Quantcast
Στη Σαντορίνη διεθνές συνέδριο για την κληρονομιά και αξιοποίηση των αμπελιών - enikonomia.gr
share

Στη Σαντορίνη διεθνές συνέδριο για την κληρονομιά και αξιοποίηση των αμπελιών

δημοσιεύτηκε:

Με αμείωτο ενδιαφέρον και με πολύ υψηλά ποσοστά παρακολούθησης από πλευράς συνέδρων, ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή (6/11/2015), οι εργασίες του διεθνούς συμποσίου που διοργανώνει στη Σαντορίνη, η έδρα της Unesco στο Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας. Το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου και σε οινοποιεία. Περισσότεροι από 110 συμμετέχοντες παρακολούθησαν τις εργασίες του συνεδρίου. 

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ήταν οι εισαγωγικές τοποθετήσεις αμέσως μετά την έναρξη του συμποσίου. Πρώτα η ομιλία της «κινητήριας δύναμης» του συμποσίου κας Joselyne Perard, καθηγήτριας στην έδρας της UNESCO στο Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας, η οποία αναφέρθηκε διεξοδικά στην προοπτική της Σαντορίνης να περιληφθεί στον παγκόσμιο κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. 

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), κος Γιάννης Βογιατζής, ανέφερε ότι «το συμπόσιο διοργανώνεται σε μια περίοδο κρίσιμη για το Ελληνικό κρασί και πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει στην ανάπτυξη προβληματισμού και την διαμόρφωση θέσεων σε τομείς που έχουν μεγάλο αντίκτυπο, βοηθώντας την προσπάθεια των Ελλήνων αμπελουργών και οινοποιών για έξοδο από την κρίση και ανάπτυξη». Ο κ. Βογιατζής έδωσε έμφαση στην σημασία που έχει η ανάπτυξη του οινοτουρισμού η οποία πρέπει να γίνει οργανωμένα και συλλογικά σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο, ως μέσο για την προώθηση των ελληνικών κρασιών. 

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Θήρας κος Νίκος Ζώρζος υπογράμμισε την οινική παράδοση της Σαντορίνης και την οινική εμπειρία που προσφέρει στους επισκέπτες της τα τελευταία χρόνια. Ο Δήμαρχος ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας «Ο αμπελοοινικός κλάδος διαχρονικά ισχυρός πυλώνας της οικονομίας του νησιού, αποτελεί και σήμερα πυλώνα ανάπτυξης, ενταγμένος στο τουριστικό προϊόν του τόπου. Η διατήρηση της ηκμάδας του βρίσκεται στις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής, αφού αποτελεί, εκτός όλων των άλλων, ανασχετικό παράγοντα στην κατασπατάληση φυσικών πόρων. Ο επόμενος στόχος όλων μας είναι να αποτελέσει ο αμπελώνας της Σαντορίνης μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και η διαχείριση του πολιτιστικού αυτού πλούτου αποτελεί μεγάλο στοίχημα για εμάς». 

Να σημειώσουμε ότι ο οινοτουρισμός κάλυψε μεγάλο μέρος της πρώτης μέρας των εργασιών του συμποσίου, τόσο με θεωρητικές τοποθετήσεις όσο και με εκτενή αναφορά σε παραδείγματα από τη Γαλλία, την Ισπανία και την Καλιφόρνια (ΗΠΑ). 

Μετά το γεύμα, που παρέθεσε η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων στις εγκαταστάσεις στον Πύργο, οι σύνεδροι υποδέχτηκαν με θερμά χειροκροτήματα την αειθαλή “μεγάλη κυρία” του ελληνικού κρασιού, κα Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα, η οποία παρουσίασε τα καινούρια της βιβλία “Σαντορίνη – ιστορικό οινοπέδιο” και “Vinsanto: το παραδοσιακό γλυκό κρασί της Σαντορίνης” που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Φοίνικα. Η κ. Κουράκου στην ομιλία της έκανε εκτεταμένη αναφορά στον αμπελώνα της Σαντορίνης και στα οινικά πράγματα του νησιού. 

Πηγή atlantis-santorini.net

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.