Quantcast
Ποιοι εξασφαλίζουν δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς για τη χρονιά 2023 - 2024 - Τα εισοδηματικά όρια - enikonomia.gr
share

Ποιοι εξασφαλίζουν δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς για τη χρονιά 2023 – 2024 – Τα εισοδηματικά όρια

δημοσιεύτηκε:

«Καταφύγιο» σε βρεφονηπιακούς σταθμούς που παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους, έχουν την δυνατότητα να εξασφαλίσουν χιλιάδες γονείς τη χρονιά που έρχεται: Δικαίωμα να υποβάλουν αιτήσεις διατηρούν μέχρι και οικογένειες με εισόδημα που αγγίζει τα 40.000 ευρώ, αλλά βεβαίως με βάσει συγκεκριμένα κριτήρια καθορίζεται και μια «σειρά προτεραιότητας». Στις περιπτώσεις γονέων που βρίσκονται σε διάσταση πρέπει να κατατεθούν συγκεκριμένα δικαιολογητικά.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για εγγραφές και επανεγγραφές βρεφών-νηπίων στους 26 βρεφονηπιακούς σταθμούς της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για τη σχολική χρονιά 2023-2024, ήδη έχει ξεκινήσει και «τρέχει». Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται έως και τις 2 Ιουλίου. Η φιλοξενία των βρεφών-νηπίων είναι δωρεάν.

Πώς και πού λειτουργούν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

Οι ιδιόκτητοι βρεφονηπιακοί σταθμοί της ΔΥΠΑ λειτουργούν από την 1η Σεπτεμβρίου έως την 31η Ιουλίου, από τις 6:45 έως τις 16:00 (Δευτέρα έως Παρασκευή) και απευθύνονται σε βρέφη-νήπια από 6 μηνών έως 4 ετών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, εφαρμόζεται ημερήσιο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης για την αρμονική ψυχοσωματική και εκπαιδευτική ανάπτυξη των παιδιών.

Από τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της Δ.ΥΠ.Α., 8 λειτουργούν στα όρια του Ν. Αττικής και 18 σε μεγάλες επαρχιακές πόλεις και σε Δήμους με μεγάλο εργατικό δυναμικό.

Στην Αττική λειτουργούν ΒΝΣ στους Δήμους: Αγίας Βαρβάρας, Άνω Λιοσίων, Ελευσίνας, Κερατσινίου, Μενιδίου, Μοσχάτου, Ολυμπιακού Χωριού και Περιστερίου.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα λειτουργούν ΒΝΣ στις πόλεις: Αγρινίου, Άρτας, Δράμας, Ηγουμενίτσας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καλαμάτας, Καρδίτσας, Καρπενησίου, Κομοτηνής, Λάρισας, Μεσολογγίου, Νάουσας, Ξάνθης, Πατρών, Πυλαίας Θεσσαλονίκης, Σερρών και Τρικάλων.

Σε ποιες αιτήσεις δίνεται προτεραιότητα

Τα κριτήρια επιλογής είναι οικονομικά, με προτεραιότητα στις οικογένειες χαμηλότερου εισοδήματος και κοινωνικά (πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, ορφανά, γονείς με αναπηρία κ.λπ.).

Αιτήσεις μπορούν να υποβάλλουν ακόμη και όσοι έχουν οικογενειακά εισοδήματα μέχρι 40.000 ευρώ, από εκεί και πέρα όμως υπάρχει μια διαδικασία μοριοδότησης: Ως πραγματικό οικογενειακό εισόδημα νοείται το δηλωθέν εισόδημα οικονομικού έτους 2022 (που αφορά εισοδήματα του 2021) του υπόχρεου, της συζύγου του και των εξαρτωμένων τέκνων του, όπως αυτό εμφανίζεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα της ΔΟΥ.

Στους πίνακες κατάταξης, προηγούνται τα βρέφη–νήπια εργαζομένων μητέρων και σε περίπτωση ισοψηφίας μορίων θα ληφθεί υπόψη το συνολικό εισόδημα της οικογένειας Οι κενές θέσεις καλύπτονται μετά από διαγραφή παιδιού.

Αιτήσεις γίνονται δεκτές καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους και εγκρίνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.ΥΠ.Α., ύστερα από εισήγηση του Αυτοτελούς Τμήματος Βρεφονηπιακών Σταθμών. Εξυπηρετούνται εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις και δεν εκκρεμούν εμπρόθεσμες αιτήσεις.

Σε περίπτωση γονέων που βρίσκονται σε διάσταση αλλά έχουν υποβάλλει από κοινού φορολογική δήλωση για να αξιολογηθεί το ατομικό εισόδημα του γονέα που έχει την επιμέλεια πρέπει να υποβάλουν δικαιολογητικό από το οποίο θα προκύπτει ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία του διαζυγίου, διαφορετικά να υπολογίζεται το συνολικό οικογενειακό εισόδημα.

Η διαδικασία για την υποβολή των αιτήσεων

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω του gov.gr, με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-brephiko-kai-paidiko-stathmo/eggraphe-se-brephonepiako-stathmo-tes-demosias-uperesias-apaskholeses-d-up.

Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: gov.gr → Εκπαίδευση → Εγγραφή σε βρεφικό και παιδικό σταθμό → Εγγραφή σε βρεφονηπιακό σταθμό της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).
Δικαιούχοι είναι ο γονέας, οι γονείς ή οι ασκούντες την επιμέλεια (ανάδοχοι, κηδεμόνες κ.λπ.) ωφελούμενων παιδιών, που:

  • κατά τα έτη 2022-2023, συμπλήρωσαν συνολικά 25 ημέρες ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ ή/και ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή/και τακτικής επιδότησης ανεργίας ή/και επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας ή
  • είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων της ΔΥΠΑ για τουλάχιστον δύο μήνες κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή
  • είναι δικαιούχοι του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς-ανεξαρτήτως απασχολούμενων ασφαλισμένων (τ. ΟΑΕΕ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, τ. ΕΤΑΑ).

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων, θα αναρτηθούν προσωρινοί πίνακες επιλεγέντων, αναπληρωματικών και αποκλειομένων  βρεφών και νηπίων και οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν ενστάσεις εντός τριών ημερών.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τη διεύθυνση https://www.dypa.gov.gr/brefonipiaki-paidiki-stathmi-oaed

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.