share

Σκέρτσος: Γιατί η οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ είναι καλύτερη σήμερα

δημοσιεύτηκε:

Η ΔΕΗ βρίσκεται σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση, επισημαίνει σε ανάρτηση του στο Facebook  ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος, με αφορμή τα όσα είπε χθες στην Βουλή ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σήμερα « χάρη στις πολιτικές της κυβέρνησης, η ΔΕΗ βρίσκεται σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση και η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των 3 πρώτων ευρωπαϊκών χωρών στην κατά κεφαλή στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων ώστε να αντιμετωπίσουν τις υπέρογκες αυξήσεις που φέρνει στους λογαριασμούς ενέργειας ο ρωσικός πόλεμος. Για την ακρίβεια, η αξία της μετοχής της και η περιουσία του Δημοσίου -παρότι μειώθηκε ως μετοχικό μερίδιο από 51% σε 34%- έχουν τριπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2019. Έτσι, η ΔΕΗ καταφέρνει να αντιμετωπίζει την εξωγενή ενεργειακή κρίση χωρίς να απειλείται με κατάρρευση όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές εταιρίες ενέργειας. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι η ΔΕΗ καταφέρνει έτσι να στηρίζει με τα συγκυριακά υπερέσοδα της και χάρη στον εθνικό μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων -που πλέον είναι και ευρωπαϊκός- νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τις εκπτώσεις που όλοι βλέπουμε κάθε μήνα στους λογαριασμούς μας » τόνισε.

«Και μια υποσημείωση: η γερμανική κυβέρνηση δεν κρατικοποίησε την Εταιρία φυσικού αερίου όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Έκανε bailout δηλαδή κρατική διάσωση στην Εταιρία φυσικού αερίου με χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων εξαιτίας της αδυναμίας της να πληρώσει τα συμβόλαιά της » συμπλήρωσε.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση του κ. Σκέρτσου

« Την περασμένη εβδομάδα η χώρα μας κατάφερε για πρώτη φορά να καλύψει πλήρως τις συνολικές μας ανάγκες για κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για 5 ώρες.
Η επίδοση αυτή δεν συνέβη τυχαία. Είναι αποτέλεσμα συστηματικής προσπάθειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τα τρία προηγούμενα χρόνια, στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για πράσινη και φθηνή ενέργεια για όλους έως το 2030, να επιταχύνει την αδειοδότηση και λειτουργία περισσότερων φωτοβολταϊκών και αιολικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Η προσπάθεια αυτή έχει ως συνέπεια σήμερα το εθνικό ενεργειακό μας μίγμα να παράγεται σε ημερήσια βάση σχεδόν κατα 50% από ΑΠΕ και η Ελλάδα να κατατάσσεται στην 7η θέση παγκοσμίως για αυτή μας την επίδοση.
Στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για τον πληθωρισμό και την ακρίβεια αναδείχθηκαν, όμως, και δυο ενδιαφέρουσες παράμετροι που δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητες.
Ας δούμε τι έκαναν αυτοί που σήμερα κατηγορούν την κυβέρνηση για βίαιη απολιγνιτοποίηση και ενεργειακή ακρίβεια, όσο κυβερνούσαν από το 2015 έως το 2019, για να αναβαθμίσουν την ενεργειακή αυτονομία της χώρας μας και να πρασινίσουν το ενεργειακό μας μίγμα.
Οι απαντήσεις δίνονται στους ακόλουθους πίνακες/διαγράμματα.
Ενώ υπερθεματίζουν για την προστασία του περιβάλλοντος, πρόσθεσαν μετά βίας 1 GW ΑΠΕ από το 2015 έως το 2019, όταν τα τρία τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί 5 GW.
Ενώ βροντοφωνάζουν υπέρ της επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ και κατά της απολιγνιτοποίησης, οδήγησαν τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού:
στην οικονομική απαξίωση με κορύφωση τη ζημιογόνα -κατά 1,7 δις ευρώ- χρήση του 2019, στην κατάρρευση της μετοχής της σταθερά κάτω από τα 2 ευρώ επί 4 χρόνια, άρα και στη συρρίκνωση της περιουσίας του δημοσίου ως μετόχου 51% μόλις στα 200 εκ ευρώ,
🪫στη μείωση της παραγωγής λιγνίτη κατα 50% από 20 TWH το 2015 σε 10 TWH το 2019.
Σήμερα, αντιθέτως, χάρη στις πολιτικές της κυβέρνησης, η ΔΕΗ βρίσκεται σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση και η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των 3 πρώτων ευρωπαϊκών χωρών στην κατά κεφαλή στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων ώστε να αντιμετωπίσουν τις υπέρογκες αυξήσεις που φέρνει στους λογαριασμούς ενέργειας ο ρωσικός πόλεμος. Για την ακρίβεια, η αξία της μετοχής της και η περιουσία του Δημοσίου -παρότι μειώθηκε ως μετοχικό μερίδιο από 51% σε 34%- έχουν τριπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2019.
Έτσι, η ΔΕΗ καταφέρνει να αντιμετωπίζει την εξωγενή ενεργειακή κρίση χωρίς να απειλείται με κατάρρευση όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές εταιρίες ενέργειας. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι η ΔΕΗ καταφέρνει έτσι να στηρίζει με τα συγκυριακά υπερέσοδα της και χάρη στον εθνικό μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων -που πλέον είναι και ευρωπαϊκός- νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τις εκπτώσεις που όλοι βλέπουμε κάθε μήνα στους λογαριασμούς μας.
Κλείνοντας, και μια υποσημείωση: η γερμανική κυβέρνηση δεν κρατικοποίησε την Εταιρία φυσικού αερίου όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Έκανε bailout δηλαδή κρατική διάσωση στην Εταιρία φυσικού αερίου με χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων εξαιτίας της αδυναμίας της να πληρώσει τα συμβόλαιά της ».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.