Quantcast
Περισσότεροι από 2.000 μετανάστες στη Λέσβο - enikonomia.gr
share

Περισσότεροι από 2.000 μετανάστες στη Λέσβο

δημοσιεύτηκε:

Περισσότεροι από 2.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν κατακλύσει την Λέσβο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια «ανεξέλεγκτη» κατάσταση, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των στελεχών του Λιμενικού Σώματος.

Ειδικότερα, εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες, περιμένουν αρκετές ώρες στο λιμάνι  της Μυτιλήνης  μέχρι «να συλληφθούν», δηλαδή να καταγραφούν και να μεταφερθούν στη Μόρια της Λέσβου, όπου λειτουργεί το επίσημο κέντρο πρώτης υποδοχής.

Οι μετανάστες  παραμένουν στη Μόρια τρεις με τέσσερις μέρες, μέχρι να εκδοθεί η απαραίτητη κάρτα και να αφεθούν ελεύθεροι, για να αναχωρήσουν για την Αθήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε ηλεκτρονικές υποδομές στο λιμάνι της πόλης, όπου «συλλαμβάνονται» οι μετανάστες, αλλά συγχρόνως υπάρχουν και ελλείψεις, που καθιστούν προβληματική την καταμέτρηση και απογραφή εκατοντάδων ανθρώπων  σε καθημερινή βάση, σύμφωνα με τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος.

Ανάλογα προβλήματα εντοπίζονται στα μηχανήματα του Κέντρου της Μόριας, που διαχειρίζονται αστυνομικοί. Δεδομένων όλων αυτών, ο κλειστός χώρος του λιμανιού άδειασε, αλλά εκατοντάδες άνθρωποι ζουν στα πεζοδρόμια και κάτω από τα αυτοκίνητα, στον εξωτερικό χώρο του λιμανιού.

Ο δήμαρχος της Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, δήλωσε πρόσφατα στο  ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι: «κάνουμε ό,τι μπορούμε, αν και είναι γνωστό πως δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα. Με σκηνές από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, με πολλή δουλειά και σχεδόν καθόλου χρήματα, καταφέραμε να λειτουργήσουμε ένα χώρο, προκειμένου να μη ντρεπόμαστε για το τι βλέπουμε να συμβαίνει στο κέντρο της πόλης».

«Υπάρχει ανάγκη για άμεση σύσταση και λειτουργία ενός συντονιστικού οργάνου, που θα αφορά την αντιμετώπιση της κρίσιμης από κάθε άποψη έκτακτης ανάγκης, με τις ροές μεταναστών στο νησί», δήλωσε χαρακτηριστικά. Και σημείωσε διευκρινίζοντα ς ότι: «το κράτος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να λειτουργήσει άμεσα. Κοινή λογική χρειάζεται και τίποτα άλλο».

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.