Quantcast
Πώς θα λειτουργήσουν οι κλειστοί χώροι από Δευτέρα - Τι θα ισχύει για τους ανεμβολίαστους - enikonomia.gr
share

Πώς θα λειτουργήσουν οι κλειστοί χώροι από Δευτέρα – Τι θα ισχύει για τους ανεμβολίαστους

δημοσιεύτηκε:

Αλλάζει από τη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου το πλαίσιο λειτουργίας των κλειστών χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας για τους ανεμβολίαστους πολίτες, σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει έως τώρα η κυβέρνηση.
Το πλαίσιο αυτό θα ισχύσει έως και τις 31 Μαρτίου 2021. Σε κάποιες δραστηριότητες θα έχουν πρόσβαση μόνο οι εμβολιασμένοι πολίτες και οι νοσήσαντες ενώ σε κάποιες άλλες θα μπορούν να συμμετέχουν και οι ανεμβολίαστοι με την προϋπόθεση ότι θα επιδεικνύουν το έγγραφο με το αρνητικό rapid test 48 ωρών, το κόστος του οποίου θα το επιβαρύνονται οι ίδιοι.

Τα μέτρα
Αναλυτικά τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή είναι τα εξής:
Α.(Ψυχαγωγία)

– Κλειστοί χώροι εστίασης: Σε αυτούς θα έχουν πρόσβαση μόνο οι εμβολιασμένοι αλλά και όσοι έχουν νοσήσει τους τελευταίους 6 μήνες.
– Θέατρα, κινηματογράφοι: Θα μπορούν να τα επισκεφτούν μόνο οι εμβολιασμένοι, οι νοσήσαντες τους τελευταίες 6 μήνες και οι ανεμβολίαστοι που θα επιδεικνύουν έγγραφο rapid test αντιγόνου έως και 48 ώρες πριν.
-Κλειστά γυμναστήρια και αθλητικά σωματεία: Aυτά θα λειτουργούν μόνο για τους εμβολιασμένους και τους νοσήσαντες τους τελευταίους 6 μήνες, αλλά πρόσβαση θα έχουν και ανεμβολίαστοι που έχουν κάνει rapid τεστ αντιγόνου έως και 48 ώρες πριν.
-Η μάσκα: Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση.
– Ταξίδια: Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ Covid πριν ταξιδέψουν.

Β. Τι αλλάζει στον Ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα και τι θα ισχύσει για μαθητές και φοιτητές


– Ένα εργαστηριακό τεστ ( rapid test κάθε εβδομάδα στην τιμή των 10 ευρώ θα πρέπει να κάνουν από τις 13 Σεπτεμβρίου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
– Υποχρεωτικά δύο  rapid test την εβδομάδα θα πρέπει να κάνουν από τις 13 Σεπτεμβρίου οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές.
-Οι ανεμβολίαστοι μαθητές και φοιτητές. Όσον αφορά στους μαθητές είναι υποχρεωτικά τα δύο self test (δωρεάν). Για τους φοιτητές θα ισχύει το εργαστηριακό τεστ δύο φορές την εβδομάδα με οικονομική επιβάρυνση του φοιτητή.
-Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης βάσει νόμου έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζόμενους είναι εμβολιασμένοι
-Οι κυρώσεις μη συμμόρφωσης είναι αναστολή εργασίας για εργαζόμενους, μη προσέλευσης στο σχολείο για μαθητές και απαγόρευση μετακίνησης για ταξιδιώτες.

Διαβάστε αναλυτικά τα μέτρα ΕΔΩ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.