Quantcast
Πελώνη: Σταθεροποιείται η κατάσταση στη Μύκονο - Τι είπε για το ενδεχόμενο μέτρων σε άλλα νησιά - enikonomia.gr
share

Πελώνη: Σταθεροποιείται η κατάσταση στη Μύκονο – Τι είπε για το ενδεχόμενο μέτρων σε άλλα νησιά

δημοσιεύτηκε:

“Καμπανάκι” έκρουσε η Αριστοτελία Πελώνη για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα λέγοντας ότι “επιβάλλει αυξημένη επαγρύπνηση”. Όπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, “τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μείωση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων. Παρ’ όλα αυτά η σταδιακή επικράτηση της μετάλλαξης «Δέλτα» δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Οφείλουμε όλοι να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας -μάσκες, αποστάσεις, ατομική υγιεινή- αλλά και να εφαρμόζουμε τα πρωτόκολλα στους χώρους εργασίας και ιδίως στους χώρους διασκέδασης. Πάνω από όλα οφείλουμε να αξιοποιήσουμε το εργαλείο του εμβολιασμού, ώστε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και το περιβάλλον μας. Να προσθέσουμε τη δική μας προσπάθεια σε αυτή των πλήρως εμβολιασμένων συμπολιτών μας που έχουν βάλει τη δική τους σφραγίδα στην οικοδόμηση του τείχους ανοσίας. Αυτό θα αναχαιτίσει τις εξάρσεις και τις μεταλλάξεις του ιού και θα μας οδηγήσει στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα”.
Σύμφωνα με την κα Πελώνη, “οι εμβολιασμοί αναμένεται να ξεπεράσουν σήμερα τα 10 εκατομμύρια. Ήδη, πάνω από 5.520.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση και 4.730.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Είναι θετικό το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες διαπιστώνεται αύξηση στο ρυθμό των ραντεβού που κλείνονται από τους νέους. Όπως και το γεγονός ότι συμπολίτες μας που ήταν επιφυλακτικοί αναθεωρούν τη στάση τους και προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα”.
Όπως είπε η ίδια, “χαρακτηριστικό είναι ότι μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας για το Freedom Pass από την Τρίτη, έχουν ήδη συμπληρώσει την αίτηση για παραλαβή της κάρτας, 140.000 νέοι 18-25 ετών που έχουν εμβολιαστεί, μέσω του gov.gr, και ακόμη 4.500 νέοι μέσω ΚΕΠ. Πρόκειται -όπως είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- για μια ψηφιακή προπληρωμένη χρεωστική κάρτα 150 ευρώ που μπορεί να αξιοποιηθεί, μέχρι την 31 Δεκεμβρίου, για αγορές από ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών. Αυτή τη στιγμή μπορούν να κλείσουν ραντεβού και να εμβολιαστούν άμεσα -ακόμη και αυθημερόν- με όποιο εμβόλιο θέλουν, όλοι οι συμπολίτες μας ηλικίας 18 ετών και άνω. Μπορούν επίσης να κλείσουν ραντεβού οι γονείς ή κάποιος που ανήκει στην ίδια οικογενειακά μερίδα για τον εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15 έως 17 ετών με το εμβόλιο της Pfizer. Από την περασμένη Τρίτη, άνοιξε η πλατφόρμα έτσι ώστε οι θεράποντες γιατροί, είτε δημόσιου είτε ιδιωτικού τομέα, να δηλώνουν τους πολίτες οι οποίοι έχουν δυσκολίες μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα προκειμένου να προγραμματιστεί και να γίνει κατ’ οίκον ο εμβολιασμός τους με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson”.


Η κυβερνητική εκπρόσωπος συνέχισε λέγοντας ότι “χθες κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία που ορίζει ως υποχρεωτικό τον εμβολιασμό σε όλο το προσωπικό των δημόσιων και ιδιωτικών δομών πρόνοιας και υγείας και θέτει ως καταληκτικές ημερομηνίες για την πρώτη δόση την 16η Αυγούστου και την 1η Σεπτεμβρίου αντίστοιχα. Στην περίπτωση μη εμβολιασμού εργαζομένων σε φορείς του δημοσίου τομέα, με απόφαση του επικεφαλής του φορέα επιβάλλεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων. Σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα, για όσο διάστημα ο εργαζόμενος δεν ανταποκρίνεται στην υποχρέωση εμβολιασμού, ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας εξαιτίας του μη εμβολιασμού του”.

Για τα νησιά
Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει προβληματισμός και ανησυχία στην κυβέρνηση για την επιδημιολογική κατάσταση στα νησιά και για το εάν εξετάζονται νέα περιοριστικά μέτρα τύπου Μυκόνου, η κα Πελώνη απάντησε ότι “αξιολογούμε και παρακολουθούμε τα στοιχεία. Θα υπάρξουν σημειακές παρεμβάσεις όπου και όποτε χρειάζεται. Τα μέτρα στη Μύκονο ισχύουν έως τη Δευτέρα 26 Ιουλίου και υπάρχει μια σταθεροποίηση της κατάστασης”. Όπως είπε η ίδια “δεν έχω κάτι για άλλο νησί. Είναι σημαντικό να τηρούμε όλοι τα μέτρα, να χρησιμοποιούμε μάσκα όπου υπάρχει έντονος συνωστισμός και να σπεύσουμε όλοι να εμβολιαστούμε”.

Πηγή: enikos.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.