Quantcast
Θέμις Ευτυχίδου, γ.γ. Βιομηχανίας: Τα πλεονεκτήματα που έχουν τα βιομηχανικά πάρκα - enikonomia.gr
share

Θέμις Ευτυχίδου, γ.γ. Βιομηχανίας: Τα πλεονεκτήματα που έχουν τα βιομηχανικά πάρκα

δημοσιεύτηκε:

Τα βιομηχανικά πάρκα επιτελούν κρίσιμο ρόλο, στην οικονομία, και αυτός είναι η παροχή μίας συγκεκριμένης γεωγραφικής έκτασης και των απαραίτητων υποδομών για την εγκατάσταση και ανάπτυξη βιομηχανικών μονάδων, δήλωσε η Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας Θέμις Ευτυχίδου.

« Αποτελεί τον πιο πρόσφορο τρόπο βιομηχανικής ανάπτυξης και μπορεί να δημιουργήσει το πεδίο για επίτευξη οικονομιών κλίμακας ή ακόμα και για τη λειτουργία των επιχειρήσεων ως ένα ενιαίο οικοσύστημα.  Στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, αποφασίσαμε να «περικυκλώσουμε» τον θεσμό του επιχειρηματικού πάρκου τόσο από την σκοπιά της οικονομικής ενίσχυσης, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη νέων ή την αναβάθμιση υφιστάμενων πάρκων, όσο και από την κανονιστική σκοπιά, με τον νέο νόμο 4982/2022 που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα και εκσυγχρονίζει την ίδρυση και λειτουργία των πάρκων», πρόσθεσε η κ. Ευτυχίδου.

Όπως είπε, τα Επιχειρηματικά Πάρκα έχουν σημειώσει σημαντική ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο τα τελευταία 30 χρόνια και η Ελλάδα ακολουθώντας την τάση αυτή ανέπτυξε περισσότερα από 50 πάρκα από το 1960 μέχρι σήμερα. «Πριν από τον τελευταίο νόμο 3982/2011, είχαμε 43 θεσμοθετημένους ΟΥΜΕΔ (Οργανωμένους Υποδοχείς Μεταποιητικών Δραστηριοτήτων και πλέον για διευκόλυνση: «Επιχειρηματικά Πάρκα»), ενώ μετά το 2011 και μέχρι σήμερα ιδρύθηκαν 6. Ο λόγος που τα επιχειρηματικά πάρκα φαίνεται να μην «άνθισαν» μετά το 2011 ήταν κυρίως η οικονομική κρίση, αλλά και το γεγονός ότι το νομοθετικό πλαίσιο, αν και σαφώς πιο εκσυγχρονισμένο από το παρελθόν, δεν έδινε την απαραίτητη ευελιξία και ταχύτητα», σημείωσε η Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας.

Όπως είπε μερικά από τα οφέλη -και κίνητρα- που έχουν τα βιομηχανικά πάρκα είναι οι χαμηλότεροι συντελεστές στον υπολογισμό ΕΝΦΙΑ, οι φοροαπαλλαγές στις μεταβιβάσεις γης ή ακινήτων εντός πάρκου, αλλά και ταχύτερη αδειοδότηση και μετάπτωση σε χαμηλότερη κατηγορία περιβαλλοντικής κατάταξης όταν μια επιχείρηση εγκαθίσταται εντός πάρκου.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.