Quantcast
Πίτερ Σπίγκελ: Η πρόταση Γιούνκερ θα έχει την τύχη του σχεδίου Ρεν για την Κύπρο - enikonomia.gr
share

Πίτερ Σπίγκελ: Η πρόταση Γιούνκερ θα έχει την τύχη του σχεδίου Ρεν για την Κύπρο

δημοσιεύτηκε:

Τις επιφυλάξεις του εκφράζει ο γνωστός αρθρογράφος των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, σχετικά με την ύπαρξη ή όχι του λεγόμενου σχεδίου Γιούνκερ, που ο ίδιος πιστεύει ότι αποτελεί απλώς μία «πρόταση» από τις πολλές που ανταλλάζει η Κομισιόν με την Ελλάδα στην προσπάθεια να βρεθεί κοινό έδαφος.

Το ίδιο συγκρατημένος παρουσιάζεται και όσον αφορά στην τοποθέτησή του για το εάν αυτή η πρόταση μπορεί τελικά να εφαρμοστεί. Μάλιστα, ο ανταποκριτής των FT στις Βρυξέλλες προβλέπει ότι και αυτή η πρωτοβουλία της Κομισιόν, αν όντως ισχύει, θα έχει την τύχη αντίστοιχου σχεδίου που είχε παρουσιάσει ο αρμόδιος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν για την Κύπρο και το οποίο είχε απορριφθεί.

«Δεν είναι μυστικό ότι η Κομισιόν θεωρεί τη στάση του ΔΝΤ και του Βερολίνου ως παράλογα σκληρή στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και πολλοί αξιωματούχοι της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Γιούνκερ, προσπαθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές των δανειστών με την  Αθήνα εδώ και εβδομάδες», επισημαίνει ο Σπίγκελ στο άρθρο του.

Είναι επίσης ευρέως γνωστό ότι άλλοι εμπλεκόμενοι στις διαπραγματεύσεις, όπως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, δεν βλέπουν με καλό μάτι αυτές τις πρωτοβουλίες εκ μέρους της Κομισιόν. Ο αρθρογράφος αναφέρει επίσης ότι ένας αξιωματούχος δήλωσε «κεραυνοβολημένος» από την τελευταία πρόταση του Γιούνκερ, εξηγώντας ότι ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ούτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχαν ιδέα για την ύπαρξη ενός τέτοιου σχεδίου.

«Η Κομισιόν δεν έχει καλό προηγούμενο σε τέτοιου είδους συγκρούσεις», σημειώνει ο Σπίγκελ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση της Κύπρου και στην προσπάθεια του Επιτρόπου Οικονομικών Όλι Ρεν να αποτρέψει το συμφωνηθέν σχέδιο από το ΔΝΤ και το Βερολίνο, η οποία τελικά δεν απέδωσε καρπούς.

«Το νέο έγγραφο του Γιούνκερ θα έχει πιθανόν παρόμοια τύχη. Σε τελική ανάλυση, το Eurogroup και το ΔΝΤ, δηλαδή οι δύο οργανισμοί που ουσιαστικά πρέπει να χρηματοδοτήσουν οποιοδήποτε πρόγραμμα, είναι αυτοί που θα αποφασίσουν τους όρους με τους οποίους η Ελλάδα θα κερδίσει την ρευστότητα που έχει τόσο ανάγκη», καταλήγει ο αρθρογράφος.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.