ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος. Πάντως με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν πρέπει να θεωρείται πιθανό να συζητηθούν οι λόγοι εθνικής ασφάλειας που οδήγησαν στην παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη σε ένα πολυπρόσωπο όργανο όπως η επιτροπή Θεσμών, ενώ η θέση της ΝΔ είναι οι μάρτυρες να κληθούν στην εξεταστική επιτροπή που ούτως ή άλλως θα συγκροτηθεί.

Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.