Quantcast
Στην «παράταση» οι διαπραγματεύσεις με Brussels Group - enikonomia.gr
share

Στην «παράταση» οι διαπραγματεύσεις με Brussels Group

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Με «δανεικό» χρόνο αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα δια ζώσης η διαπραγμάτευσης με την Ομάδα των Βρυξελλών με στόχο την συμφωνία το αργότερο μέχρι και τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου.

«Αν δεν έχουμε συμφωνία μέχρι και την πρώτη εβδομάδας του Ιουνίου θα έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα» ομολογούσε χθες Κυβερνητική πηγή. Το γιατί είναι φανερό: Μπορεί τα χρήματα για την πληρωμή των 300 εκ ευρώ στις πέντε του επόμενου μήνα στο ΔΝΤ να έχουν βρεθεί αλλά αυτό δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Απλώς δίνει μια μικρή ανάσα λίγων ημερών για την διαπραγμάτευση η οποία από εδώ και πέρα θα είναι πιο δύσκολη.

Η χθεσινή συνέντευξη του Προέδρου της Κομισιόν κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δείχνει οι απαιτήσεις των δανειστών είναι κοινές για το κλείσιμο του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος.

Ο πλέον φιλικός προς την Ελληνική πλευρά θεσμός, η Ευρωπαϊκή επιτροπή , επικεντρώνει την προσοχή της στα θέματα που θέλει άμεσα λύση και το ΔΝΤ.

Ο κ. Γιούνκερ τόνιζε στην συνέντευξή του ότι απαραίτητα για να φτάσουμε σε μια συμφωνία είναι το ασφαλιστικό αλλά και για το δημοσιονομικό κενό που φαίνονται ότι είναι τα δύο μεγάλα θέματα της τρέχουσας διαπραγμάτευσης.

Ειδικά η συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό αλλά και οι στόχοι που θα πρέπει να τεθούν ώστε η Ελλάδα να μην διολισθήσει ξανά σε ελλείμματα είναι απολύτως απαραίτητη.

Η διαφορά των δανειστών με την ελληνική πλευρά είναι οι προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και βεβαίως τις επιδόσεις σε έσοδα και δαπάνες.

Τώρα αν τα νέα μέτρα θα είναι 3 δις ευρώ ή 5 δις ευρώ θα πρέπει να συμφωνηθεί τις επόμενες μέρες.

Θα πρέπει να αποφασιστεί επίσης και το θέμα των αλλαγών που θα γίνουν σ το ασφαλιστικό σύστημα ακόμη και αν αυτές θα εφαρμοστούν στο τέλος του χρόνου η στις αρχές του επομένου.

Δεδομένο είναι ότι οι δεσμεύσεις για περικοπές των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και ενοποίησης των ταμείων που δίνει η ελληνική πλευρά δεν αρκούν.

Ο πρόεδρος της Commission σημείωσε και τις διαφορές που υπάρχουν στο θέμα του ΦΠΑ και τις αποκρατικοποιήσεις Στο κρίσιμο θέμα του ΦΠΑ το θέμα βρίσκεται κυρίως στην διαφορά των εσόδων που θα προκύπτει από τη εφαρμογή του νέου καθεστώτος για τον βασικό έμμεσο φόρο.

Όπως είπε οι δανειστές θέλουν από την αλλαγή του καθεστώτος των συντελεστών να αυξηθεί η απόδοση του φόρου κατά 1 % του ΑΕΠ δηλαδή 1,85 δις ευρώ.

Η ελληνική πρόταση για ΦΠΑ τριών συντελεστών (22% 24% και 7%) αποδίδει πρόσθετα έσοδα 500 εκ ευρώ.

Η πρόταση των δανειστών για δύο συντελεστές ΦΠΑ (23% και 12%) δίνουν το απαιτούμενο αποτέλεσμα.

Σε ότι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις οι θεσμοί ζητούν από την Ελλάδα να πετύχει στους στόχους για έσοδα 17 δις ευρώ μέχρι και το 2020 προκειμένου να μην αλλάξει η τροχιά το χρέους.

¨Όλα αυτά τα θέματα τέθηκαν και κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη των θεσμών με την ελληνική ομάδα από την Αθήνα προκειμένου να καταρτίσουν την ατζέντα των συζητήσεων των επομένων ημερών.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.